1. Alay edilme korkusu
Bu dönemdeki gencin, öncelikle bedeni değişmeye başlaıştır, bu da onda büyük bir sıkıntı yaratabilir. Kendisi bedenini taşımakta zorlanacağı gibi dışarıdan nasıl göründüğüne dair de sıkıntı yaşar. Bu durumda, bazı gençler, kaçınmayı, fazla ortalıkta görünmemeyi ya da kendilerini saklamayı tercih ederler. Bazı gençler de gerçekten arkadaşları arasında alay konusu olabilirler. Bu onları daha da çaresiz bırakır. Bazı gençler ise ortama ayak uydurmaya çalışırlar; anne-babaya komik, garip gelen türlü kıyafetler alırlar; davranışları değişir. Burada amaç gruptan dışlanmamaktır.
2. Reddedilme korkusu
Alay edilme korkusu kadar kuvvetli bir duygu olan reddedilme korkusu, gençlerin özellikle bu dönemde duydukları bir gruba ait olma ihtiyacı ile bağlantılıdır. Bu dönemde bir arkadaş grubunun olmaması, gencin benlik algısını bozabilir, kendine bakış açısını çok olumsuz hale getirebilir. Gençler, sırf bir grubun içinde kalabilmek için anne-babalarının onaylamayacağı birçok tavizi verebilirler.
3. Olumsuz düşünceler üretme korkusu
Gençlerin en büyük korkularından biri de, el attıkları işlerde başarısız olmak ve bu nedenle insanların onlar hakkında olumsuz düşünecekleri korkusudur. “Başkaları benim hakkımda ne düşünür?” sorusuna genellikle çok olumsuz senaryolar yazarak cevap verirler. Gençlerin, okul ve belki diğer sorumluluklarının yanında, arkadaş arenasında da işlerinin hiç de kolay olmadığını bilmek, kendilerini ve davranışlarını anlamayı kolaylaştıracaktır.
Dbe.com.tr