Bu yiyecekleri mutfağınızdan uzaklaştırın!
Kilo vermek istiyorsak, obezite, diyabet ya da kalp ve damar hastasıysak, tansiyon problemimiz varsa, felç geçirmişsek, polikistik over sendromumuz varsa, kronik artrit veya kanser hastasıysak ya da ailemizin genlerinde bu hastalıklardan varsa ve korunmak istiyorsak, sağlıklı bir gebelik yaşamak ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek istiyorsak, gebelikte tansiyon/şeker problemi yaşamak istemiyorsak mutfağımıza, dolabımıza ve ağzımıza girmemesi gereken yiyecek ve içeceklerin bazıları şunlar:
- Her türlü ekmek; beyazı, kepeklisi, çavdarlısı
- Simit, kuru ve yaş pastalar
- Her türlü tost
- Ambalajında 'diyet' yazan veya yazmayan grisini, galeta ve her cins bisküvi
- Pirinç pilavı
- Pataes, mısır
- Makarna, börek, poğaça, açma vb.
- Şeker, çikolata ve her tür tatlı
- Şekerli ve şekersiz reçeller, şuruplar, pekmezler vb.
- Bütün suni tatlandırıcılar
- Ambalajında 'diyet' yazan bütün yiyecek ve içecekler
- Hazır (fabrikasyon) veya taze sıkılmış taze sıkılmış meyve suyu
- Bütün gazlı içecekler, enerji içecekleri
- Her türlü kızartma
- Bütün hazır çorbalar
- Sucuk, salam, sosis gibi işlem görmüş et ürünleri
- İşlenmiş, tütsülenmiş balık ve tütsülenmiş etler
- Süt tozu, krema gibi ürünler
- Mayonez, ketçap ve her türlü hazır soslar
- Marketlerde satılan kapalı çiftlik tavukları (serbest dolaşan, köy tavukları yenebilir)
- Karpuz ve kavun gibi doğal da olsa fazla miktarda şeker içeren, glisemik indeksi yüksek meyvelerden uzak durulmalı
Hamilelikte bunlara dikkat edin!
Prof. Dr. Canan Karatay'a göre; anne baba adayları, hamileler, lohusalar ve emziren anneler yukarıda sıralanan yiyecekleri hayatlarından çıkardıkları zaman, sağlıklı bir gebelik geçirecekler, aşırı kilo almayacaklar, sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilecekler ve bebeklerini sağlıklı bir şekilde emzirebilecekler. Aynı zamanda bebekleri sağlıklı gelişebilecek.
Hamileler açısından olmazsa olmaz temel besin öğeleri dengeli, doğal, etkili ve yeterli olarak tüketilmeli. Aslında fabrikasyon ortamda endüstriyel olarak işlenmiş bütün gıdalar doğallıklarını kaybettiklerinden dolayı, içlerindeki temel yağlar, mineraller ve vitaminler de azalıyor hatta yok oluyor.
Prof. Dr. Canan Karatay'a göre; anne baba adayları, hamileler ve emziren annelerin diyet menülerinde işlenmiş, pakete veya kutulara girmiş fabrikasyon yiyecekler ve içecekler yer almamalı, ölçüsü 'sıfır' olmalı. Mutfaklarında, mutak dolaplarında, iş yerinde çekmecelerinde, arabalarında veya çantalarında da olmamalı. Pazara, bakkala ya da markete gidildiğinde alışveriş torbalarına, sepetlerne girmemeli. Anne baba adaylarının, hamilelerin, lohusaların ve emziren annelerin özellikle doğal antioksidan, vitamin ve mineralleri tüketmeleri gerekiyor. Bu hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığı için bu son derece önemli.