Doğum sancıları doğumun başladığına işarettir. Doğumun başladığının kesinleştiren ise sancıların sıklığı ve süresi olur. Kadınlar içgüdüsel olarak doğumu başlatan sancıları hissederler ancak daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse,
- 10 dakikada bir
- 1 buçuk saniye süren 3 kasılma
Doğum öncesinde suyun gelmesi, vajinal akıntının artması da doğuma yaklaştığınızı gösterir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe'den aldığımız bilgilere göre, vajinadan su gelmesi amniyon zarının yırtılması anlamındadır. Amniyon zarı yırtılmışsa ve bunun ardından doğum gerçekleşmezse, bebekte enfeksiyon riski oluşabileceğinden, mutlaka hastaneye başvurmak gerekir.
Uzmanlar tarafından doğum öncesinde, doğuma yakın olmak kaydı ile hafif kanamalar normal görülmektedir; risk taşımazlar. Ancak doğuma yakın zamanda kanamalar çok fazla hale gelmişse, mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekir.
Doğumun başlamasına yakın bebek hareketlerinde azalma görülebilir. Bebek hareketlerindeki azalma da hastanaye başvurmayı gerektirir. Çünkü doğumun başlayıp başlamadığı ancak hastanede yapılacak pelvik muayene ile belli olur. Rahmin doğuma uygun olacak şekilde belli bir açıklığa kavuşmuş olup olmadığını ancak kadın doğum uzmanınız pelvik muayene sonucu görebilir.
Doğum vaktiniz yaklaşmışsa, suyunuz gelmişse ancak doğum sancıları henüz hafifse doğumun başında olduğunuz için ilk anda hastaneye yatırılmayabilirsiniz. Bu süreçte Non Stres Test (NST) adı verilen test ile anne takip edilir. NST'de annenin karnına bağlanan iki prob sayesinde hem bebeğin kalp atışları hem de rahim kasılmaları takip edilir. NST, "kardiyotokografi" adı verilen bir alet ile hastane veya muayene ortamında gerçekleştirilir. Doğum süreci başlamış ancak henüz hastaneye yatış kararı verilmemişse, düzenli NST testi ile süreç takip edilir.
Doğumun başladığı anlaşıldığında yakınları ne yapmalı?
Doğum, suyun gelmesi veya kasılmaların sıklaşması ile kendini belli eder. Bu gibi durumlarda panik yapılmaması gerekir çünkü doğum aslen acil bir durum değildir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Çoker'den aldığımız bilgilere göre filmlerde abartılı bir şekilde yansıtılan panik bir şekilde hastaneye koşma durumu gerçek hayatta yaşanmaz. Doğumun başladığı anlaşılmışsa, kadının yakınları planlı ve sakin hareket etmelidir. Daha önceden hazırlanmış doğum çantası ile ilgili son kontroller yapılmalı, hali hazırda hastane tarafından pek çok ihtiyacı giderilecek olan bebek için yapılmış hazırlıklar da son bir kez kontrol edilmelidir.
Doğum çantası hazırlanırken annenin ihtiyaçlarının ön plana alınması gerekir. Daha önce Pudra.com'da doğum çantası ile ilgili çok detaylı bir haber yapmıştık. İlgili haberlerimizde görebilirsiniz. Bunun dışında doğum için bir fotoğrafçı ayarlanmışsa, onun da haberdar edilmesi, aynı zamanda ailenizdeki amatör fotoğrafçıların da cihazlarının şarj durumlarını kontrol etmesi, adaptörleri yanlarına alması iyi olacaktır.
Bir diğer önemli nokta ise diğer yakınların haberdar edilmesi konusudur. Doğum gerçekleştiğinde haber verilmesi gereken kişilerin isimleri ve telefonları bir kenara not edilmeli, doğum sonrası ziyaretçiler için de hastane odası hazırlıklarına son bir kez bakılması iyi olacaktır.
Doğumun öncesinde gerekli hazırlığın yapılması önemlidir. Bu hazırlıkların içerisinde en önemlisi doğum çantasının hazırlanmasıdır. Bu çantayı hazırlarken erkeklerin de dikkat etmesi gereken birtakım durumlar vardır. Fotoğraf makinesinin pillerinin kontrol edilmesi, haber verilecek kişilerin adresleri ya da telefon numaraları gibi işin arka planındaki hazırlıklar erkek tarafından yapılmalıdır.
İlgili haberlerimiz:
Doğum için hastane çantasında neler olmalı?
Bebeğiniz dünyaya gelmek üzere. Peki hastane hazırlıklarını tamamladınız mı? İşte doğum için hastane çantasında neler olmalı, tam liste!
Doğum fotoğrafçıları
Doğum anını en güzel şekilde fotoğraflayan ve bebeğinize unutulmaz bir hediye vermenizi sağlayan doğum fotoğrafçıları pudra.com'da...
Doğum koçu kimdir?
Türkiye'de yeni duymaya başladığımız doğum koçu (doula) ne yapar? Doğum öncesi ve doğum sırasında annelere nasıl yardımcı olur?