27.10.2017
Düşük yapanların anne olma şansı daha yüksek
Doç. Dr. Ebru Öztürk tüp bebek tedavisi sonrasında hamile kalıp düşük yapan kişilerin doğum oranının, düşük yapmayanlara göre daha yüksek olduğunu belirtti
Doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan pek çok evli çift tüp bebek yöntemiyle başarıya ulaşıp, çocuk sahibi olabiliyor. Ancak, tüp bebek sayesinde hamile kalan anne adayları düşük yaptıktan sonra umutsuzluğa kapılıyor. Halbuki doğal yöntemlerle olan gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek yöntemiyle elde edilen gebeliklerde de düşük yapma riski vardır ve bu aynı ihtimaldir. Doğal yolla ya da tüp bebekle gerçekleşmesi düşük riskini değişmiyor.
Doç. Dr. Ebru Öztürk, "Tüp bebek tedavisi sonrası gebe kalıp düşük yaşayan hastalarımızın, 'keşke testimiz baştan negatif çıksaydı bu kadar üzülmezdik' şeklindeki sözlerini çok sık duymaktayız" diyor.
Düşük yapan kadınların doğum oranı, düşük yapmayanlara göre daha yüksek
Tüp bebek tedavisi sonrasında hamile kalıp düşük yapan kişilerin "Bir daha bu acıyı yaşayamam" diyerek, sıklıkla tedaviye devam etmeme kararı aldıklarını belirten Doç. Dr. Ebru Öztürk, "Bu karar alınırken tüp bebek tedavisinde gebe kalıp düşük yapanlarda düşük yapmayanlara göre canlı doğum oranlarının yaklaşık %10 daha yüksek olduğu göz ardı edilmemelidir" ifadesini kullanmıştır. Gebelikte düşük genellikle 22. haftadan sonra gerçekleşiyor. Bu kaybın çeşitli sebepleri olabiliyor.
Bunlar:
- Embriyonun rahim içine tutunamaması,
- Gebelik kesesinin oluşmaması,
- Kanama,
- Embriyonun gelişmemiş olması gibi…
Bunların dışında kadının rahminden kaynaklanan sorunlar, enfeksiyon gibi etkenler de düşük sebebi olarak kabul ediliyor. Yardımcı üreme teknikleri ile oluşan gebeliklerde ilerlemiş kadın yaşı ve kötü sperm parametreleri de düşük riskini artıran faktörler arasında gösterilmektedir.
Tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebelikler düşükle sonuçlansa bile bir kez hamile kalabilen anne adaylarının ikinci denemelerinde daha umutlu olması gerektiğini, bilimsel veriler de destekliyor.