pudra.com 01.12.2009

Gebelikte cilt neden değişir?

Gebelikte cilt rengi koyulaşır, lekeler artar, varis ve ödem sorunu başlar...

Gebelik, anne adayının tüm hayatısını ve bedenini etkileyen ve değiştiren bir dönem. Bu dönemde vücuttaki bu değişimden cilt de payını alıyor, bir kabuk değişimi yaşıyor. Lekeler, çatlaklar, varis, ödem, tüm gebelerin ortak sorunları...


Amerikan Hastanesi doktorlarından Dermatolog Doç. Dr. Yasemin Oram’dan gebelik süresinde ciltte karşılaşılabilecek değişiklikleri anlattı.

Gebelikte cilt neden değişir?
Gebelik döneminde ciltte hormonal nedenlerden ve ve anne olmanın getirdiği heyecan ve sorumluluk hissinden kaynaklanan ciddi değişimler olabilir.

Gebeliğin başından itibaren vücutta artan östrojen ve progesteron hormonları deri, deri ekleri ve diğer organlarda değişimler oluştururken, bebeğin hacim olarak büyümesiyle vücut şeklinin bozulması, psikolojik değişimler, sağlıklı bebek doğurma endişesi, hayattaki değişimin kabul edilmesi gibi sayısız etkiler gebelik dönemini özel ve farklı kılar.

Ciltte olabilecek en belirgin değişiklikler nelerdir?
Pek çok kadında deri renginde koyulaşma olabilir. Bu, esmerlerde daha belirgindir. Meme başı, genital organlar ve karın duvarındaki koyulaşmalar en tipik görüntülerdir. Bu renk değişimi genellikle doğumdan sonra solar. Yine gebelikte benlerde sayıca artış, renklerinde koyulaşma ve büyüme izlenir. Gebeliğin ikinci yarısında gebelerin yaklaşık yüzde 70’inde kloasma denen yüz bölgesinde keskin sınırlı lekelenmeler oluşur. Gebelik lekesi olarak bilinen bu durum doğumdan sonra da devam edebilir. Gebelik sırasında mutlaka güneşten korunmalıdır.

Saçta ve tırnaklarda ne tür değişiklikler olabilir?
Gebe kadınların çoğunda saçlar gürleşir, dökülme azalır ve saçlar daha canlı görünür. Doğumdan sonraki 6-12 hafta içinde hızlı bir saç dökülmesi gözlenebilir. Gebe kadınların vücut kıllarında çok hafif artış ve tırnaklar matlaşma olabilir.

Gebe kadınlar genelde çok terlerler...
Evet, gebelikte tüm vücutta ter bezi aktivitesi ve terlemede artış ve aşırı terleme görülür fakat avuç içlerinde terleme azalır. Vücut terlemesindeki artış nedeniyle isilik gebelerde daha sık izlenir. Sık sık ılık-soğuk duş almak rahatlatıcıdır.

Gebelerde bir de varis, ödem gibi problemler yaşanabiliyor.
Gebelerin yaklaşık yarısında yüz, göz kapakları, el ve ayaklarda ödem görülür. Ayakları uzatarak dinlenmek faydalıdır. Varisler genellikle gebeliğin bitimiyle ortadan kalkar. Kalıcı olursa tedavisi yapılmalıdır.

Gebe kadınların korkulu rüyası çatlaklar neden oluşur?
Çatlaklar deride gerilmelere bağlı olarak ortaya çıkar. Gebeliğin ilerlediği ve karında gerginliğin arttığı dönemlerde çatlaklar da artar. En sık karın, meme ve kalçada görülür. Başlangıçta kırmızı-mor renkte daha sonra yüzeyde epidermal incelmeyle birlikte parlak sedefi beyaz renkte düz çizgiler şeklinde olur. Genetik olarak çatlak gelişimine yatkınlığı olan kadınlarda koruyucu önlemlere rağmen çatlak kaçınılmazdır. Ancak dördüncü aydan itibaren derinin nemlendirilmesi, Vitamin E içeren krem ve losyonlar kullanılması, badem yağı gibi yağlarla derinin yağlanması ve çatlak önleyici ürünlerin kullanılması çatlak oluşumunu yavaşlatır.

Ciltteki ve bedendeki bu tür değişimler bizleri endişelendirse de 9 ayın sonunda gelen mutluluk herşeyi unutturuyor. Bu nedenle cilt problemleriyle ilgili gerekli önlemleri alıp, sonra hamileliğin, bu benzeri olmayan deneyimin tadını çıkarmak en doğrusu.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER