Geciken doğum nasıl takip edilir?
Normal gebelik süresini tamamlamış bir bebekte, zamanaşımı durumlarında bebeğin sıkıntıya girdiği; suyunun azalması, kakasını yapması gibi bebeği strese sokan durumlara karşı bazen erken müdahale gerekebilir. Erken müdahale, doğumun bir an önce başlatılmasıdır. Doğumu başlatmak yerine bebeği daha yakın takip ederek, normal doğum sürecinin başlamasını beklemek de bir yöntemdir.
Yapılan çalışmalarda elde edilen sonuç, 41’inci gebelik haftasına gelmiş bir gebelikte, vajinal muayene ile rahim ağzının doğuma uygun olduğu tespit edilen anne adaylarında, her şey yolunda bile olsa doğumun başlatılmasının tercih edilmesi; rahim ağzının doğuma uygun olmadığı annelerde 42’nci haftaya kadar yakın takiple beklenmesi yönündedir.
40’ıncı haftayı geçen gebeliklerde, ortalama haftada iki defa bebeğin yakın takibi yapılır. Bu yakın takipte esas alınan, bebeğin anne karnında streste olup olmamasıdır. Bunu saptadığımız durumlarda, ultrasonda bebeğin etrafını saran sıvının ölçülmesi, bunda bir azalma olup olmadığının tespit edilmesi, bebeğin kalp atışlarının yazdırılması, kordonunda bası olup olmadığının tespit edilmesi (bebeğe giden kanın azalmasıyla ilgili bir belirtidir) gerekir.