Dolayısıyla anne olma yaşı eskiye nazaran bir hayli ilerledi. Ancak uzmanlar, kadınlarda yumurta sayısının azalmasıyla birlikte 30-33 yaşlarında doğurganlık oranının da düştüğünü belirtiyorlar.
Doç. Dr. Özkan Öztürk ve Dr. Canan Genim, günümüzde kadınların en sık sorduğu soruları şöyle sıralıyorlar:
- Bebek yapmak için ne kadar vaktim kaldı?
- Yumurtalık rezervimi bilebilir miyim?
- Yumurtalık yaşlanmasını yavaşlatabilir miyim?
Uzmanlar, kadının ömür boyunca sahip olacağı yumurta sayısının doğduğu günde, hatta daha anne karnında kodlandığını belirtiyor. Kız bebeklerin anne karnında dördüncü ayda yumurta sayısının en yüksek sayıya ulaştığını söylüyorlar. 6-7 milyon olan bu yumurta sayısı doğumda 1-2 milyona kadar azalırken, ergenlikte 300 bin, 37 yaşında ise 25 bine kadar iniyor. Her adet kanamasında bir yumurta dışarı atılıyor. Bu şekilde normal bir menopoza kadar 350-400 yumurta harcanıyor.
Hangi yaşta ne kadar doğurgansınız?
Doğurganlıkta düşüş, yani yumurta sayısında azalma 30-33 yaşlarında başlıyor, 35-38 yaşlarında hızlanıyor. 30 yaşındaki bir kadında her ay hamile kalma olasılığı yüzde 20 iken, 38 yaşında canlı doğum oranı yüzde 50 azalıyor. Bu azalma, 40 yaşında yüzde 75’e ulaşıyor. Ancak her 100 kadından 10’unda erken yumurtalık yaşlanması, her 100 kadından 1’inde de erken menopoz görülüyor. Menopoz yaşı öne geldikçe 8 ila 10 yıl öncesinden başlamak üzere gebelik şansı azalıyor, kısırlık oranı da artıyor.
Yumurtalık rezervi testleri
Bazı testler yardımıyla yumurtalık rezervi ve hamile kalabilme olasılığının anlaşılabilmesi de mümkün. Örneğin, yumurtalıklarda bulunan yumurta sayısı ultrasonografi ile sayılabiliyor ve adetin üçüncü günü alınan hormon testlerine bakılıyor. Yumurtalıkların tek doz ilaç kürüne verdiği cevap ölçülüyor.
Doç. Dr. Özkan Öztürk, 30 yaş üzeri olup, daha ileri bir yaşta hamile kalmak isteyen kadınlara ve hatta 30 yaşın altında olan, sigara içen, ailesinde erken menopoz hikayesi olan, 21-24 günde bir adet gören veya endometriozisi (çikolata kisti) olan kadınlara yumurta yaşını ölçtürmelerini tavsiye ediyor.
Yumurtalarımız da yaşlanıyor
Dr. Emre Seli, tıbbın henüz kadınların yumurtalarının yaşlanmasının önüne geçemediğini belirtiyor. Ancak sigara içmemek, alkolü fazla kullanmamak, spor yapmak, aşırı kilolu olmamak, çok kahve içmemek ve gibi önlemlerin yumurta yaşlanmasını geciktirmek için yararlı olacağını söylüyor.
Prof. Dr. Mustafa Bahçeci de sağlıklı bir bebek sahibi olmak için ideal olanın, 35-37 yaşına gelmeden önce hamile kalmak olduğunu, çünkü 40 yaşından sonra, tüp bebek tedavisiyle bile gebelik şansının azaldığını belirtiyor.
Her kadının yaşam koşulları ve ailesinin sağlık geçmişi hamilelik konusunu etkilemekte. Yaşınız ilerliyorsa ve hamile kalmayı düşünüyorsanız, mutlaka bir uzman doktora danışarak sağlıklı bir gebelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için en geç ne zaman hamile kalabileceğinizi öğrenebilirsiniz.