Depresif annelerin çocuklarında olumsuz değişik beyinsel faaliyet kalıpları oluştuğunu araştırmalar ortaya koyuyor. Bu annelerin çocukları gelecekte depresyona girme açısından daha çok riske sahip oluyor. Hamilelik dönemini mümkün olduğunca rahat, stresten uzak geçirmek gerektiğini biliyoruz. Ama nasıl? Yogayla!
Nişantaşı Yoga Art Center’da verdiği “hamileler için yoga dersleri” ile annelerin hamilelik dönemini sağlıklı geçirmelerinin anahtarını sunan yoga eğitmeni Zuhal Bozkurt, hamilelik yogası ile ilgili Pudra.com’un sorularını yanıtladı.
Hamilelik yogası nedir?
Hamilelik yogası, hamilelik sürecinde kadınların, bedenlerinde yaşanan tüm değişimlere daha kolay uyum sağlaması için yapılıyor. Bu sayede, bedeninizde size bağımlı bir şekilde gelişen hayatla bağlantı kurmuş oluyorsunuz. Ayrıca, bedeninizdeki değişikliklerden dolayı oluşan kaslardaki gerginliği gevşetip kan dolaşımınızı artırıyorsunuz. Kan dolaşımının artması ve kasların gevşemesi, sinirlerin gevşeyip duyguların sakinleşmesine yardımcı oluyor.
Hamilelik yogası, anne adayını normal doğum için hazırlıyor, yapılan hareketler ve egzersizler leğen kemiğine esneklik kazandırıyor. Hamilelikle gelen kilo artışı ise bedende denge kaybına neden olabiliyor. Yoga ile güç, esneklik, denge ve dayanıklılığınız gelişiyor. Yoga sırasında yapılan hareketler, üst ve alt vücudu sıkıştırıp güçlendirirken aynı zamanda sırt, kalça ve baldırlar güçleniyor, esneklik kazanıyor.
Hamilelik yogasının hamilelere yararı nedir?
Yoga, kan dolaşımının artması ve kasların gevşemesi, sinirlerin gevşeyip duyguların sakinleşmesine yardımcı oluyor, vücut esneklik kazanıyor. Tüm bu durumlar dengeye girince yoga yapan anne adayları, daha rahat ve stresten uzak sağlıklı bir hamilelik dönemi geçiriyor. Bu şekilde geçirilen hamilelik bebeğin beyin gelişimini çok olumlu etkiliyor.
Hamileliğin hangi döneminde yoga yapılması önerilir?
Anne adayı, yoga yapmaya ilk kez hamilelik döneminde başlayacaksa, ülkemizde ve dünyada, doktorlar hamileliğin üçüncü ayından sonra buna izin veriyorlar.
Hangi dönemde yoga yapılmaması gerekir?
Düşük tehlikesi olduğu için, ilk üç ay yoga yapılmasını tavsiye etmiyoruz.
Yapılan yoga çalışması hamilelik dönemine göre nasıl şekilleniyor?
Anne adayı, hamilelikten önce de yoga yapıyorsa birçok egzersizi aynı şekilde uygulayabiliyor. Eğer ilk defa hamileliği döneminde yoga yapacaksa, daha kolay hareketler ve hamilelik dönemine uygun egzersiz programı uygulanıyor. Kişinin durumuna göre değişebiliyor.
Yoganın doğumu kolaylaştırma etkisi var mı?
Yoga yapmak elbette doğumu kolaylaştırıyor. Yoga yapan anne gevşek olmayı ve kendini gevşek konumda muhafaza etmeyi öğreniyor. Nefes egzersizleri sayesinde derin ve uzun nefes alıyor, durumu daha kabullenir olduğundan, korkudan ve stresten uzaklaşıyor. Anne nasılsa, hangi ruh halindeyse bebek de bundan etkileniyor. Rahat annenin bebeği de aynı anne gibi rahat oluyor. Rahat olan bebek, doğumu kolaylaştırıyor. Çünkü bebek karın içindeyken, kan dolaşımını, hazmı, kalp atışını duyar ve annenin nefesini hisseder. Eğer tüm bunlar gevşek, yumuşak ve muntazam ise bebek tüm dünyayı öyle yorumlar.
Yogayı her hamileye öneriyor musunuz? Yapılması sakıncalı hamilelikler var mı?
Doktor kontrolünde olduktan sonra her hamile kadına öneriyoruz. Tüm hamileler rahat bir doğum ve hamilelik dönemi için ve ileride çocuklarının sağlıklı, başarılı ve mutlu bireyler olması için yoga yapmalı.
Zuhal Bozkurt'un Yoga Art Center'daki derslerine katılmak için:
Güzelbahçe Sok. Güzelbahçe Apt. No: 29 Kat: 1 D: 5
(Amerikan hastanesi Karşısı) Şişli - İstanbul
Tel: 0212 231 9852 - 0532 301 1918