Terk edilmişlik duygusu
Kuşaklar değiştikçe üreme sürecine erkeğin katılması, yalnızca spermin yumurtayı döllemesiyle sınırlı kalmamaktadır. Babalar gebeliğe ve doğuma uzaktan bakmaktayken, günümüzün yadsınamayacak gerçeği bu durumda kaydedilen değişikliklerdir. Sosyal eğitim, gebeliğin kadının bedeninde oluştuğu gerçeğini değiştirmemiştir. Babaların bu nedenle kendilerini terk edilmiş, bırakılmış hissetmelerini, hatta eşlerine yönelik kıskançlık geliştirmeleri de engelleyememiştir.
Bu durumdan bazen kadınlar, bazen de erkekler sorumludur. Öte yandan babanın gücenme duygusunun henüz oluşmadan çözümlenmesi gerekir. Sizin için bunu gerçekleştirmenin en iyi yolu eşinizin gebeliği sırasında doğum uzmanıyla eşinizin görüştüğü sıklıkta görüşmek, önemli doktor ziyaretlerine ve doğum öncesi testlere onunla birlikte katılmaktır. Aynı zamanda siz de gebelik hakkında okuyabilir, bol bilgi sahibi olmaya çalışabilir, bebeğinizle anne karnındayken bile iletişim kurabilir, onun için alışveriş yapabilirsiniz.
Cinsellikten korku
Gebelik ilerledikçe cinsel isteğim önemli bir sorunla karşılaştığı doğrudur. Bu konuda aklınızı yormanıza gerek yoktur. Birleşme sırasında ne bebek, ne de anne sıkıntılı bir babanın sels yapması nedeniyle incinir (Bir sorun çıkması çok düşük bir olasılıktır). Hamilelikte güvenli seks ile ilgili daha detaylı yazımızı okumak için yazımızı tıklayın. Unutmayın; eşinizin seks yapmaktan zarar görmeyeceği gibi, gebeliğin getirdiği duygusal ve bedensel yakınlaşma ona iyi de gelecektir. Hatta biliyor muydunuz; bebek de birleşme sırasındaki yumuşak sallantıdan ve rahmin orgazm sırasındaki kasılmasından huzur duyacaktır.
Doğum sonrasında ise babaların cinsel yönden daha az istekli olmaları söz konusu olabilir. Bebek gece boyunca uyumamışsa yorgunluk olabilir, baba bedeni henüz iyileşmeden eşine zarar vermekten korkabilir, vajina ve memenin farklı işlevlerinin görülmüş olması soğuma yaratbilir, vs… Bazı çiftler 6 hafta sonunda kontrole gitmeden önce istekli olabildikleri gibi, diğer bir grup için ise 6 aya gerek vardır. Eğer cinsel isterk geri dönmezse ve yokluğu gerilim nedeni olursa, profesyonel yardım alınması gerekecektir. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için doğumdan sonrası seks hayatı yazımızı tıklayın.
Duygu değişiklikleri
“Gebelik testinden olumlu sonuçlar aldığımızdan beri benim ve eşimin mizacı dalgalanma gösteriyor. O kendini iyi hissettiğinde ben kötü oluyorum; ya da tam tersi” diye düşünüyor musunuz? Anne ve babanın her ikisinde de depresyon gelişmesi ancak 10 olgunun 1’inde görülebilen bir durumsa da depresyon sıklıkla çiftlerden birinde ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni belki de sevilen bir kişide ortaya çıkan depresyonun kendi duygularımıza baskın gelerek bizi güçlü kılması ve böylece destek veren bir konuma getirmesidir.
Gebelik sırasındaki depresyon konusunda endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü sıklıkla ve genellikle kendi kendini sınırlar niteliktedir. Ancak bunun ortadan kalkması için bazı basamakların aşılması gerekmektedir. Bunun için aktif olun ve kendinizi kötü hissetmekten kaçının. Duygularınızı eşinizle, daha önce baba olmuş arkadaşlarınızla, hatta kendi babanızla paylaşın. Alkol ve diğer ilaçlardan kaçının; zihinsel ve pratik olarak her ikiniz de odayı hazırlayarak, alışveriş yaparak bebek için hazırlanın. Annelerde doğum sonrası depresyonla ilgili bilgiler okumak için yazımızı mutlaka tıklayın.
Yaşamınızdaki değişikliklere ilişkin kaygı
Bu endişeler neleri kapsar? Hemen yanıtlayalım… “Daha büyük bir aileyi geçindirebilecek miyim? İyi bir baba olabilecek miyim? Çocuğun bakımını nasıl paylaşacağız? Sosyal yaşantımızdan vazgeçmeli miyiz? Karı koca ilişkimiz değişecek mi?”
Daha büyük bir aileyi elbet geçindirebileceksiniz. Unutmayın; bebek doğduktan sonra maddi olanaklarınızı onun ihtiyaçlarına göre düzenleyeceksiniz ve ihtiyaca yönelik alışverişlerle, eşinizin ileride işe dönmesiyle, vs bütçenizi ayarlayabilirsiniz. İyi bir baba elbet olacaksınız. Babalık zaman içinde, işin içine girilmesi, sebat edilmesi ve sevgiyle öğrenilir. İlgili eğitici kitaplar, yazılar okumanız faydalı olacaktır. Çocuğun bakımını paylaşırken eşinizle birlikte konuşarak iş bölümü yaptığınızda aslında ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız. Sosyal yaşantıya gelince; yeni bir bebek elbet bir süre ilgi odağı olur ve eski alışkanlıklarınızı kenara iter. Gittiğiniz mekanlar, görüştüğünüz arkadaşlar da mutlaka farklılaşacaktır. Peki karı-koca ilişkiniz? Bunula ilgili oldukça faydalı bir yazımız var: Çocuktan sonra evlilik ilişkisi… Mutlaka okuyun!
Eşinizin görünüşü
Gebeliği sırasında eşinizin kilo alması doğumcunun ilgisi dahilindedir. Bunu sağlıklı bir bebek sahibi olmanın bedeli olarak görün. Hamilelikte kaç kilo alınmalı hakkındaki yazımızı okuyarak kapsamlı bilgiye sahip olabilirsiniz. Eşiniz beslenmesine dikkat ederek bu konuda adım atabilir (diyet yapmadan, beslenmeye dikkat ederek: Hamileyken diyet yapılır mı? yazımızı mutlaka okuyun!). Siz de dikkat edeceğiniz birkaç konuyla ona yardımcı olabilirsiniz.
Örneğin o haşlanmış sebze yerken size karşısında hamburger yiyip onu baştan çıkarmayın. Bu dönemde çok fazla öneride bulunmamay özen gösterin. Elbet hatırlatmalarda bulunun; ama kafasına kakmayın. Eşinizin olumlu yönlerini vurgulayın. Gebe görünüşüne hayran olduğunuzdan, gebeliğin ona ne kadar yakıştığından bahsederek ona güven kazandırabilirsiniz. Doğum sonrası formu korumak için evde bile yapılabilecek birkaç egzersiz var; tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu egzersizleri eşinizle birlikte sizin de yapmanız onu motive edecektir!