pudra.com
28.07.2009
Hamilelikte folik asit kullanmak önemli!
Hamile kalmaya karar verdiyseniz, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için folik asit kullanmaya başlayın.
Gebe kalmaya karar verdikten sonra ve gebeliğin 12.haftasına kadar alınması tavsiye edilen folik asit, B vitaminleri grubundadır. Memorial Hastanesi’nden Op. Dr. Cihangir Yılanlıoğlu folik asidin hamilelikte önemini anlatıyor.
Folik asit neden önemli?
Gebelik süresince folik asit alımı, doğan bebeklerde merkezi sinir sistemi anomalilerini önemli ölçüde azaltmaktadır.En çok rastlanan sipina bifida (omurganın açık kalması), ensefalosel (beynin kafatası kemiğinin dışına çıkması) ve anansefali (beynin gelişmesi) gibi hastalıkların görülme olasılığını yüzde 70 azalttığı bilinmektedir.Bunun dışında, diğer vitaminlerin de uygun dozda alınmasıyla kalp ve böbrek hastalıkları kısmen önlenebilmektedir.
Doğal folik asit kaynakları
Ispanak, semizotu, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, özellikle turunçgiller gibi bazı meyveler, kuru fasulye, nohut gibi baklagiller, buğday özü, mayalı yiyecekler, yumurta sarısı doğal folik asit kaynaklarıdır.
Folik asit içeren sebzeler yenirken, buharda hafifçe pişirilmeli ya da çiğ yenmelidirler.
Tam tahıllı ekmek de doğal folik asit kaynağı
Ekmek, pirinç, makarna ve “cereal” denen kahvaltılık tahıllar da folik asitçe zengin ürünler arasındadır.Günümüzde marketlerde bulunan bazı hazır besin maddeleri de folik asit açısından zenginleştirilmiştir.Ancak bunların hiç biri gebelik sırasında yeterli olmayabilir.Bu yüzden kadın doğum uzmanları, gebelere, folik asit preparatı kullanmalarını önerirler.Bazı gebelere, hekimleri tarafından tavsiye edilen multivitamin preparatlarında da folik asit bulunabilmektedir.Bu durumda, ek folik asit desteği almaya gerek kalmaz.
Folik asit takviyesine ne zaman başlanmalı?
Bebek gelişimi sırasında folik asit takviyesi kullanmak bebeğin normal gelişim şansını artırır.Folik asite gebe kalma kararından yaklaşık 3 ay önce başlanmalı ve gebeliğin ilk 12 haftası boyunca sürdürülmelidir.Önceden, folik asit eksikliği nedeniyle merkezi sinir sistemi hasarlı bebek doğumu yapıldıysa, bu durumda hekimin tavsiyesi ile 0,4 miligramın üstüne çıkılabilir.