Bu yeni sistemde bütün dengeler değişir ve buna uyum sağlaması biraz zaman alır. Vücut çalışma sisteminin büyük bir bölümü gebeliğe yönlenir ve savunma sistemi de zayıflar.
Dengelerin değiştiği en önemli yerlerden bir tanesi de vajinadır (döl yoludur). Vajina enfeksiyonlara daha açık bir hale gelir. Vajinal enfeksiyonların oluşma şansı artar.
Oluşan vajinal enfeksiyonlar, kadına rahatsızlık yaratacak, daha da ilerlerse bebeğe zarar verebilecektir. Gebelik altında ilaç kullanımı bebekte sakatlık yaratacağı için de bu bir sorun halini alacaktır. O zaman bunlardan korunmak gerekir.
- Vajinal enfeksiyonlardan korunmanın başlıca yolu, vajinanın doğal dengesini korumasını sağlamaktır. Vajina içeri doğru uzanan bir girintidir ve sağlıklı olabilmesi için havalanması gerekmektedir. Bu yüzden bu havalanmayı engelleyecek kalın iç çamaşırı, özellikle de geçirgenliği olmayan naylon-sentetik iç çamaşırı giyilmemelidir.
- Anne adayının seçeceği iç çamaşırı pamuklu ve ince olmalıdır. Çok gerekmedikçe ped (hijyenik kadın bezi) kullanmamalı, kullanıyorsa da parfümsüz ve en incelerinden seçmelidir.
- Dar ve kalın pantolonlar da vajinanın havalanmasını etkileyeceğinden etek giyilmesi tercih edilmelidir.
- Genital bölgedeki kılların ağda, jilet gibi yöntemlerle alınması da mantar ve benzeri enfeksiyon riskini artıracağından, bu bölgedeki kıllar özellikle gebelikte mümkünse her zaman kısaltılarak azaltılmalıdır.