"Güvendiğiniz bir yerden aldığınız sürece yiyebilirsiniz"
Amerika’daki Medikal Genetik Okulu’ndan Jinekolog Dr. Karen Filkins, hamilelik sırasında konserve ton balığı yenmesinde bir sakınca olmadığını söylüyor ve şu açıklamayı yapıyor: "Konserve ton balığı risk taşıyan bir gıda ancak onu ana besin kaynağı yapmadığınız ve aşırı miktarlarda tüketmediğiniz sürece güvenli. Civa, vücutta biriktiği takdirde zararlı bir madde bu yüzden küçük miktarda ton balığı yediğinizde bebeğinizin sağlığını riske sokmazsınız. Balık, içerdiği protein ve omega-3 yağ asitleriyle hamile beslenmesinde önem taşıyan bir gıda. Bu besinler bebeğin gelişimine katkı sağlarken fetüs için de koruyucu bir görev üstleniyor. Riski azaltmak için haftada ortalama 200 gram gibi bir miktar tüketin. Ayrıca balığınızı güvendiğiniz bir yerden alın. Bence bir şeyin güvenli olup olmadığını tartışacaksak, soluduğumuz hava bile bazen bir risk faktörü. Bu yüzden güvenli yerlerden yediğiniz sürece konserve ton balığı yemek zararlı değil." (Bebeğin zeki olması için hamilelikte nasıl beslenmeli? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
"Hamilelerin konserve ton balığı yemesi oldukça zararlı"
New York’tan Gıda Güvenliği ve Beslenme Uzmanı Jean Halloran ise bu görüşün tam aksini savunuyor: "Bence hamileler konserve ton balığından uzak durmalı. Bazı konserveler diğerlerine göre çok daha fazla civa oranına sahip. Bazılarındaki oran normal değerlerin 7 katına kadar çıkabiliyor. Ben daha önce light konserve ton balığının yenilebilir olduğunu düşünüyordum ancak yapılan bir araştırma light konserve ton balıklarında da az da olsa civa olduğunu ortaya koydu. Niyetim hamileleri korkutmak değil ancak bebeklerini riske atmasınlar. Çok küçük olduğunu düşündüğünüz bir miktar civa bile bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bunun yerine denizden gelen taze somon, karides ve midye yemelerini öneriyorum."
Bu açıklamalara bakacak olursak konserve ton balığı yerine taze somon ve diğer Omega-3 kaynaklarını tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak ton balığını çok seviyorsanız, çok yüksek miktarlarda tüketmediğiniz sürece bir risk oluşturmadığı da bir diğer görüş. Bu yüzden seçim sizin ama mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Hamilelikte 'yasak yiyecekler'
Hamilelikte çiğ ve az pişmiş et, balık ve yumurta, pastörize olmayan yiyecekler bebeğin gelişimini etkiliyor. Peki hangi besinler hamilelikte dikkatli yenmeli?
Emzirirken ne yemeli, ne yememeli?
Hem bebeğin gelişimi hem annenin sağlığı için emzirirken beslenmeye dikkat! İşte emziren annelere beslenme önerileri...
Doğurganlığı artırmak için ne yemeli?
Hamile kalmak için ne yemeli? Hamile kalma ihtimalinizi artırmak için beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler Pudra.com'da.
Hamilelikte omega 3 kullanmanın yararları
Gebelikte günlük omega-3 kullanımı nasıl olmalı? Hamilelikte alınan omega 3 bebeğin doğum kilosunu artırır mı? Omega 3 kullanan annelerin bebekleri daha zeki olur mu? Yanıtları pudra.com'da.