Çocuk sahibi olamayan kadın ve erkeklerin yüzdelik oranlarının birbirine yakın olmasına rağmen, toplumsal baskının özellikle kadınlara yapıldığını belirten Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi'nden Op. Dr. Serhat Partalcı, kadının çok değerli olduğunu ve döllenme sürecinde kadının büyük sorumluluk taşıdığını belirtiyor. Gebelikte kadının, yumurtayı üreten, yumurtayı transfer eden, yumurtayı tutan daha çok sistemleri olduğunun altını çiziyor. Kısırlığı ve nedenlerini karşılaştırmalı olarak şöyle açıklıyor:
"Erkeğin spermlerinin döllenme işlemini yapabilmesi için en az 20 milyon civarında olması gerekir. Bu sayıda üretilen spermlerin bozuk olması (hareketsiz veya şeklinin değişik olması) yumurtaya ulaşmayı engeller ve gebelik oluşturmaya yeterli değildir.
Erkek kısırlığı sperm sayısı ve kalitesinin kötü, kanallarının tıkalı olması nedeniyle oluşur. Kısırlık oluşturan faktörler ise herhangi bir yaşta geçirilen iltihabi ve ateşli hastalık, hormonal bozukluklar, çevresel faktörler, kanser tedavisi için kullanılan ışın ve ilaçlardır.
Kadın kısırlığının, erkeğe göre daha fazla sebebi bilinir. En sık görülen kısırlık, yumurtlama bozukluklarından kaynaklanır. Tüplerin tıkalı olması yumurta ve spermin buluşmasını engeller. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve tüplerin fonksiyonel bozuklukları kısırlığa neden olur. Rahim içini döşeyen dokunun (Endometriyum) rahim dışında gelişmesi ve yumurtalıklara yerleşerek kist oluşturması gebeliği önler. Rahim ağzının yetersizliği, doğumsal bozukluklar, yapışık olması ve tümörler hamileliğin önündeki en önemli etkenlerdir.
Bütün bunların yanı sıra kadın ve erkek için her şey yolunda görünse bile günümüzde tıbbın olanakları ile henüz nedeni belirlenemeyen kısırlık görülebilir. Nedeni açıklanamamış kısırlık olgularında rol oynayan etkenler psikolojik olabilir. Özellikle stres kadın üreme sistemi ve hormon dengesi üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Evlenen çiftler bir yıl boyunca düzenli ilişkiye girmelerine rağmen doğal yolla çocuk sahibi olamıyorsa, mutlaka bir uzmana başvurmaları gerekir."