@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 25.02.2010

Lohusalık döneminde neler oluyor?

Doğum sonrası dönen anlamına gelen lohusalık döneminde yeni anneler neler yaşıyor? Lohusalık döneminde lohusa kadının beslenmesi nasıl olmalı?

Hastaneden ailenizin yeni üyesiyle, minik bebeğinizle eve döndünüz. Yaşadığınız duygular tarif edilemeyecek kadar güzel; fakat tüm bu heyecan ve mutluluğun yanında dayanılamayacak derecede bir yorgunluk ve bir sıkkınlık söz konusu olabilir. Unutmayın; bunların hepsi çok normaldir ve bir süre içerisinde tüm bunlar geçecektir. İşte Medipol Hastanesi uzmanlarından öğrendiğimiz, doğum sonrası, yani lohusalık döneminde yaşanabilecek sıkıntılar!

Lohusalık döneminde neler oluyor?

Kanama-akıntı
Doğum sonrası önce kırmızı sonra pembe beyaz akıntı olur. Buna löşi denilir. 4-6 hafta devam edebilir.

Rahimde kasılmalar
Doğum sonrası sancılar birkaç gün devam edebilir. Rahim normal şekline dönerken kasılması bu sancıların nedenidir. Sancılar özellikle emzirirken artabilir.

Epizyotomi hassasiyeti
Doğum sırasında epizyotomi kesisi yapılmışsa bu bölge birkaç gün ağrılı olabilir. Gerektiğinde doktorunuz anestezik krem veya ilaçlar verecektir. Epizyo ve vajinal zedelenmeler kuru tutarsanız daha hızlı iyileşir. Genellikle 1-2 hafta yeterli olmaktadır.

Saç dökülmesi
Doğumdan sonra 3-6 ay süresince saçlarda dökülme görülebilir. Bu dönemde saçların boyanması kaybı arttıracağı içim tavsiye edilmemektedir.

Bağırsaklar
Gebelikte sıkça rastlanan hemoroidler doğumdan sonra genellikle kaybolurlar. Doğum sonrası bu bölgeler daha hassas olacağı için özellikle kabız olmamaya dikkat etmelisiniz. Hormonların etkisi ile bağırsak kaslarında gevşeme, bağırsaklardaki suyun tutulması kabızlığa neden olur. Bunun için daha çok lifli besin alın, çok daha fazla su için ve ilaç almadan mutlaka doktorunuza danışın.

Adet görme (mensturasyon)
Doğumdan sonraki iki ay içinde başlayabilir. Ancak emziren annelerde bu gecikebilir.

Cilt çatlakları (strialar)
Bunlar zamanla azalır, kaybolurlar. Renkleri pembeden beyaza döner.

İdrar şikayetleri
Doğumdan sonra kısa süreli idrar kontrolünde zorluklar olabilir. Zamanla düzelen bu durum için pelvik duvar egzersizleri oldukça faydalıdır.

Kilo problemi
Genellikle doğum sonrası fazla kilolar kalır. Bunun için doğru beslenmek, egzersiz yapmak gebelik öncesi kilonuza dönmeyi kolaylaştıracaktır.

Depresyon
Bazı hanımlar doğumdan sonra kendileri kötü, çaresiz hissedebilirler. Bu duruma postpartum depresyon denilmektedir. Doğumda harcanan efor, gerilim ve stres sonrası görülebilen bir durumdur. Endişelenmeyin, aileniz ve eşinizin desteği ile kolayca baş edebilirsiniz.

Hangi durumlarda doktora başvurulmalı?
  • Ateş
  • Kötü kokulu akıntı
  • Göğüslerde, karında perine veya kesi yerinde şiddetli ağrı
  • Doğum sonrası 2-3 günden sonra pıhtı veya kanama gelmesi

İlgili haberlerimiz:

Yeni trend: Lohusa koçları
Lohusalıkta annenin yaşadığı yalnızlığa son vermek, anneliği stres yaşamadan mutlu bir şekilde geçirmesini sağlamak için yeni trend: Lohusa koçluğu!

​Doğum sonrası depresyon nedir?
Doğum sonrası depresyon, lohusalık hüznü ile karıştırılmamalı. İleride sıkıntı yaşanmaması açısından mutlaka erkenden farkına varılıp tedavi edilmesi gerekir.

​Hafta hafta lohusalık rehberi
Akıntım ne zaman bitecek? Doğum sonrası diyet yapabilir miyim?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER