Pudra.com olarak, normal doğumun ve sezaryenin avantajlarını ve dezavantajlarını sizler için inceledik…
Normal doğumun avantajları
- Normal doğum, annenin bilinci açık biçimde gerçekleşen doğal bir olay olduğu için, anne, bebeği doğar doğmaz onunla tensel ve duygusal temas kurabiliyor, ilk ağlamasını duyabiliyor, bebeğini ilk birkaç saat içinde emzirebiliyor.
- Anneye anestezi uygulanmadığı için bebeğe de anestezi uygulanmamış oluyor.
- Bebek, ciğerlerindeki sıvıyı doğum esnasında vajinadan geçerken atabiliyor.
- Normal doğumda annenin kanama, enfeksiyon, organ ve doku hasarı, pıhtı oluşumu riski sezaryene göre oldukça az.
- Normal doğum sancılı bir süreç olsa da epidural anestezi (belden aşağısını uyuşturma) ile sancılar hissedilmeden doğum gerçekleşebiliyor.
- Doğum uzun ve sancılı da sürse, kadının doğumdan sonra iyileşmesi, normal hayatına dönmesi çok daha hızlı ve erken oluyor.
- Normal doğum yapan kadınlar hamilelikte aldıkları kiloları daha kolay verebiliyorlar.
- Normal doğum sürecini geçiren bir annenin sütü daha kolay gelebiliyor.
- Normal doğum sezaryene göre daha ekonomik.
Normal doğumun dezavantajları
- Normal doğumun ne zaman gerçekleşeceği tam olarak kestirilemiyor. Dolayısıyla bir aylık bir dönemde her an doğum olacağı beklentisine giriliyor ve sancı bekleniyor.
- Normal doğum, anne adayı için uzun, sancılı ve yıpratıcı bir süreç.
- Özellikle iri bebek doğuran kadınlarda idrar kesesi ve kalın barsağın vajina içine doğru fıtıklaşması gibi durumlar oluşabiliyor ve bunlar için ileride ek bir operasyon gerekebiliyor.
- İri bebeklerin doğumunda oluşan geniş vajina yırtıklarının tamiri zor ve uzun operasyonlar gerektirebiliyor.
- Doğum esnasında yapılan epizyo kesisinden (vajina ile anüs arasında kesi) sonra, birkaç gün, oturup kalkarken ağrı oluşabiliyor.
- Normal doğum esnasında bebeğin sıkıştığını gösteren bir işaret belirdiğinde ya da kordon dolanması gerçekleştiğinde, acil olarak sezaryene başvuruluyor.
Sezaryenin avantajları
- Sezaryen, doktorunuzdan randevu aldığınız gün yapılıyor. Genel anestezi ile uyutulduktan sonra gözünüzü açtığınızda bebeğinizi yanınızda buluyorsunuz.
- Doğum esnasında ağrı ve sancı hissetmiyorsunuz.
- Normal doğum saatlerce sürebilirken, sezaryende anesteziden sonra 2-3 dakika içinde bebek çıkarılıyor.
- Doğumun zamanı sürpriz olmuyor, doktorunuz önceden söylüyor.
- Genital organlarda sarkma, deformasyon oluşmuyor.
Sezaryenin dezavantajları
- Sezaryenle doğumdan sonra diğer hamilelikler için normal doğum olma olasılığı düşük.
- Sezaryen bir ameliyat; dolayısıyla ameliyat ve anestezi riskleri her zaman var.
- Genel anestezide bebek de bir miktar anestezi almış oluyor.
- Sezaryende de epidural anestezi yapılabiliyor ancak doktorlar çoğunlukla genel anesteziyi tercih ediyorlar.
- Karın boşluğu açılarak bebek alındığı için iyileşme süresi normal doğuma kıyasla daha uzun ve daha zor. Normal hayata dönme süresi bir hafta sürebiliyor. Bu süre içinde zaman zaman yatarak istirahat etme ihtiyacı duyabiliyorsunuz.
- Sezaryenle doğum yapan kadınlar doğum sırasında ve sonrasında daha az kilo veriyorlar.
- Vücut henüz doğuma hazır olmadığı için sezaryenle doğum yapan annelerin sütü daha geç gelebiliyor.
- Sezaryende hastanede kalma süresi üç günü bulabiliyor. Oysa normal doğumda bu süre, bir ya da iki gün.
- Normal doğuma göre daha pahalı bir operasyon.
Uzman görüşleri
Dr. Bülent Urman, “Normal doğumun ne olduğunu bilmeyen, kulaktan dolma bazı bilgilerle hareket eden ve birtakım korkular edinmiş kadını, normal doğuma yönlendirmek zor oluyor. Çevresindeki arkadaşlarının neredeyse tamamının sezaryenle doğurduğunu, sezaryenin ne kadar kolay, ne kadar rahat olduğunu dinleyen kadın, koşullanmış olarak doktor karşısına çıkıyor” diyor.
Prof. Dr. Cihat Şen ise sezaryen ile yapılan çoğu doğumun günü gelmeden, doğuma 15-20 gün kala gerçekleştirildiğini, oysa sezaryenle doğumun birkaç gün erken bile yapılsa, bebeğin akciğerinin dış dünyaya uyum sağlamasında birtakım sıkıntılar yarattığına dikkat çekiyor.
Normal doğumda ise anne adayının günü geldiğinde sancı çekmeye başlamasının, bebeğin dış dünyaya uyumunu sağladığını anlatan Dr. Şen, “O yüzden tıbbi açıdan gerekmedikçe sezaryene başvurulmaması lazım” diyor.
Strese girmeyin, kavuşma anını bekleyin
Sezaryen mi normal doğum mu yapmalısınız; hamileliğinizin başında değil, doğuma bir ya da iki ay kala karar verin. Tabii doktorunuzla birlikte her iki yöntemi enine boyuna tartışarak ve sizin hamileliğinize, kemik yapınıza, bebeğinizin konumuna hangisinin uygun olduğuna bakarak…
Hamileliğin başından itibaren aylarca doğum şeklini düşünmek, doğum stresini artırır. Hem nasıl doğuracağım stresi yapmak yerine, doğumdan sonra kavuşacağınız dünyanın en güzel varlığıyla muhteşem zamanlar geçireceğinizi hayal etmek daha iyi olmaz mı?