Kalite, güvenlik, hijyen, kullanım kolaylığı ve fiyat; bunların hepsi göz önünde bulundurularak seçim yapabilirsiniz. Ama hepsinin mantığına genel olarak bakıldığında şunları görüyoruz; göğsün dokusuna zarar vermeyecek şekilde emme gerçekleştirirler, bebeğin doğal emme fonksiyonunu taklit ederler ve emme güçleri genelde ayarlanabilir şekildedir.
Süt pompası seçmeden önce hangi markalarda hangi modeller olduğunu görmek için galerimizi tıklayın...
Pompalar başlıca manuel, elektrikli ve ikili olmak üzere üçe ayrılıyor...
1. Manuel yani elle çalışan süt pompaları
Bunlar kısa süreli kullanımlar için uygundur. Diğerlerine göre daha küçük, hafif, kolay taşınabilir ve sessiz olmasının yanı sıra ucuzdur da. Ama sürekli süt pompalaması gereken anneler için çok uygun olduğu söylenemez.
Manüel pompalar da kendi içinde üç farklı çeşide ayrılıyor; şırınga, tabanca kabzası ve bisiklet kornası gibi pompalanan şeklinde… Silindir pompaları kullanırken iki elin birlikte kullanılması gerekir ve pompalama işlemi için kol kuvvet gerektirir. Tabanca şeklinde olan göğüs pompası elle sıkılır ve el kası kuvveti gerektirir. Emme gücü sizin pompaya uyguladığınız güçle ayarlanır.
Avent Isis elle çalışan süt pompası
Manüel pompalardan Avent Isis Manüel göğüs pompasının huni kısmında yumuşak silikon başlığın beş yaprakçık bölümü bulunuyor. Siz pompaladıkça yaprakçıklar içeri ve dışarı hareket ederek göğüs ucunun etrafındaki koyu renkli bölge olan areolaya nazikçe masaj yapıyor. Bu da göğüse süt gelmesi refleksini acısız ve doğal olarak harekete geçiriyor. Çekişi pompanın sapında parmak uçlarınızla oluşturduğunuz hafif basınçla kontrol edip, böylece çekiş gücünü kendi rahatlığınıza göre ayarlayabiliyorsunuz.
Lansinoh elle çalışan süt pompası
Lansinoh manüel göğüs pompasının ergonomik tutacağı sayesindeyse sütünüzün sağımı son derece rahat ve kolay oluyor. Göğüs kenarlığı koruyucu / şişe tutucu aparat şişeyi sabitleyerek dökülmesini önlüyor ve göğüs kenarlığına kapatılarak seyahat sırasında da temiz kalmasını sağlıyor. Ayrıca standart ölçülerde olduğu için bir çok biberona uyumludur ve direk sağım yapabilirsiniz.
2. Elektrikli ve pilli süt pompaları
Bunlar aslında elle çalışanlara göre daha pratiktir. Hafif ve kolay taşınabilirler pompalardır. Pilleri ortalama 1-4 saat arası dayanır ve piller zayıflamaya başladığında emiş gücü de azalmaya başlar. Dolayısıyla her zaman yanınızda yedek pil bulundurmak gereklidir. Pille çalışan bazı göğüs pompalarında elektrikle de çalıştırabilmek için adaptör bulunmaktadır. Bu tip pompalarda genellikle göğüs koruyucu bir parça, biberon, biberon emziği ve biberonun devrilmemesi için altlık da bulunur.
Medela Mini Elektrilkli-Pilli süt pompası
Hızlı ve etkili bir göğüs pompasıdır. Evde, iş yerinde, yolculukta yada evden uzaktayken süt sağmak için ideal bir çözümdür. Hem elektrikle hem de pille çalışabilir, küçük, hafif ve portatif olma özelliği ile elde taşanabilen ideal bir pompadır. Vakum seviyesi isteğe göre ayarlanabilir. Mini elektrikli-pilli süt pompası bugün piyasada bebeğin doğal emme ritminde çekim yapabilen tam otomatik tek süt pompasıdır.
3. İkili elektrikli süt pompaları
İkili elektrikli göğüs pompaları sütü fazla olan ve pompayı daha uzun süre kullanacaklar için idealdir. Çünkü aynı anda iki göğüsten de süt pompalanabilir. Çalışan annelere vakit kazandırdığı için onlar için çok pratiktir.
Spectra 2 Süt Pompası
Bu pompa, güçlü vakum gücü ile kolay sağım sağlar. Pistonlu motoru ile kontrol edilir bir şekilde basınç yaratarak, göğüs aparatı vasıtası ile bu basıncın göğüse uygulanması mantığı ile çalışır. Bir adet daha göğüs aparatı bağlayarak ürünü çiftli süt pompası olarak kullanabilirsiniz.
Pigeon Sessiz Elektrikli Süt Pompası
Bebeğinizin emme hareketini taklit ederek, emiş ritmini yakalayacak şekilde doğal vakum yapabilen, profesyonel bir göğüs pompası. Tam yapışan yumuşak silikon hava yastığı ile göğsünüzü nazikçe kavrayıp yumuşak bir sağım sağlıyor.
Süt sağarken dikkat edilmesi gerekenler...
- Sütünüzün rahatlıkla çekilebilmesi için sakin ve rahat olmanız çok önemlidir.
- İşlemden göğüslerinize yapacağınız masaj ve ılık bir kompres daha sağlıklı sonuç almanızı sağlayacaktır.
- Her defasında 10- 15 dakika boyunca her iki göğse uygulama yapın.
- Günde, 2- 3 saat aralıklarla olmak üzere toplam 8 kez kullanabilirsiniz.
- Süt pompanızı uzun süreli kullanmanız veya yanlış kullanmanız durumunda göğsünüzde ağrıya yol açabilirsiniz. Dolayısıyla en doğrusu kullanmadan önce doktorunuza danışmanızdır…
Süt pompası alırken nelere dikkat etmeli?
- Temizlenmesi ve taşınmasının pratik olmasına özen gösterin.
- Manüel göğüs pompası alacaksanız tek elle kullanabileceğiniz bir pompa almanız hareket kolaylığı sağlayacaktır.
- Manuel göğüs pompası alırken pompanın iç parçalarının anne sütüyle direkt temas etmemesi ve dizaynının hijyenik olmasına da özen göstermek gerekir.
- Biberonun devrilmesini önleyen altlıklı modelleri de tercih edebilirsiniz.
- Elektrikli, pilli çalışan göğüs pompaları zamandan kazandırı ve kılanlımı kolaydır. Ayrıca annenin isteği doğrultusunda emme gücü ayarlanabildiğinden daha kullanışlıdır.
- İyi bir elektrikli göğüs pompasının motor kısmı hariç temizlenebilir olması gereklidir.
Süt pompası seçmeden önce hangi markalarda hangi modeller olduğunu görmek için galerimizi tıklayın...
Emzirme ve anne sütü konusundaki diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.
Anne sütü nasıl saklanır? Bebeğiniz için en önemli besin olan anne sütünü muhafaza ederken dikkat etmeniz gerekenler…
Emzirme pozisyonları... Bebeğinizi emzirirken onu hangi pozisyonlarda tutmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Emzirirken ne yemeli, ne yememeli? Hem bebeğin gelişimi, hem annenin sağlığı için emzirirken beslenmeye dikkat!
Emzirme sorunlarına çözümler... Bebeğiniz emmiyorsa, sütünüz azsa veya süt gelmiyorsa yapılması gerekenler bu yazıda...