Hamilelikte adet kanaması olur mu?
Normalde gebelik sırasında adet kanaması olmaz. Adet kanaması gebelik yokken olur. Rahim içindeki tabaka gebelik olursa bebeği yuvalandırmak üzere her ay kalınlaşır ve damar yapıları zenginleşir. Bu yapı, rahim içine yuvalanacak olan embriyoyu beslemek üzere hazırlanır. Gebelik oluştuğunda, gebelik süresince bir daha kanama olmayacak şekilde bu tabaka bebeği besler. Eğer gebelik oluşmaz ise, bu tabaka adet kanaması olarak dökülecektir. Rahim içinde her ay, gebelik oluşacak gibi hazırlık yapılır. Yani bir anlamda her ay yeni yatak çarşafları yayılır.
Üstüne görme nedir?
Gebelik sırasında adet kanaması olması mümkün olmamakla beraber, gerçekten de bazı kadınlar gebelik sırasında kanamalarının olduğunu, hatta kimileri gebelik boyunca belirli aralıklarla kanamaların devam ettiğini ifade ederler. Gerçekten de zaman zaman bu durumlarla karşılaşıyoruz. Ancak bu kanamalar gerçek adet kanaması değildir. Bu kanama bazı durumlarda, bebeğin rahim içine yuvalanma kanaması olarak kabul edilir. Rahim içinde oluşan ve kalınlaşan tabakaya embriyonun rahim içine tutunması sırasında yerel ve küçük bir kanama oluşabilir. Bu hiçbir şekilde bir hastalık belirtisi değildir, sağlıklı bir durumdur.
Gebelik sırasındaki kanamaların bazıları sorun yaratmaz, bazıları ise ciddi sorunları işaret eder. Gebelik oluştuğu halde, tam bir adet kanamasına benzemeyen, daha az, leke şeklinde, daha kısa süren kanama olabilir. Ve zamanlama olarak adet görüleceği döneme denk gelebilir. Bu durumda kadın gebe olmadığını düşünür ve adet gördüğünü zannedebilir. Hatta böyle durumlarda, gebeliğin devamı sırasında bebeğin ölçümleri sanki bir ay küçükmüş gibi algılanabilir. Çünkü kadın, gebeliğin başlangıcı olarak gördüğü gerçek adet kanamasını değil, yanıltıcı olan leke kanamasını gebelik başlangıcı olarak düşünür.
Bu kanama adet kanaması kadar yoğun değildir ve adet kanaması kadar uzun sürmez. Normalde birkaç gün içinde kaybolur. Pembe veya bazen taze kırmızı renkte olabilir. Adet kanaması gibi koyu kıvamlı, koyu renkli ve özel kokulu değildir.
Üstüne görme durumunun bebeğe zararı var mı?
Düşük tehlikesi veya enfeksiyon kaynaklı olmayıp, tutunma kanaması olduğu sürece bebeğe bir zararı yoktur. Az miktarda ve kısa süren bir kanama dahi olması arzu edilmez elbette ama lekelenme düzeyinde kalırsa, bebeğe zararı olmayacaktır. Gebelerde oluşan bazı kanamalar ise, ciddi sorunları işaret edebilir. Enfeksiyon, düşük tehlikesi, dış gebelik gibi ciddi ve ağır sorunların da belirtisi olabilir. Bu nedenle gebelik sırasında kanaması olan kadınların, durumu hafife almayıp muayene ve kontrol olmak üzere başvurmaları doğru olacaktır.
Bu kanamaların tehlikeleri var mı?
Örneğin, plasentanın doğum kanalına, rahim ağzına yakın yerleştiği durumlar, plasentanın doğumdan önce rahim içinde tutunduğu yerden ayrılması, rahim ameliyatı geçirmiş kadınlarda eski dikiş yerinin zedelenmesi, göbek kordonu damarlarının zedelenebileceği bazı kordon anormallikleri ve erken doğum tehdidi gibi durumlarda gebeliğin ileri aylarında kanamalar olabilir. Bunların tümü de ciddi durumlardır. Ayrıca gebelikle doğrudan ilgisi olmayan enfeksiyonlar veya nadir görülen kanser veya polip gibi durumlarda da kanamalar olabilir. Bunların tümü ciddiye alınmalı ve derhal muayene ve kontrola gidilmelidir.
Ve son olarak, gebelikte cinsel ilişki sakıncalı değildir ve hatta düşük tehlikesi veya erken doğum tehdidi olmadığı sürece son aya kadar da devam edebilir. Ancak bazı gebelerde cinsel ilişki sonrasında kanama olabilir. Zararsız bile olsa, muayene ve kontrola gitmekte yarar vardır. Ve ayrıca, gebelikte kanama varsa, cinsel ilişki sakınca yaratabilir. Kanamanın nedeni ortaya konuncaya kadar ve sorun varsa tedavi edilinceye kadar ilişki olmaması tavsiye edilir.