Ergenlik dönemi
Uzmanlar 18 yaşından önce hamile kalmanın bebek ve anne için sakıncalı olduğu görüşünde hemfikir. Bu yaşlardaki gebelikte tansiyon yükselmesi olarak bilinen "preeklemsi" olasılığı yüksek olduğu gibi, küçük yaşta gerçekleşen hamileliklerde düşük, ölü doğum veya prematüre doğum yapma riski de artıyor. Göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek var ki, kadınların hormonal ve duygusal gelişimini 18 yaşından önce tamamlanmıyor. Ruhen bebek sahibi olmaya tam olarak hazır olmayan annelerde bebek bakımı konusunda da sıkıntılar yaşanabiliyor.
20’li yaşlar
Yumurtalarınızın en verimli ve adet dönemlerinin de en düzenli olduğu 20’li yaşlarda sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz. Bu dönemde hamile kalma olasılığınız yüzde 20. Yüksek tansiyon ihtimali düşük ancak mutlaka düzenli olarak tansiyonu kontrol ettirmekte fayda var. Düşük ve down sendromu riski de 20'li yaşlarda az. Bu dönemde kadınlar henüz kariyer hedeflerine ulaşamamış olduklarından veya bedenlerindeki değişimini olgunlukla karşılayamadıklarından psikolojik olarak bazı problemler yaşayabiliyorlar.
30’lu yaşlar
Kadınlar genelikle maddi ve manevi açıdan kendilerini güvende hisettikleri 30’lu yaşlarında hamile kalmayı tercih ediyor. Yumurta salınım sıklığı 20’li yaşlara göre daha az olduğundan, bebeğe karar verdikten sonra hamile kalmak için bir yıl beklemeniz gerekebilir. Kariyeriniz ve çocuk sahibi olmak arasında kararsız kaldığınız bir süreçten geçiyorsanız, paniğe kapılmadan iç sesinizi dinleyin, hislerinize güvenin ve mutlaka beden yaşınıza kulak verin. Günümüzde yapılan araştırmalar kariyer sahibi kadınların ortalama 35 yaşında çocuk sahibi olduğunu gösteriyor. 35 yaş sonrasında ise düşük, dış gebelik, premature doğum, kromozom hastalıkları preeklemsi riski artabiliyor, normal doğum ihtimaliyse azalıyor.
40’lı yaşlar
40’lı yaşlarda hamile kaldıysanız, muhtemelen menapoz dönemine daha geç gireceksiniz, salgıladığınız östrojen hormonu sayesinde kalp hastalıkları, felç ve Alzheimer’a yakalanma riskiniz de azalacak. Madalyonun diğer yüzüne bakacak olursak, kadınların doğurganlığı yaşla birlikte azalıyor, 40 yaşında düzenli cinsel hayata sahip bir kadının hamile kalma ihtimali yüzde 1-2'lere düşüyor. Normal doğum yapma şansıysa yüzde 30 seviyelerinde. 40’lı yaşlarda bebeğin down sendromlu olma riski yüzde 1, 50’li yaşlarınızda ise bu oran yüzde 10’a yükseliyor. 40 yaş ve sonrasındaki hamileliklerde düşük oranı ise yüzde 50.