Diğer yandan partner arayışı çoğu zaman bilinçli olarak yapılan bir şey. Hatta son yıllarda bu arayış için online profiller oluşturmaya başlayanlar bile var. Online tanışma sitelerinin bizi rastgele insanlarla eşleştirip, potansiyel partnerimizi bulması aslında pek de güvenilir değil. Sanal dünyada sistematik bir aramayla hayatımızın aşkını bulmak için fazlasıyla şanslı olmamız gerekiyor.
Peki, isteklerinizin gerçekleşmesi için sanal platformlarda başlayan ilişkiye nasıl bir yaklaşımda bulunmanız gerekir? Bu konuda şaşırtıcı derece az veri var, bunun sebebi ise muhtemelen online başlayan ilişkilerin sonuçlarını yeni görmeye başlamamız. Eski teoriler ise, klasik “zıt kutupların çekimi” teorisini doğruluyor. Ayrıca bu konudaki tüm teoriler, birbirlerine yakın yaşayan insanların çok daha iyi ilişki yürütebildiğini gösteriyor. Çünkü sizinle aynı sokakta yaşayan biri muhtemelen sizinle aynı sosyal statüyü, aile yapısını ve etnik kimliği taşıyor. Bu faktörler ise insanları sadece sosyolojik olarak bir araya getirmiyor aynı zamanda benzer psikolojik yapılara sahip olmalarını sağlıyor.
Elbette bunlar hep eski teoriler. Artık biz sanal yakınlığı keşfettiğimiz bir çağdayız. Romantik partnerimizle tanışma oyununda kurallar yeniden yazılıyor. Yapılan son araştırmalar, ilişkinin başlangıcında “ilişki uyumu”, fedakarlık gibi faktörleri de göz önüne alıyor.
Günümüzde ne çeşit bir ilişki başlangıcının, uzun dönemli sağlıklı bir ilişkiye sebep olabileceğine dair net bir veri bulunmuyor. Ama UK Daily Mail’de yayınlanan makalede bu konuya dair bazı ipuçları bulmak mümkün. Sanal bilet servisi Eventbrite üzerinden yapılan araştırma elbette gerekli mesleki kurallara uygun değil ama sonraki araştırmalar için iyi bir örnek olacağı kesin.
Sonuçlar ise şu şekilde;
1000 Eventbrite kullanıcısından, yüzde yirmi yedisi partnerinizle nerede tanıştınız sorusuna “diğer” seçeneğini işaretledi. Yüzde dördü ise partnerleriyle sanal platformlarda tanıştıklarını söylediler. Araştırma sonucunda yüz yüze iletişimin uzun süreli bağlılık için en iyi yol olduğu ortaya çıkmış oldu. Eventbrite kullanıcılarının aktiviteler için bilet alan kişiler olduğunu göz önüne alırsak, spor (%12) ve festivalde (%11) tanışanların oranın bu kadar yüksek olması doğal. Diğer ana kategoriler ise şu şekilde;
- Eğitim, mezuniyet ve yardım etkinlikleri yüzde on beş. Bu oldukça mantıklı çünkü aynı okula giden ya da benzer amaçlara hizmet etmek isteyen kişilerin benzer değerlere ve bakış açısına sahip olmaları ihtimali yüksek.
- Birlikte çalıştığı (direkt olarak ya da aynı ağ üzerinde) kişilerle birlikte olanların oranı ise yüzde on sekiz.
- Partneriyle bir yarışta tanışanların oranı ise %1
Diğer soru ise, bu insanların birbirleriyle karşılaştıklarında ilk olarak ne yaptıklarıydı. Yeni tanışan kişilerin yaptıkları en yaygın davranış telefon numarası paylaşmak (%35), ikincisi ise oldukça yakın bir oranla öpüşmek (%32) ve daha sonra da el ele tutuşmak (%25). Yeni tanıştıkları birine o gece aşık olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde on.
Bu sonuçlar ne kadar güvenilir? Sonuçta online bir ankette insanlar her istediklerini söyleyebilirler. Partnerleriyle online tanıştıklarını itiraf etmemeyi tercih edebilirler. “Gerçek” hayatta birini bulamadıkları için utanabilirler. Diğer yandan, anonim bir anket insanların bir şeyleri itiraf etmesinin en rahat yolu.
Gerçek hayat, partner bulma konusunda sanal dünyayı gölgede bırakıyor. İnsanların çoğunluğu (%92), partnerlerini aileleriyle tanıştırmayı Facebook'ta ilişki durumu güncellemeye tercih ediyor. Ayrıca bir odada biriyle göz göze gelmeyi de Facebook'ta arkadaşlık talebini kabul etmeye tercih ediyorlar.
Son yıllardaki yaygın kanının aksine, günümüzde de ilişkilerin başlaması için en iyi yol sosyal medya değil. Eğer yeni ve gerçek bir ilişki arıyorsanız, başınızı telefonunuzdan kaldırıp etrafınıza bakınmanız gerekiyor. Kimin bakışlarıyla karşılaşacağınızı asla bilemezsiniz.
Kaynak: psychologytoday.com
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Sosyal medya ilişkileri nasıl etkiliyor?
Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal medya ikili ilişkileri de etkiliyor. Sosyal medyanın ilişkiler üzerindeki etkilerini Pudra.com yazdı.
Sizinle flört ediyor mu?
Karşınızdaki erkek karışık işaretler mi veriyor? Benden hoşlanıyor mu yoksa sadece arkadaş mıyız sorusuna nasıl cevap bulacağınızı Pudra.com yazdı.
Sanal flörtte bilmeniz gereken kurallar
İlişkiler hızla teknolojiye ayak uyduruyor. Birçok kişinin hayatının bir parçası olan sanal flörtte dikkat etmeniz gereken birçok kural var.
İlk buluşmada yapılmaması gerekenler
İlk randevu bazen panik duygusuna da neden olabiliyor. Ne giyeceğim, nasıl davranmalıyım gibi sorularla daralıyorsanız Pudra.com'un önerilerine kulak verin.