27.07.2023

İlişkilerde en sık yaşanan 5 soruna uzman gözünden bakış

Klinik Psikolog İdil Özen ilişkide yaşanan çatışmaların doğal olduğunu belirtiyor. Ancak bazı sorunlar var ki onların kısa sürede halledilmesi gerekiyor!

Klinik Psikolog İdil Özen, farklı ihtiyaçlar, beklentiler ve değerlere sahip olmanın yanı sıra iletişim eksikliği, stres, güven sorunu gibi çeşitli etkenlerin de ilişkide problemlere sebep olabileceğini belirtiyor.

İkili ilişkilerde en sık yaşanan sorunlar hangileri?
 
İlişkinin temelini duygusal bağın oluşturduğunu Klinik Psikolog İdil Özen, samimiyet ve yakınlık içeren bu duygusal bağın çiftleri sakinleştirdiğini ve duygularını düzenlediğini söylüyor. Ancak farklı ihtiyaçlar, beklentiler ve değerlere sahip olmanın yanı sıra iletişim eksikliği, stres, güven sorunu gibi çeşitli etkenleri ilişkide problemlere sebep olabiliyor.

"Çiftler, aralarındaki duygusal bağın nasıl olduğuna şu soru ile yanıt bulmaya çalışabilirler: ‘İhtiyacım olduğunda yanımda olabilir misin, seslensem beni duyabilir misin?’ Eğer duygusal bağ kuvvetli ise çiftler ihtiyaçları olduğunda birbirlerini yanında hissederler, birbirleri için oradadırlar ve seslendiklerinde birbirlerini duyabilirler.

Çiftler arasında duygusal bağın kurulduğunu gösteren bir diğer etken kimlik kabulüdür. Çiftler birbirlerini olduğu gibi her şeyiyle, boyuyla, kilosuyla inancıyla kabul edebiliyor mu? Etmekte zorlandıkları noktalarda farklılıkları konuşmaya gönüllüler mi? İlişki içerisinde çiftlerin sevildiğini hissetmesi, ilişkilerinin arzulu, tutkulu ve şehvetli bir tarafının olması duygusal bağın kurulduğunun diğer göstergeleridir.”

 
ÇATIŞMALAR DOĞAL BİR SÜREÇ
 
Klinik Psikolog İdil Özen ilişkide yaşanan çatışmaların doğal bir süreç olduğunu ve bu tarz çatışmalar ile her zaman karşılaşılabileceğini belirtiyor. Önemli olan çiftlerin bu problemleri nasıl ele aldığını söyleyen Özen şöyle devam ediyor...
 
Klinik Psikolog İdil Özen

“Bu noktada çiftlerin birbirlerinin farklı fikirlerine saygılı olması, anlayışlı, destekçi, yapıcı ve empati yapabiliyor olması önemlidir. Bu doğrultuda çiftler bu tartışmaları ve fikir ayrılıklarını çözerken doğru iletişim kanalları kullanırsa yaşanılan bu tartışmalar ilişkinin gelişimine de katkıda bulunur. Burada önemli olan çiftlerin bu problemleri iletişim ve iş birliği yoluyla çözebilmesi ve ilişkiyi daha sağlıklı bir noktaya taşıyabilmesidir.”
 
EN SIK YAŞANAN İLİŞKİ PROBLEMLERİ
  • İletişim eksiklikleri ve hataları
  • Güven problemleri
  • Sınırların belirlenememesi
  • Psikolojik şiddet
  • Cinsellik sorunları

İlişki içerisinde en çok yaşanan problemlerin iletişim, güven, sınır, psikolojik şiddet ve cinsellik problemleri olduğunu söyleyen Klinik Psikolog İdil Özen, çiftler arasında yaşanan problemlerin sebebini çiftlerin kısır döngüye yakalanarak sürekli tartışmaları ve duygusal mesafelenme yaşamalarından kaynaklandığını belirtiyor. Aynı zamanda sevgi, kimlik kabulü, arzu, tutku ve şehvet duygularını görece daha az hissedilmesinin de problemlere sebep olan farklı etmenler olarak açıklıyor. Klinik Psikolog İdil Özen, yaşanan bu sorunları 5 farklı başlıkta değerlendiriyor.
 
İLİŞKİLERDE EN SIK GÖRÜLEN 5 PROBLEME YAKINDAN BAKIŞ

1. İLETİŞİM SORUNLARI

İletişimdeki sorunlar duyguları ifade edememek, suçlayıcı dil kullanmak ve geçmiş sorunların birikmesi gibi etkenlerden kaynaklanıyor. Oysa ki çiftlerin birbirlerine karşı açık ve dürüst olmaları, birbirlerini dinlemeleri sorunların çözümünde önemli bir yere sahip.
 
2. GÜVEN DUYGUSUNUN ZEDELENMESİ

Güvensizlik, bir ilişkinin temel sorunlarından biri. Çiftlerin birbirine yalan söylemesi, birbirlerinin sadakatlerine yönelik endişe duymaları veya aldatma güven duygusunun zedelenmesine yol açıyor. 
 
3. SINIRLARIN AŞILMASI

Çiftlerin birbirlerinin yaşantısına fazla müdahale ediyor olmaları, birbirlerine özel alan tanımamaları, diğer aile üyelerini ilişkiye dahil etmek istemeleri çiftlerin kendilerine ve çevrelerine sınır koyamamalarından kaynaklanıyor.

4. PSİKOLOJİK ŞİDDET

Bir şiddet türü olarak ele alınan psikolojik şiddet, bir partnerin diğerini yalnızlaştırması, değersiz hissettirmesi, aşağılaması, korkutması, kayıtsız kalması, küçük düşürmesi, baskı kurması şeklinde kendini gösteriyor. Bunlar son dönemde gaslighting benzeri isimlerle de anılıyor.

BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İlişkilerin katili: Kıskançlık!
"Seven insan kıskanır" anlayışı hayatı cehenneme çeviriyor. Kıskançlık cinayetlerinin altında ise Othello Sendromu yatıyor. Biz değil, uzmanlar söylüyor!
 
5. CİNSEL SORUNLAR

Çocuklar ve yoğun iş hayatı gibi dış faktörler çiftler arasındaki cinsel yakınlığın etkisinde farklılıklar meydana getirebiliyor. Cinsel isteklerde farklılıkların yaşanması veya cinsel tatminsizlik çiftler arasında önemli bir diğer sorun olabiliyor. 

BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Doğum sonrası mutlu cinsel yaşam için 5 öneri
Doğum sonrası ilk cinsel ilişki her kadın için merak konusudur. Evliliğinizde daha mutlu bir cinsel yaşam için mutlaka Pudra.com'daki yazımıza göz atın.
 
İLİŞKİ SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN ÖNERİLER

Çiftler arasında yaşanan sorunların ilişkideki partnerleri ve ilişkiyi nasıl etkilediğine bakılması gerektiğini belirten Klinik Psikolog Özen, ilişkide yaşanan sorunun her iki kişiyle de ilgili olduğunu söylüyor. Klinik Psikolog İdil Özen ilişkide yaşanan problemler için önerilerde bulunuyor.
 
  • Sorunları görmezden gelmeyin veya ertelemeyin.
  • Partnerinize güvende olduğunu hissettirin.
  • Yaşadığınız problemler üzerine konuşun.
  • Partnerinize sevildiğini hissettirin.
  • Gerektiğinde profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

İlişkilerde 2023 trendleri
2023 yılında duygusal, iş, aile, arkadaş ilişkilerinde trendler neler? Psikolog Dr. Gizem Sürenkök 2023 ilişki trendleri hakkında ipuçları veriyor.

​İlişkide özgürlük mü para mı aşk mı önemli?
İlişkide aşkın mı paranın mı yoksa özgürlüğün mü daha önemli olduğu soruldu, kadınlar en çok özgürlük dedi, cinsiyet eşitliği tartışmalarına nokta koydu.

İyi bir ilişkinin yolu sağlıklı cinsel yaşamdan geçiyor
İyi bir ilişkide sağlıklı cinsel yaşamın etkisi büyük. Kadında isteksizlik veya erkekte sertleşme bozukluğu tedavi edilmezse çiftler birbirinden kopabilir

İlişkilerde mutluluğu korumanın 6 yolu
Sağlıklı ilişkinin 6 yolunu Pudra.com kadınları için açıklıyoruz! Uzman Psikolog Selin Karabulut'tan ilişkinizi mutlu bir şekilde sürdürmenin yolları...

​Tam bana göre! dediğiniz kişiyi bulmak için 4 ipucu
Teknolojinin nimetlerinden faydalanarak yeni ilişkilere yelken açmanın tam zamanı. İşte OkCupid’den "tam bana göre" dediğiniz kişiyi bulmak için 4 ipucu...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER