Bu verilerden yola çıkan Dr. Eserdağ, "Neredeyse her 5-6 kadından biri eşiyle hiç ilişkiye giremiyor veya cinselliği son derece zor, ağrılı bir şekilde yaşıyor. İlişki sırasında anorgazmi konusunda ise sağlıklı veriler pek yok. Ama bununla birlikte, klinik deneyimlere göre, anorgazmi görülme sıklığı yüzde 40 ila 60 oranında" diyor. Dr. Eserdağ vajinismusla ilgili sorulara şu yanıtları veriyor...
Vajinismusta ilişki neden gerçekleşemiyor?
Her ne kadar vajinismus ismi vajinayı çağrıştırsa da vajinismus bir vajina problemi değil, daha çok “bilinçaltına yerleşmiş korku ve kaygı” problemleridir. Bilinçaltına cinsel ilişki ile ilgili yerleşmiş birtakım korku ve kaygılar vardır; bunun sonucunda kişi kendisini kontrolsüz şekilde kasarak ilişkiye izin vermez. Erkek de ilişki sırasında kendi penisini adeta bir “duvara çarpıyormuş” gibi hisseder. Hatta çiftler arasında o bölgenin tamamen kapalı olduğunu düşünenler dahi vardır.
Sosyokültürel düzeylere göre bakınca hangi kesimde daha sık görülüyor?
Ülkemizde yapılan araştırmalara göre vajinismus görülme sıklığı yüzde 10-15 arasındadır. Son 6 yılda kliniğe başvuran yaklaşık 650 vajinismus hastasının yüzde 85’i üniversite mezunudur.
Neden eğitimli çiftler arasında daha yaygın?
Elimizde kesin bir kanıt olmamakla beraber eğitimli kişilerin kendi sorunlarının çözümü için internet gibi kaynakları kullanarak daha fazla araştırma yapmaları belki de başvuranların daha çok bu kesimde olduğunu gösteriyor.
Vajinismus olan hastalardan yola çıkarak daha çok hangi nedenler etken oluyor?
Yaptığımız araştırmalara göre vajinismus yüzde 90 oranında psikolojik, yüzde 10 oranında organik (yapısal) nedenler sonucunda gelişiyor.
Vajinismuslu kadınların karakter özelliklerinde benzerlikler var mıdır?
Özellikle çocuksu, aileye bağımlı ve ruhsal organizasyonunu sağlıklı bir biçimde tamamlamamış kadınlar risk grubunu oluşturur.
Kadındaki korkular vajinismusu nasıl tetikler?
Çocukluk çağından kalma korkuları yaşayan bireylerde bu rahatsızlığın oluşması kolaylaşır. Korkular, en çok kadının simgesel olarak zihninde aşırı büyüttüğü bir penis yüzünden çok acı çekme, parçalanma korkularıdır. Biz bu tür yanlış inanışlara "cinsel mit" adı veririz. Kişilerin bilinçaltına yazılan bu tür yanlış ve abartılı düşünceler ileriki dönemlerde vajinismus için bir zemin hazırlar. Ayrıca “iyi kız sendromu” da vajinismus için risk faktörüdür.
İyi kız sendromu ne anlama geliyor?
Ailesi tarafından cinsel bilgiden tamamen yoksun bırakılan, hatta cinselliğin aile tarafından kötülendiği, kızlık zarının ise korunması gereken çok önemli bir bölge olduğu gibi mesajlar verilerek yetiştirilen genç kızların ilerleyen yaşamlarında vajinismus, cinsel isteksizlik, cinsel soğukluk, cinsel tiksinti ve orgazm olamama (anorgazmi) problemleri ortaya çıkabilir. Biz çevrelerinden ve ailelerinden bu yönde eğitim alarak yetiştirilen kızlarda gelişen bu probleme "iyi kız olma sendromu" diyoruz.
Bu durum Türk toplumunda oldukça yaygındır. Bu problemi taşıyan kadınlarda cinsel ilişki adeta yalnızca eş için gereklidir, yani cinsellik kendisinin zevk alacağı bir işlevden çok "eşini mutlu edecek bir görev" olarak algılanır. Ayrıca bu kadınlar kendi özel hayatlarında da son derece disiplinli, titiz ve mükemmeliyetçi kişilik yapısındadırlar.
Pudra.com'un vajinismus tedavisiyle ilgili yazısını okumak için tıklayın.