İlk yoğurt neyle mayalandı?
Göçebe olan atalarımızın keşfettiğini yoğurdun adı, Kaşgarlı Mahmut’un Divân-ı Lügâti’t-Türk isimli eserinde geçmektedir. Ancak ilk yoğurdun nasıl yapıldığı ile ilgili bilgi tarihi kayıtlarda bulunmamakla birlikte, atalarımızın yoğurt yapmak için taşların altında bulunan taze karınca yumurtalarını ezerek süte kattıkları, yapraklarda toplanan çiğ, incir yaprağından akan incir sütü ile yoğurdu mayaladıkları bilinmektedir.
Kanuniden Fransuva’ya şifa niyetine yoğurt
Fransa Kralı I. Fransuva ateşli bir bağırsak hastalığına yakalanınca Kanuni Sultan Süleyman tarafından krala ilaç niyetine yoğurt gönderilmiş, kral kısa sürede iyileşen Fransuva yoğurdu sofrasından hiç eksik etmemiştir. Böylelikle yoğurt 18. yüzyılda dalga dalga tüm Avrupa’ya yayıldı.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren yoğurt zehirlenmeye karşı da birebir olduğundan yoğurt uzun süre eczanelerde ilaç niyetine satılmış.
Rivayete göre, eskiden bir köy olan Kanlıca'da yetişen otlarla beslenen hayvanların sütünün ve bu sütten yapılan yoğurdun rengi "uçuk kan rengi" olduğundan, buraya önceleri "kanlı" denmiş, köy zamanla Kanlıca adını almıştır. Kanlıca yoğurdunun en önemli özelliği, içinde hiç bir katkı maddesinin olmaması, hayvanların doğada beslenmesi, hiçbir suretle suni yem verilmemesi ve nefis camış sütünün kullanılması. Osmanlı döneminde Kanlıca yoğurdu kaşıkla değil bıçakla kesilerek servis yapılırmış. Günümüz Kanlıcasında bu yoğurdu yapan bir iki işletme bulunuyor ve pudra şekerinin nefaseti de yoğurtla birleşince Kanlıca yoğurdu unutulmaz bir lezzet olarak damatlarda kalıyor.