› 
 › 
pudra.com 26.02.2010

Haftanın filmi: Veda

Çocukluk arkadaşı Salih Bozok’un Atatürk ile yaşadığı bir ömrün en çarpıcı anlarını Zülfü Livaneli yönetmenliğinde izliyoruz.

10 Kasım 1938... Büyük Önder Atatürk’ün son iki saati...Türkiye yasta ama biri daha fazla, Salih Bozok....

Filmden kareler için galerimizi tıklayın

Öyle duygular ki bunlar; Salih Bozok en yakın arkadaşının olmadığı bir hayatı reddediyor... Ailesini ve hayatını hiçe sayarak Atatürk'ün öldüğü an O da kendini vuruyor. Filmde, Salih Bozok'un oğlu Muzaffer’e yazdığı mektupla geçmişe dönüp, bu zaman zarfı içinde Atatürk’ün askeri kimliği, vatan uğruna fedakarlıkları ve özel hayatından kesitler anlatılıyor. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in kuruluşu, bir ulusa ışık tutuşu VEDA mektubunda aktarıyor.

Osmanlı’nın toprakları işgal altında, Traplusgarp’tan, Çanakkale’ye Mustafa Kemal her cephede vatanını lider bir komutan olarak savunuyordu. Hatta Çanakkale’de siperde en önde çıktı silahını çekti, yanındaki askerler teker teker vuruluyordu, ardından Mustafa Kemal de sendelemeye başladı, evet vurulmuştu, ancak göğsünde duran saat Mustafa Kemal’in hayatını kurtarmıştı. Aslında o saat Türk ordusunun komutanını, Türk milletini kurtardı.

Kötü gidişe son vermek için Mustafa Kemal Anadolu’ya ilk adımı Samsun’da atmıştı. Erzurum’a geldikten beş gün sonra çok sevdiği askerlik mesleğinden istifa etmek zorunda kaldı. Artık milletin bir ferdiydi, kimse onu davasından yıldıramazdı, çünkü halkı ona gönülden bağlıydı. Kazım Karabekir Erzurum’a geldiğinde "Emrinizdeyim Paşam" diyerek ona olan sadakatini göstermişti. Mustafa Kemal artık biliyordu ki hiçbir kuvvet onları durduramayacaktı.

Son olarak Dumlupınar’da Başkomutan olarak ordunun başına geçti. Sabah saatinde Büyük Taarruz’u başlattı ve Türk askeri İzmir’e kadar girdi. Savaşın bittiği gün Latife’yi karşısında buldu. Mustafa Kemal kuracağı yeni ülkenin modeli olarak Latife’yi görüyordu. Şimdi iki kadın arasında bir seçim yapacaktı bunun en yakın şahidi Salih Bozok’tu. Zübeyde Hanım ölmeden önce Latife’nin Mustafa Kemal’i degil,Atatürk’ü sevdigini, Paşa’nın en yakın dostu olarak Salih’den Mustafa Kemal’e söylemesini istedi ancak, Salih Bozok bunu asla söyleyemedi. Fikriye Hanım O’na o kadar gönülden bağlıydı ki,evlilik haberini aldıktan sonra yaşamına son verdi. Fikriye Hanım O’nu Mustafa Kemal Efendi olarak sevmişti.

Atatürk’ün zorluklara karşı duruşunu, liderliğini, zekasını, devrimciliğini, Salih Bozok’un oğlu Muzaffer’e yazdığı VEDA mektubunda görüyoruz. Atatürk öldükten sonra çocukluk dostu ve başyaveri Salih Bozok kalbinin üzerine sıktığı kurşunla yaşamını sonlandırmaya çalıştı. Oğlu Muzaffer’e yazdığı VEDA mektubundaki satırlar, bir yüzyıla damgasını vurmuş bir liderin hiç bilmediğimiz yönleri ile ilk kez aydınlanıyor.



4 ayrı oyuncudan Atatürk’ün 4 farklı dönemi
“Veda”da; Atatürk’ün çocukluk, ergenlik, gençlik ve yaşlılık dönemlerini dört farklı oyuncu canlandırdı. Atatürk’ün 6-7 yaşlarını Fikret Kağan Olcay, 14-15 yaşlarında Harbiye mektebinde vatana hizmete hazır Mustafa Kemal’i Bartunç Akbaba oynadı. 25-45 yaş arasındaki Mustafa Kemal Paşa’yı, Trablusgarp’ta ve Çanakkale’de lider bir komutanı, Dumlupınar’daki Başkomutanı, Latife’nin eşi ve Fikriye’nin ölümsüz aşkını Sinan Tuzcu canlandırırken, Mustafa Kemal’in son zamanlarını, Atatürk’ün 57. yaşını da Burhan Güven oynadı.



Atatürk’ün hayatındaki kadınlar…
“Veda” filminde Atatürk’ün hayatında önemli yerleri olan üç kadın; annesi Zübeyde Hanım, Atatürk’e ölümsüz bir aşk besleyen Fikriye ve eşi Latife Hanım yer alıyor.

Vatanı kurtarmak için ölüme meydan okuyan bir oğlun annesi olmasından büyük korku ve gurur duyan Zübeyde hanımı Dolunay Soysert oynuyor.

Mustafa Kemal’e ilk gördüğü andan itibaren “ölümsüz bir aşk’’ ile bağlı, hastalığı nedeniyle tedavi için yurtdışına gönderilen, Mustafa Kemal’e kavuşma hayalleri kurarken, Ata’sının evlilik haberiyle yıkılan bir kadın olan Fikriye’yi Özge Özpirinççi oynuyor. Fikriye’yi henüz 27 yaşında hazin bir son beklemektedir…

Türk ordusunun İzmir’e gelişi ile birlikte güvenli bir karargah arayışında Uşşakkizade’lerin köşkü önerilir. Latife Uşşakkizade; Mustafa Kemal’i filmin çekimlerinin de gerçekleştirildiği Uşakkizade köşkünde ağırlar. Latife’nin hali, tavırları aldığı eğitim Mustafa Kemal’i çok etkiler.

Filmde, Mustafa Kemal’in eşi, modern ve medeni Türk kadının simgesi olan Latife’yi Ezgi Mola canlandırıyor.

Dev prodüksiyonlu savaş sahneleri…
“Yıl 1915 Ağustos, müttefikler hem Seddülbahir hem de Arıburnu’nda başarılı olamayınca, Çanakkale Boğazı’nı, geriden sarkarak ele geçirmek amacıyla harekete geçerler. İngiliz başkomutan General Hamilton, Anafartalar’da üçüncü bir cephe açmaya karar verir.

8 Ağustos 1915 günü Alman General Liman Von Sanders, Kurmay Albay Mustafa Kemal’i Anafartalar Grup Komutanlığına atar. Anafartalar Grup Komutanı olan Mustafa Kemal, Ağustos sabahı ilk önce 12. tümen 9. İngiliz Kolordusu daha sonra da 7. Tümen Anzak Kolordusu ile işbirliği yapmasına engel olmak amacıyla, damakçılık Bayırı yönünde saldırıya geçer. Her iki tümenin saldırıları da başarılı olur. İngiliz Birlikleri, beklemedikleri bu karşı Türk taarruzu ile şaşkına dönmüştür ve ağır kayıplar verir.”

Yıl 2009 Aralık… Doğal savaş platosu olarak tanımlanan İzmir’in Seferihisar ilçesi. Merakla beklenen Atatürk filmi “VEDA” için Çanakkale savaşının çekildiği Seferihisar…

Filmin çekimlerin tamamlanmasına 10 gün kala, savaş sahnelerinin çekilmesi için mevzi ve cepheler kazılmaya başlandı. Bunun için 10 traktör, 2 iş makinası, 4 kamyon, 30 ton kütük kullanıldı.

Savaş sahneleri için 55 at, 3 adet 150 kişilik çadır kullanıldı. Yalnız bu sahneler için 250 figürasyon, 20 profesyonel dublör rol aldı. 60 kişilik dublör ekibi, savaş uzmanı kişiler tarafından 1 hafta boyunca askeri eğitime alındı, ileri derece savaş teknikleri öğretildi.

Gece sahneleri aydınlatılması için 59 M vinç Seferihisar’a getirildi. 5 gün süren çekimler boyunca ısınmak için 20 ton odun kullanıldı.

Patlama sahneleri için 10.000 litre torflu toprak, 250 bomba, 3.000 litre akaryakıt, 100 tane lastik yakıldı, 1000’e yakın fünye kullanıldı.

Bunun yanı sıra 2 ambulans, 2 itfaiye aracı, 1 arazi jipi ve 2 ATV sette bulunduruldu.



Film için 12000 kostüm hazırlandı!
“Veda”nın her aşamasında olduğu gibi kostümleri için de özel olarak çalışıldı. Arşivlerdeki binlerce tarihi görsel ve yazılı kaynaktan yararlanılarak hazırlanan kostümler Baran Uğurlu imzasını taşıyor.

Filmin bütün sahnelerinde savaş, göç, Latife Hanım ve Fikriye Hanım olmak üzere en ince detaylar göz önüne alınarak kostümler hazırlandı. Türkiye’de ilk defa bir sinema filmi için 12000 parça kostüm ve aksesuar hazırlandı. Kostümler gerçeği yansıtabilsin diye dönemine uygun olarak eskitildi, renklendirildi ve işlendi.
  • Film için ustabaşlarıyla beraber 52 terzi, 6 ayakkabı ve lostra ustası 3 şapka ustası çalıştı.
  • 12000 parça olarak hazırlanan kostümlerin atölyelerde eskitmeleri ve renklendirilmeleri yapıldı.
  • Kostümler, 2 kamyon ile İzmir’e taşındı.
  • 12000 parça kıyafet kombinlenerek kullanıldığında 4000 kişi giydirildi.
  • Bedevi kostümleri için Mardin ve Suriye’den arşiv fotoğrafları temin edildi, kaynakçalı romanlardan ve dokümanlardan yararlanıldı.
  • Kumaşlar Hatay ve Suriye’den temin edildi.
  • Latife hanım ve Fikriye hanımın kıyafetlerinde, ekru kumaşlar filmin renk gamlarına uygun olarak boyatıldı.
  • Fikriye hanımın etek boyları doğuyu temsil ettiği için uzun, Latife hanımın etek boyları ise batıyı temsil ettiği için kısa tutuldu.
  • Latife hanım ve Fikriye Hanım için dönemine uygun dantel eldivenler ördürüldü.
  • Latife hanım ve Fikriye hanımın kostüm renkleri pudra tonlarında boyatıldı.
  • Fikriye hanım için somon ve gri tonları, Latife hanım için leylak, ekru, vizon ve mint tonları kullanıldı.
  • Cumhuriyetin ilanindan sonraki Mustafa Kemal’in sivil kıyafetleri için sevdiği mavi tonları kullanıldı. Mavi umudun rengi olarak öne çıktı.
  • Veda filmi kostümlerinin genelinde ise rokoko dönemin pastel renklerinden, kahve, toprak ve haki tonları kullanıldı.


Kamera Film’in yapımcılığını gerçekleştirdiği ve haftalardır merakla beklenen “Veda” filmi 26 Şubat’ta seyircisiyle buluşuyor. Tibet Kaan Demirtaş, Özkan İpek ve Sevda Kaygısız’ın yapımcılığında gerçekleştirilen filmin senaristi ve yönetmeni ise Zülfü Livaneli. Sinan Tuzcu, Serhat Mustafa Kılıç, Dolunay Soysert, Ezgi Mola, Özge Özpirinççi, Burhan Güven, Fikret Kağan Olcay, Bartunç Akbaba, Ayhan Aktaş, Melahat Abbasova ve Kaya Akkaya’nın başrollerini paylaştığı “Veda”, Atatürk’ün hayatını anlatan ilk sinema filmi olma özelliğini taşıyor.

Filmden kareler için galerimizi tıklayın

Veda filminin fragmanı:

sinema - fragman - veda fragman | izlesene.com

POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2