“Güneş kısa sürede vücuda yaydığı D vitamini ile sağlığımızı olumlu yönde etkilese de uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalmak tatilinizi zehir edebilir. Keyifli bir yaz tatili geçirmenin altın kuralı ise güneşten korunmak. Güneşin bize düşman değil dost olduğunu bilelim, ama oyunun kurallarına da uyalım.”
Güneş yanığı, derinin aşırı UV ışınlarına maruz kalması sonucu oluşan ağrılı, kızarık ve ciltten kabarık cilt yanıklarıdır. Bulgular çoğunlukla aşırı güneşte kalma sonrasında ilk 1 ila 24 saat içinde ortaya çıkar. Deride gözlemlediğimiz değişiklikler ciltte hafif soyulmadan aşırı kızarıklık, kaşıntı, kabarcıklı lezyonlara kadar değişebilir. Deri bu dönemde ağrılı ve hassastır.
Alt bacakları etkileyen güneş yanıkları daha fazla huzursuzluk yaratırlar ve iyileşmeleri daha geç olur. Güneş yanığı vücudumuzun büyük bir bölümünü etkilemişse, ateş, titreme, halsizlik, baygınlık gibi belirtiler de gösterebilir. Hatta ilerleyen ve müdahale edilmeyen yanıklar ikincil cilt enfeksiyonlarına da alt yapı oluşturabilir.
Erken yaşlanmak istemiyorsanız, güneşten sakının!
Güneş ışığına uzun süreli maruz kalmak derimizde derin kırışıklıklar, pürüzlü cilt yüzeyi, alacalı renk değişlikleri oluşturarak derimizin hızla yaşlanmasına yol açar. Bazen cildimizde aşırı kuruluklara da neden olabilir. Öyle ki bu olumsuzluklar cilt kanserlerinin oluşumuna dek uzayıp gidebilir. Özellikle sarışın ve açık tenli olanlarda, çocukluk ve ergen çağlarda aşırı güneşe maruz kalanlarda, sporcularda, çiftçilerde bu durumla daha sık karşılaşılır.
En önemli tedavi, koruyucu tedavi!
Tedavi için öncelikle daha fazla güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Soğuk su ile yapılan kompresler kurtarıcıdır. Ağrı kesici ilaçlar, aloe vera’lı kremler bulguların hafiflemesine yardımcı olur. Kabarcıklı lezyonlar varsa antibakteriyel içeren losyon ve kremler tercih edilebilir.
Açık kalan cildimizi güneşe karşı kapatmalı ve korumalıyız. Sık dokumalı kumaşlar, gevşek dokunuşlu kumaşlara göre güneşi daha iyi bloke ederler. Geniş kenarlı şapkalar yüzümüzü, kulaklarımızı ve boynumuzu korur. Göz kenarlarımızı tamamen kapatan güneş gözlüklerini tercih etmeliyiz.
Solaryum etkisi yaratan bronzlaştırıcı kremlerden uzak durun!
Güneşten koruyucu kremler, güneş yanıklarından ve UV ışınlarının zararlarından bizleri korur. Bu kremler ideal olarak güneşe çıkmadan 30 dakika önce uygulanmalıdır. Ayrıca yüzdükten ya da egzersiz yaptıktan hemen sonra tekrar uygulanarak koruyucu etki yenilenmelidir. Ancak her zaman tüm zararları tamamen engelleyemediklerini aklımızdan çıkarmayalım. Yine unutmayalım, deriye güneş yanığı rengi veren ürünler bizleri UV maruziyetinden korumazlar. Onlar sadece güzel bir cilt rengi ile ruh sağlığımıza hizmet ederler.
Sis ve bulut güneşten korumaz!
Basit korunma yöntemleri ile aşırı güneş ışığının olumsuz etkilerinden korunmak mümkün. Bu sıcak günlerde parlak öğlen güneşine ilk çıkış, koyu tenli kişilerde bile 30 dakikadan daha fazla olmamalıdır. Ilıman bölgelerde sabah saat 10’dan önce ve öğleden sonra 3’ten sonra güneş ışınları daha az zararlıdır.
Sis ve bulutun varlığı riski azaltmaz. Kum ve sulak bölgelerde de güneş ışınları yansıyarak etkisini gösterir ve güneş yanıklarına neden olabilir.
İlgili haberlerimiz:
2018'in yüz için en iyi 7 güneş koruyucusu Pudra.com'da
Değişen sıcaklıklar cildimizi güneş ışınlarına karşı korunmasız bırakıyor. Lekesiz ve maksimum koruma veren ürünlerle yaza merhaba demeye hazır mısınız?
Güneş kremleri hakkında bilmeniz gereken 10 şey
Güneş koruyucular günlük bakım rutinimizin ayrılmaz bir parçası olmak zorunda. Peki güneş kremi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz, biliyor muyuz?
Kırışıklığınız az, güneşiniz bol olsun!
Yaz aylarının vücudumuza olan yansımaları nasıl olur? Estetik Cerrah Op. Dr. Özerk Demiralp, 3 basamakta yaza hazırlanma sırlarını anlattı.