@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 20.01.2012

Bir doğum meleği (Doula) tanıyalım!

Hamilelik ve doğum sürecinde annelere yardımcı olan Doula Özge Dündar ile Yaşam Koçu ve Nefes Terapisti Saba Deniz konuştu.

Yaşam Koçu ve Nefes Terapisti Saba Deniz, Pudra.com okuyucuları için Doula Özge Dündar ile konuştu. Doula ne demektir? Doula olmak için nasıl bir eğitim almak gerekiyor ve bir doula neler yapar? Bu soruların yanıtını bu yazıda bulacaksınız...

Bir doğum meleği (Doula) tanıyalım!

Bu aralar sanıyorum farkındalığım arttı. İnanmayacaksınız geçenlerde bir melekle karşılaştım. Bana doğum sırasında annelere yardımcı olduğunu ve bebekleri ilk nefesleri alana kadar onları yalnız bırakmadığından bahsetti.

İşte bir doğum meleği olan Doula Özge Dündar ile yaptığım röportaj...

1- Bize biraz kendini anlatır mısın?

Merhaba, ben Özge Dündar Taşkın. Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Mezunuyum. Üniversite yıllarından bu yana çeşitli spor salonlarında, özel eğitim kurumlarında spor eğitmenliği yaptım. Son 7 senedir de “Body Arts Pilates Studio” sunda, pilates eğitmenliği yapmaktayım.

Hamilelik öncesi ve sonrası pilates eğitimimi tamamladıktan sonra özel olarak anne adaylarıyla çalışmaya başladım. İnsan vücudu muhteşem bir mekanizma, hamilelik ise bence kadınlara verilmiş en büyüleyici armağan.. Ben de bunun büyüsüne kapıldım. Bir taraftan hamilelere pilates dersleri vermeye devam ederken diğer taraftan kendimi doula (doğum koçu) eğitiminde buldum. Çok mutluyum, hayat beni harika bir yola soktu. Kendimi bu yolda ilerlerken çok şanslı hissediyorum.

2- Peki, ‘Doula’ olmak nereden aklına geldi? Pilates hocası olmak yeterli olmadı mı? Doğumun komplikasyonlarından hiç korkmadın mı?

Hamile öğrencilerimle çalışırken, aldığım eğitimdeki eksiklikleri fark ettim. Bize sadece hamile bir annenin, gebelik döneminde ve doğum sonrası değişen anatomik yapısı ve bu yapıya uygun egzersiz yöntemleri öğretmişlerdi. Oysa ben öğrencilerimle çalışırken çok farklı bilgilere ihtiyaç duymaya başladım. Onlara daha da yardımcı olabilmek adına çeşitli doğuma hazırlık kurslarına katıldım. Bu kurslarda ‘doula’ kavramını öğrendim. Bizim bildiğimiz doğum koçuna yurtdışında doula diyorlarmış ve gittiğim kurslardan öğrendiğime göre ikisi arasında da bayağı fark varmış.

Sonra araştırmaya başladım: ‘Ben bu işi nasıl öğrenirim, acaba becerebilir miyim?” diye. Tek yolun yurtdışında eğitim almak olduğunu öğrenince çok üzülmüştüm. Ta ki DOUM-Doğuma Hazırlık ve Doğum Sonrası Destek merkezinde başlayacak olan "Julia Steils'le Doula Eğitimi"ni duyana kadar...

Hemen bağlantıya geçtim ve çok heyecanlandım. 9 aylık uzun bir eğitimin olacaktı. Kafamda soru işaretleri oluşmadı desem yalan olur ama çok istedim ve kendimi doğumhanede buldum. Korkmak mı,asla:) Doğum korkulacak bir şey değil, tam tersi yeni bir nefesin dünyaya geldiği o ana tanık olduğum için ancak mutlu olurum. Ben böyle hissediyorum, galiba bu dünyadaki görevimi buldum:)

3- Ne mutlu bir şey kişinin yaşam amacını bulması. Seni tebrik ediyorum. Doula ne demek? Türkçe bir kelime mi? Bildiğimiz ebeden farkı ne?

Doula, Türkçe bir kelime değil. Eski Yunancada "hizmet eden kadın" anlamına geliyor. Doula demek zor olabilir ama doğum koçu yerine, doğum destekçisi ya da doğum yardımcısı demek yaptığımız işin anlamına daha yakın duruyor.

Doulalık ayrı bir meslek, ebelik apayrı.

Biz anneye asla medikal bir destek sağlamıyoruz. Ebelerse, şu an Türkiye’de olmasa da yurtdışında annenin doğumunu yaptıracak kadar medikal yetkiye sahipler. Çoğu ülkede sadece ebeler doğumları yaptırıyor ve doulalarla birlikte çalışıyorlar. Doktorlarsa, doğum sırasında acil müdahele gerektiren durumlarda (sezaryen gibi) devreye giriyorlar.

Ayrıca yapılan araştırmalar, doulaların katıldığı doğumların daha kısa ve kolay olduğunu, bebeklerin daha sağlıklı olduklarını ve daha kolay emdiklerini ve doğum sonrasında ailelerin daha kolay bir geçiş dönemi yaşadıklarını gösteriyor.

4- Medikal destek vermeden bir Doula anne adaylarına nasıl destek sağlayabilir ki.. Bu kısım biraz karışık geldi bana açıklayabilir misin? Bir Doula’nın anne adaylarına nasıl bir yardımı olabilir? Bu yardım sadece doğum süresini mi kapsar yoksa başka desteklerinizde oluyor mu?

Doulalar anne adaylarına doğum öncesi, doğum sırasında ve hemen sonrası duygusal, fiziksel ve bilgi olarak destek verirler.
Doğum öncesi, nefes egzersizlerini, ilaç dışı ağrı kesici yöntemleri size öğretip, sizinle beraber pratik yaparlar ve doğum sırasında bu teknikleri kullanmanızda yardımcı olurlar. Doğum planınızı oluşturmanızda size yardımcı olurlar. Hastane prosedürlerini anlamanıza ve bilinçli kararlar vermenize yardımcı olurlar.

Doğumunuz boyunca sizi daha rahat ettirecek ortamı sağlarlar. Sancı sırasında kullanabileceğiniz doğum pozisyonlarını denemenizde sizi desteklerler. Bu sırada özel masajlar uygulayarak sizi rahatlatırlar. En önemlisi ihtiyacınız olan doğum alanınızı, mahremiyetinizi korurlar. Sizi bütün seçimlerinizde sonuna kadar destekler, yüreklendirirler. Her zaman sakin kalıp, kendinize olan güveninizi arttırırlar. Etrafınızdakilerle iletişim için aracı olurlar. Doğum sürecinde eşinize de destek olup, kendisinin istediği kadar doğum deneyiminize katılmasını sağlarlar. Büyük günde sizin en yakın arkadaşınız, kardeşiniz, anneniz olurlar ve bütün yüreğiyle size aklınıza gelebilecek her konuda destek verirler.

Doğum sonrası sizi evinizde ziyaret edip emzirme, bebek bakımı gibi konularda bilgilendirir; duygularınızı, düşüncelerinizi paylaşır ve kafanıza takılan soruları da bu görüşmede aydınlatırlar.

5- Pilates hocası olmanın sana bu alanda kattığı artılar nelerdir?

Ben bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum çünkü hem okul hayatımda hem de pilatese başladıktan sonra ciddi bir anatomi eğitimi aldım. İnsan vücudunu iyi tanıyorum. Bu bilgileri doula eğitimindeki bilgilerle birleştirdiğimde benim için oldukça doyurucu oldu.

6- Bundan sonraki hedeflerin neler?

Kafamda birçok proje var ve doğal doğumu destekleyen doktorlarla tanıştıkça projeler şekilleniyor. Yeni kurulmuş ‘Doğana’ adında bir derneğin aktif üyesiyim. Derneğimiz doğumda kadın haklarıyla ilgili... Oradaki çalışmalarıma devam edeceğim. Şimdiden bir bloğum var: dogummelegi.blogspot.com. Orada yazmaya devam edeceğim. Ve en önemlisi doulalık yaptığım anne adaylarının doğum deneyimlerini, elimden geldiğince pozitif hatırlamalarını sağlamaya çalışacağım. Ülkemizde kadınlar doğal doğumdan korkuyor, sezaryen normal doğuma bir alternatif olarak annelere servis ediliyor. Bunların değişmesi için elimden gelen herseyi yapacağım.

Bu röportajın devamı olan Doula (doğum koçu) kimdir ve neler yapar? yazımda bir doula neler yapar, normal doğumun sürecinde doula ile anne adayları nasıl çalışabilir sorularının yanıtlarını bulacaksınız... (Bu yazıyı okumak için tıklayınız)

Bu röpartajın bebek bekleyen veya hamile kalmayı düşünen bütün annelere ulaşması ve sorularına cevap olması dileğiyle...

Saba Deniz
Yaşam Koçu ve Nefes Terapisti




Doula Özge Dündar İletişim Bilgileri

ozge@dogummelegi.com
Tel: 0535 411 18 91

www.dogummelegi.com


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER