Tasarruf yapmanın yolları
Sigara
Sigarayı bırakın ve senede ortalama 2555 TL kar edin, bu parayla;
- Ailece yaz tatili yapabilirsiniz.
- Evin yıllık elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödeyebilirsiniz
- Beyaz eşyaları veya salon mobilyalarını yenileyebilirsiniz.
• Yaklaşık 14 tane çeyrek altın alabilirsiniz.
Su
- Çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada yaklaşık 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez az çalıştırın, yılda 9 ton su tasarruf edin.
- Diş fırçalarken ve tıraş olurken musluğunuzu kapalı tutun. Bunu yapmayanlar yılda kişi başına ortalama 12 ton su israf ediyor. 4 kişilik bir ailede 48 ton eder.
- Evde her birey için bir su bardağı belirleyin ve her su içiminde sürekli bardak kirletmek zorunda kalmayın.
- Sebze ve meyveleri su dolu bir kabın içinde yıkamayı tercih edin, yılda ortalama 18 ton su kurtarın.
- Çiçeklerinizi ve bahçelerinizi sulamak için günün serin saatlerini tercih edin. Buharlaşma ile suyun büyük bir bölümünü kaybetmemiş olun.
Isınma
- Radyatörlerinizi, cam kenarı gibi soğuk ısı kaynaklarından uzak yerlere yerleştirin.
- Güneş çekildiğinde perdeleri kapatın ki ısı dışarı çıkmasın. Yüzde 25 enerji tasarrufu yapın.
- Çift camlar, kış mevsiminde yüzde 50’ye, yazınsa yüzde 15’e varan ısı kayıplarını engelliyor.
- Radyatörünüzü perdeyle örtmeyin, yüzde 15 oranında ısı kaybına neden olur.
- Doğalgaz faturalarını düşürmek için, sabah erkenden perdelerinizi açın. Kış günü bile, gün ışığı evinizin ısınmasına pozitif etki eder.
Elektrik
- Derin dondurucudan alacağınız bir kâse dolusu buzu, buzdolabınızın ortasına yerleştirin. Yüzde 5 daha az enerji harcarsınız.
- Geniş buzdolapları küçük olanlardan daha fazla enerji kullanıyor, ihtiyacınız olan büyüklükte bir dolap satın almayı tercih edin.
- Buzdolabınıza malzemeleri henüz sıcakken yerleştirdiğinizde dolabın yapacağı soğutma işlemi fazla enerji tüketimine neden olur.
- Yeni akıllı, enerji tasarruflu buzdolapları bir ampulün harcadığı enerjiden daha az enerji harcar.
- Fırın kapağı pişirme sırasında her açıldığında yüzde 20 oranında ısı kaybı yaşanır. Fırın kapağınızı pişme süresinin sonuna kadar açmayın.
- Standart lamba, led ampulle değiştirildiğinde aydınlatma maliyeti yüzde 94 oranında azalır.
- Lambalarınızın tozunu sıklıkla alın. Tozlanan lambalar, ışığın yüzde 50’sini yayar, diğer yüzde 50’sini tutar.
- Buzdolabının kapısını her açtığınızda, içerideki soğuk havanın yüzde 30’u dışarı sızar. Kapının önünde ne alacağınızı planlayın. Açın, alın, kapatın.
İnternet
- Sinema, belgesel ve futbol tutkunu değilseniz, anlaşmalı olduğunuz yayın paketinin bir alt versiyonuna geçin.
- Bütün gün işteyseniz ve evde kimse yoksa, sadece geceleri bir saat internette vakit geçirmek için aylık internet faturası ödemeyin. Saatlik paketlere göz atın.
- Telefonunuzun internetini laptopta da kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Limit belirlemeyi unutmayın.
- Aylık televizyon veya internet aboneliğinizi yıllık sözleşmelere dönüştürerek büyük indirimlerden faydalanabilirsiniz.
- Telefonunuz için bir konuşma paketi belirlerken gerçekçi olun. Ucuz diye alınan konuşma paketleri dakikalar aşıldığında daha fazla zarar etmenize neden olur.
Mutfak
- Alışveriş yaparken ihtiyacınız kadar satın almaya özen gösterin. Beş kilosu bir kilodan daha ucuza geliyor diyerek satın aldığınız ürünler, evde beklerken bozulup çöpe giderler.
- Maydanoz, dereotu, nane gibi çabuk bozulan yeşilliklerinizi yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklayın. Kullanacağınız kadarını çıkarın.
- Evde kendi içeceklerinizi kendiniz yapmayı deneyin. Ayran, limonata ve meyve suları...
- Karnınız açken asla alışverişe çıkmayın.
- Ekmeğiniz sürekli artıyorsa kahvaltıda omlet yerine yumurtalı ekmek yapın.
- Bulaşık makinesinin parlatıcı bölümüne bir miktar beyaz sirke ya da elma sirkesi koyarak parlatıcı masrafından kurtulabilirsiniz.
Sağlık
- Her banyoda iki ya da üç kez şampuanlanmak zorunda değilsiniz, şampuanı 2 yerine bir kez kullansanız yüzde 50 tasarruf sağlarsınız. Saçın yağ dengesini de korumuş olursunuz.
- Daha fazla hijyen diye satın aldığınız dezenfektan sabunlar, derinizin üzerindeki koruyucu tabakayı kaldırarak elinizi hastalığa daha elverişli hale getiriyor. Hem de bütçenize gereksiz yük oluyor.
- Evinizde sıvı sabun yerine kendinize özel katı sabun kullanın. Kalıp sabun sıvı sabuna göre çok daha uzun dayanır.
Ulaşım
- Metro ve metrobüsle işe gitmeniz, trafikte özel aracınızla yol almaya çalışmaktan hem daha ekonomik hem daha hızlı.
- Özel durumlarda arabaya ihtiyaç duyduğunuzda Mobilizm, Yoyo, Mobicar gibi şirketlerin sunduğu, saatlik araç kiralama hizmetinden faydalanabilirsiniz. Hatta şoförlü araba şirketi UBER, 4 dakikada kapınıza geliveriyor.
- Lastik satın alırken en düşük sürtünmeye sahip olan lastikleri tercih edin. Böylece yüzde 3’e varan oranda yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
- 100-120 km hızla giderken aracınızın dört camını da açtığınızda benzin tüketiminin yüzde 10 oranında artmasına neden olursunuz.
- Bagajınızda gereksiz yük taşımayın. Bagajda taşıdığınız her 50 kiloda yüzde 2 oranında fazla benzin yakarsınız.
- Yakın mesafeler için taksi, minibüs ya da dolmuşa binmeyin. Mümkünse yürüyün. Ayrıca yürümek sağlığınız için de çok faydalı. (Ulaşım masraflarınızdan haftada 20 ya da 30 lira kâr etseniz, ayda 100 lira civarında tasarruf etmiş olursunuz)
Ev
- İşiniz, çocuğunuzun okulu, kuaförünüz, marketiniz gibi sıklıkla gittiğiniz yerler evinize ne kadar yakınsa o derece kârdasınız demektir.
- Okuyorsanız, öğrenci evinizi bir arkadaşınızla paylaşmak hem sosyal açıdan iyi bir tecrübe olacak hem de kiranızı ikiye bölecek.
- Yeni bir binanın ilk kiracısı olmak yerine biraz yıllanmış bir binada bakımı yapılmış bir eve taşınmak iyi bir opsiyon olabilir.
- Şarj edilebilen pillerle paranızı koruyun. Bir şarj edilebilen pil, 1000 tek kullanımlık pile denktir.
- Ev alırken güney cephesi tercih edin. Daha kolay ısınır.
Eğlence
- Öğrenciyseniz ve tiyatroyu seviyorsanız, devlet tiyatrolarının öğrenci biletleri 8 lira.
- İletişim firmalarının ve sinema salonlarının öğrenciler için yaptığı kampanyaları takip ederek vizyon filmlerini izleyebilirsiniz.
- Aile olarak gidilen tatillerde ev kiralamak otele göre daha uygun fiyatlara gelebiliyor.
- Yurtdışında kredi kartı kullanmak banka kartı kullanmaktan daha masrafsız oluyor. ATM’leri kullanmaktan kaçının.
- Uçak biletlerinizi salı ve çarşamba günleri alın. Daha ucuz olabiliyor.
Eğitim
- Teknoloji çağındayız, kişisel gelişim kurslarına yazılmadan evvel o eğitimlerin videolarını mutlaka internetten izleyin, iyi araştırın. Photoshop, grafik programları, HTML kod yazımı, evdeki eşyaların tamiri, yemek yapmak, el işi aksesuar yapımı, yabancı dili bile internetten öğrenmek mümkün.
- İnternette kitap takas sitelerini araştırın. PTT’nin kitap taşıma kampanyasıyla birlikte kitabınız sadece 3 liraya elinize geçiyor.
- Üniversiteliler, okul kitaplarınızı bir üst sınıftaki öğrencilerden almayı tercih edin. Hatta dönem sonunda bu kitaplara ihtiyacınız kalmadığında onları satışa da çıkarabilirsiniz. Ders kitaplarınıza iyi davranın.
- Yabancı dil biliyorsanız ve bildiğinizi başkasına öğretmek konusunda kabiliyetliyseniz mutlaka özel ders verin. Boş zamanınızı boşa harcamayın. Tabii ki ille de yabancı dil öğretin demiyorum. Dilerseniz matematik, fizik, kimya, Türkçe derslerini de tercih edebilirsiniz.
Bu yazı Özlem Denizmen'inin "Bolluk ve Bereket İçin Yer Aç" adlı kitabından alınmıştır.