Çocuğunuzla genişçe bir çadır yapın evinizde. Tabanına yastıklardan ya da şilte yerleştirerek rahat bir yatak yapın. Siz bir güzel yatın oraya. Bakın yatağınıza yatmanıza tahammül edemeyen çocuğunuz çadırda yattığınızda nasıl da mutlu oluyor.
Sevdiği eşyaları, kitaplarını çadıra taşımasına izin verin. Bu iş onu uzun süre meşgul edecek. İşleri bitirip yanınıza geldiğinde bir el feneri çok işe yarıyor. Kamp çadırınızda el lambası ışığında sevdiği kitapları okumak, çadır duvarlarına gölgeler düşürerek gölge oyunu oynamak feci hoşuna gidecek. İşin en güzel yanı bu 2-3 saatlik oyun boyunca sizin uzanıyor olmanız.
Bu muhteşem oyun için illa çadırınız olmasına gerek yok. Geleneksel yöntemle battaniyelerden de çadır yapabilirsiniz.
2. Doktorculuk oyunu:
Yıllar geçse de modası geçmeyecek bir oyun. Zaten yorgun ya da hastasınız. Girin yatağınızın içine, bırakın çocuğunuz doktorunuz olsun. Minik oyuncaklarıyla kalbinizi dinlesin, boğazınıza baksın, anlınıza bez koysun. Siz bir şeyler isteyin, o hastaya getirsin.
3. Eve teslim kargo oyunu
Bu oyunda çocuğunuz kurye memuru. Siz de müşteri. Evinizse o an uzanmakta olduğunuz koltuk ya da yatağınız. Çocuğunuzun başka bir odadan beğendiği bir objeyi paketlemesi gerekiyor. Bunun için gazete ya da paket kağıdı lazım. Paketledikten sonra, üzerine sizin adınızı ve soyadınızı yazacak. Sonrasında yatmakta olduğunuz odanın kapısını çalacak ve “Eve teslim kargo” diyecek. Onu içeri çağırın. Paketi açtığınızda da şaşkınlık ve sevinç nidaları atın. Bunu tekrar tekrar yapmak istediğini göreceksiniz. Siz dinlenirken, onu en azından 1-2 saat meşgul edecek, eğlenceli bir oyun.
4. Sevdiğiniz birine mektup yazmaca
Tam olarak yatamasanız da sırtınızdaki yastıklara dayanarak oynayabileceğiniz bir oyun. Bu oyun için bir tablet ya da dizüstü bilgisayar gerekli. Word ya da notepad dosyası açarak harfleri iyice büyütün. Eğer henüz okuma yazma bilmiyorsa bir süre ekrandaki harflerle oynamasına, yazıp silmesine izin verin. Bundan sıkıldığında sevdiği kişilere birlikte mektup yazın.
Sabırları dolduğunda resim çizme programı paint ya da aplikasyonlarıyla ekranda resimler de yapabilirsiniz. Bir sonraki aşama “ne çizdim bil” aşaması olabilir. Karşılıklı bir şeyler çizerek, gördüğünüz şeyi tahmin etme oyunu…
5. Saklambaç
“Nasıl yani, saklambaç yatarak nasıl oynanır?” dediğinizi duyar gibiyiz. Ebe siz olduğunuzda bu çok daha kolay, saklanmasına izin verip yatağınıza uzanın. Bir noktada saklanmaktan sıkılıp ortaya çıkana kadar enerji toplamak mümkün. Saklanma sırası size geldiğinde rahat edeceğiniz bir yer bulun kendinize ki, dinlenmeye devam edebilesiniz.
6. Kral-Kraliçe oyunu
Yorgunken tam da ihtiyacınız olan şey: Birinin size kral-kraliçeymiş gibi davranması. Bunu hemen bir oyuna çevirin. Tahtınıza kurulun, çocuğunuzun yapmaktan hoşlanacağı şeyleri sıralayın. Oyun hamurundan size muhteşem bir yemek tabağı hazırlayabilir. Dağınık duran oyuncaklarını, kategorize edip hizaya sokabilir. Tabii ki yönelndirmeye ihtiyacı olacak: “Şimdi tüm arabalarını şu sepete doldurup, bana getir” gibi.
7. Uygun kutu oyunları
Her derde deva kutu oyunları. Ama tabii ki bu durumda sizi çok kıpıdatmayacak, hoplayıp zıplatmayacak cinsinden seçmek gerek. Tabu olmaz mesela. Ama monopoly, kızma birader, jenga neden olmasın. Ayrıca uno, pişti gibi kağıt oyunları, satranç da uygun. Kendinize rahatça uzanabileceğiniz bir yer hazırlayın ve başlasın oyun…
8. Güzellik salonu
Oyunun zor kısmı uygun dekoru hazırlamak, sonrası kolay. Saç fırçaları, kremler, aynalar, saç kurutma makinesi, dilerseniz makyaj malzemeleri… Kendinize yerde, yastıklara dayanarak rahatça oturabileceğiniz bir yer hazırlayın. Bırakın saçlarınızı tarasın, ellerinize krem sürsün, hatta size masaj yapsın.
Sıkıldığı noktada yıkanabilir boyalarla size geçici dövme yapmasına da izin verebilirsiniz… Ama bir uyarı sakın bunları yaparken uykuya dalmayın. Uyandığınızda tüm duvarları boyanmış bulabilirsiniz.
9. “Ben bebek oldum” oyunu
Oyunun adından da net biçimde anlaşılıyor. Bebek olma sırası sizde. Bırakın sizi beslesin, saçınızı okşasın, size kitap okusun hatta sizi uyutsun…
10. Sinema zamanı
Mısırları patlatın. Perdeleri çekip ortamı loş hale getirin ve birlikte izlemekten en çok keyif aldığınız filmi koyun. Ama eğer kestirme niyetiniz varsa bırakın o en çok sevdiği çizgi filmi seçsin. Size iyi dinlenmeler…
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Çocuk gelişiminde oyunun önemi
İdeal çocuk gelişiminde oyun, önemli bir rol oynamaktadır. Oyun çocukların bilişsel, fiziksel ve duygusal gelişimlerini yaratıcılıkla birleştirerek geliştirmektedir. Psikolog Şafak Patavi Kılıç anlatıyor.
Çocukla nasıl oyun oynamalı?
Çocuklar hangi yaşta hangi oyunları oynar? Anne baba, çocuklarının oyununa ne kadar müdahale etmeli? Çocuklar bilgisayar oyununu ne kadar süre ile oynayabilir? Yanıtları Uzman Psikolog Yegan Sasık veriyor.
Çocuklara hem oyun hem eğitim
Çocuğunuzun gelişimi için Türkiye’nin ilk interaktif kitabını öneriyoruz size. Her sayıda farklı çocuk müzikleri, çocuk aktiviteleri, kitap aktiviteleri için gerekli oyuncaklar ve sürpriz hediyeler içeren Adım Adım seti çok işe yarıyor.
Doğan Kitap'tan çocuk gelişimi kitapları
Doğan Kitap'tan çocuk gelişimi konusunda çıkan en faydalı kitapları inceledik: Çocukla iletişim, çocuk beslenmesi, çocuk psikolojisi ev hiperaktivite konularındaki bu kitapları mutlaka inceleyin.