Hamile kalmak için yumurtlama takvimi yapmak neden önemli?
Yumurtlama gününü hesaplamak, hangi günlerde cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma olasılığınız olduğunu gösterir. Ya da istenmeyen gebelikleri önlemek için, bu günlerde ilişkiye girmemek ya da korunarak ilişkiye girmek gerektiğine işaret eder.
Yumurtlama günleri nasıl hesaplanır?
Yumurtlama gününüzü hesaplamak için öncelikle son iki adet dönemi başlangıcı arasındaki günleri sayın. Bu size adet döngünüzü yani kaç günde bir adet gördüğünüzü gösterir.
Bulduğunuzu bu sayıyı en son adet başlangıç tarihine ekleyin. Bu tarih de bir sonraki adetinizin başlangıç tarihi olacak demektir. Yumurtlama bir sonraki adet kanamasının başlangıcından yaklaşık 14 gün önce olur.
Şimdi işin kritik noktasındayız… Bulduğumuz bir sonraki adet başlangıç tarihinden 14 gün geriye gitmemiz gerekiyor. 14 gün öncesi yumurtlamanın gerçekleşebileceği tarihtir.
Evet fazla karışık değil mi? Örnekle açıklayalım:
İki adet dönemi arası 28 gün olan yani 28 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama yaklaşık 14’üncü günde gerçekleşir.
35 günde bir adet gören kadında (35-14=21) 21’inci günde,
25 günde bir adet gören birinde ise (25-14=11) 11’inci günde gerçekleşecektir.
Yumurtlamanın gerçekleştiğini nasıl anlarsınız?
Her sabah yataktan kalkmadan beden ısınızı ölçün. Ölçümlerinizi not edin. Beden ısısının hafif yükselme yaptığı günün yumurtlama gününüz olduğunu anlayabilirsiniz.
Yumurtlamanın gerçekleştiğini göğüslerinizde hassasiyet, karnınızda ve kasıklarınızda ağrı, rahatsızlık hissi ve vajinal akıntıların artması ile de fark edebilirsiniz.
Hamile kalmak için ne zaman cinsel ilişkiye girmeli?
Hamile kalmak için en verimli günler, yumurtlamanın olduğu gün ve bu tarihten 5 gün öncesidir.
Bir başka deyişle, bir sonraki adet başlangıcından 10-16 gün önceki dönem hamile kalma şansınızın en yüksek olduğu dönemdir. Şayet bu dönemde iki günde bir cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma olasılığı artar. (10., 12., 14. ve 16. günler hamilelik açısından en uygun günlerdir.)
Pudra.com'un Bebeğe Hazırlık ve Hamilelik bölümlerinde anne adayları için harika yazılarımız var. Linklerin üzerine tıklayarak bu konulardaki yazılara ulaşabilirsiniz.
Adet düzesizliği yaşıyorsanız Adet düzensizliği neden olur? yazımıza tıklayın. Adet düzensizliği nedenlerini, iki adet arasının kaç gün olmasının normal olduğunu bu yazımızda bulabilirsiniz.
Hamile kalmayı planlayanlar için hazırladığımız Hamile kalma şansınızı artırın yazımıza göz atmak için tıklayın... Bu yazıda yaşam tarzında yapılacak değişiklikler ile hamilelik şansını nasıl artırabileceğinizi açıklıyoruz…