- Ön kısmı aşağı doğru inen kapaklı beşikleri kesinlikle almayın. 2011 yılında Amerika’da yayınlanan komisyon raporuyla bu beşiklerin hepsi geri çağrıldı.
- Eğer bebek karyolası tekerlekli ise, bebek hareketlendikçe kaymamasına, yerinden oynamamasına dikkat edin. Karyolayı güvenli bir şekilde sabitleyin. Bebeğin karyolayı devirmesine ve içinden düşmesine olanak vermeyin.
- Beşiği deprem güvenlik yönetmeliklerine uygun bir şekilde konumlandırın.
- Beşik hizasında duvara raf veya düşebilecek bir başka nesne (ayna, tablo, saat vb) kesinlikle asmayın.
- Seçtiğiniz yatak karyola ile tam uyumlu olmalı. Yatak ile karyola arasında bebeğin sıkışabileceği tehlikeli boşluklar kalmamalı.
- Eskiden güvenli olduğu düşünülen beşik parmaklıklarına takılan minderleri ve pedleri kesinlikle kullanmayın. Bunlar Ani Bebek Ölümü Sendromuna (SIDS) yol açabiliyor.
- Bebeğinizi Ani Bebek Ölümü Sendromundan korumak için sırt üstü pozisyonda beşiğe yatırın. (Çocuğunuzla birlikte uyumanız doğru mu? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
- Beşiğin içinde özellikle bebeğinizi yalnız bıraktığınız zamanlarda kesinlikle ekstra minder, oyuncak veya pelüş oyuncak bırakmayın.
- Beşik ne kadar boşsa o kadar güvenli olur.
- Bebek beşiğinin etrafına veya üstüne mümkünse süs, kurdele gibi şeyler asmayın.
- Bebeğiniz uyurken, özellikle küçük bebeklerde refleksler gelişmediği için battaniye kullanmayın. Boğulma tehlikesinden korunmak için bebeğinizi tulum veya uyku tulumuyla yatırın.
- Eğer bebeğinizin üzerini battaniye ile örtecekseniz, çarşaf yerleştirir gibi battaniyeyi yatağın kenarlarına iyice sıkıştırın ve sabitleyin. Battaniyeyi en fazla bebeğin göğüs hizasına kadar çekin.
- Beşik dönencelerini bebeğin eliyle ulaşamayacağı bir yüksekliğe asın. Sağlamlığından emin olun. Bebek ayaklanmaya başladığında kullanmayı bırakın.
- Kullandığınız çarşaf bebek yatağını tam sarıyor olmalı. Çarşafın oluşturacağı bolluk veya yükseltiler bebek için tehlike yaratabilir.
- Bebeğinize uygun ne çok sert ne de çok yumuşak bir yatak seçin. (Bebeklerde uyku düzeni başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
- Karyola ve bebek mobilyasını güvendiğiniz bir üreticiden alın. Bu ürünlerin kurşun ve zehirli boyalar içermediğine emin olun.
- Ahşap bebek karyolasının herhangi bir noktasında bebeğe zarar verecek kıymık parçalarının olmadığından emin olun.
- Karyolanın kırılması ve bebeğinizin araya sıkışması gibi riskleri gözden geçirin, bu sebeple alacağınız yatağın ve karyolanın sağlamlığını test edin.
- Dekoratif görünsün diye fazla girintili çıkıntılı tasarlanmış modellerden kaçının.
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Anne yanı beşik avantajları ve anne yanı beşik seçimi
Gece boyunca anne ile yeni doğan bebeğin daha yakın olmasını sağlayan, uzun vadede park yatak olarak da kullanılabilen anne yanı beşiklerin avantajları...
Bebeklerimizi uykuda ve evde bekleyen tehlikeler
Bebek büyütürken hangi güvenlik önlemlerini almalıyız? Evde ve bebek odasında nelere dikkat etmeliyiz?
Banyoda bebeğin güvenliği nasıl sağlanır?
Bebeğinizin banyo zamanı, hem siz hem de bebeğiniz için en eğlenceli zamanlardan biri ama bebeğinize banyo yaptırırken mutlaka dikkat etmeniz gereken kurallar var.
Süt çocuklarında uyku düzeni
Hemen her bebekte rastlanan uyku problemlerini çözüp, bebeğinize sağlıklı bir uyku düzeni sağlamanın yolları...
Evinizi bebek için güvenli hale getirmenin temel kuralları
Çocuğunuzun ev kazası yaşamaması için evinizi güvenli hale getirmelisiniz. Çocuğunuzu evde bekleyen tehlikeler ve almanız gereken güvenlik önlemleri Pudra.com'da.