Ortamı hazırlayın
Öncelikle tercih edeceğiniz ortam 15 dakika boyunca rahatsız edilmeyeceğiniz bir mekan olmalı. Daha sonra ortamı rahatlatmak ve ikinizi de gevşetmek için hafif bir müzik çalmaya başlayın. Odanın ılık olmasına ve masaj süresince ısısını korumasına özen gösterin. Bebeğinizi yatıracağınız yumuşak bir yüzey hazırlayın. Masaj süresince ihtiyacınız olabileceğinden, temiz bir alt bezi ve yumuşak bir havluyu yanınızda hazır bulundurun.
Bebeğinizin vücudunda ellerinizin rahat hareket etmesini sağlayacak miktarda ellerinize bebe yağı sürün. Masaja hafif dokunuşlarla başlayın, kendinizi güvende hissettikçe ve bebeğiniz masaja alıştıkça, uyguladığınız basıncı yavaşça artırın. VKV Amerikan Hastanesi Ortopedi Bölümü’nden Fizyoterapist İmran Erkanat “Bebeğiniz bazen yorgun olabilir ve her türlü dış uyarı ona fazla gelebilir. Bu durumda dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bırakın biraz dinlensin. Uyandıktan sonra masaj yapmayı tekrar deneyin” diyor.
Masaj için en iyi zaman
Bebeğinize en iyi masajı o tamamen çıplakken yaparsınız. Özellikle banyo yaptırdıktan sonra; bebeğin cildini, özellikle de bezli bölgeyi temizleyin. Bebek kendini savunmasız hissedebileceği için alt bezini hemen çıkartmayın. Bebeği soyduktan sonra, çişini ya da kakasını yapma ihtimaline karşı, altına bir bez yayın. Eğer bebek altını kirletirse, alt temizliğini yaptıktan sonra masaja devam edin.
Bölge bölge masaj yapımı
Yüz Masajı: Bebeğinizin yüzü meme emme, diş çıkarma, ağlama ve çevresinde durmadan büyüyen dünya ile karşı karşıya kalmaktan dolayı sürekli ve büyük bir stres altında kalır. Parmaklarınızı bebeğin alnının ortasına koyun ve şakaklara, oradan da yanaklara doğru masaj yapın. Daha sonra başparmaklarınızla bebeğinizin göz kapaklarını şakaklara doğru hafifçe ovun. Yine başparmaklarınızla bebeğin burnunu yanaklara doğru hafifçe bastırarak ovun. Daha sonra çeneden kulak arkalarına doğru hafifçe masaj yapın.
Kol Masajı: Bebeğinizin kolunu kaldırın, omuzdan bileğe doğru önce bir elinizle, sonra da ötekiyle sıvazlayarak masaj yapın. Bu yöntemin adı "Hint Masajı Tekniği"dir. Hint Tekniğini uyguladığınızda ovma işlemini bilekte bitirmeyip ellere kadar da uygulayabilirsiniz. Aynı hareketi bu kez de bilekten omuza doğru tekrarlayın. Ters yönde yapılan bu masaja da "İsveç Tekniği" denir. Bebekler el masajına bayılır. Bebeğin elini açın, her parmağını sırayla ovun. Elinin üstünü ve avucunun içini parmaklara doğru aşağı yukarı ovun. Tüm bunları tamamladıktan sonra avuç içlerinizle kollarını yukarıdan aşağı doğru yuvarlayarak hafifçe ovuşturun. Son olarak, bebeğinizin kolunu avuçlarınızın içine alarak, içe doğru dairesel şekilde sıvazlayın.
Karın Masajı: Karına uygulanan masaj sadece bebeğin rahatlamasını sağlamakla kalmaz, bebeğin sindirimine, gaz çıkarmasına ve kabızlığın iyileşmesine de yardımcı olur. Kolik bebeklerde karın ağrısının giderilmesine yardımcı olabilir. Karın masajına "su çarkı" denilen eğlenceli bir teknikle başlayabilirsiniz. Ellerinizi kendinize doğru kum çeker gibi bebeğin karnından bacaklarına doğru hareket ettirin. Bebeğin bacaklarını havaya kaldırın, dizlerden bükerek hafifçe karına doğru bastırın. Bu bebeğin karın kaslarının gevşemesini sağlayacaktır. Bebeğinizin bacaklarını bileklerinden kavrayarak sol elinizle tutun. Bir önceki hareketleri sadece sağ elinizi kullanarak yapın. Bu mideyi rahatlatacak ve masajın daha derinlere etkili olmasını sağlayacaktır. Karın masajını, parmaklarınızın ucunu bebeğin göbeğinde soldan sağa doğru yürüterek tamamlayın. Bu hareket bebeğin gazının çıkartılmasına yardımcı olur.
Bacak Masajı: Bacak masajı kollara uygulanan masaja çok benzer. Bacağı her iki elinizle yukarı kaldırarak tutun ve ellerinizi birbirine ters yönlerde çevirerek bacağını ovun, kalçadan bileğe doğru ellerinizin bu hareketini sürdürün. Aynı hareketi bilekten kalçaya doğru tekrarlayın. Kollara uyguladığınız burma yöntemini ellerinizi aşağı yukarı hareket ettirerek bebeğin bacağına da uygulayabilirsiniz. Bebekler de büyükler gibi ayaklarına masaj yapılmasından hoşlanır. Başparmağınızla topuktan başlayarak, parmaklara doğru ayak tabanını ovun. Ayak parmaklarının her birini teker teker ovun.
Sırt Masajı: Birçok anne-baba bebek masajını bebeğin sırtını ovarak bitirmekten hoşlanır. Bebeği bir yastığın ya da battaniyenin üzerine yüzüstü yatırın. Bunu yaparken ellerinizin yağlı olduğunu ve bebeğinizin kayabileceğini unutmadan, dikkatlice hareket edin. Ellerinizi bebeğin sırtında yanlamasına ileri geri hareket ettirerek masaja başlayın. Bunu yaparken ellerinizi yavaşça sırtta aşağı ve sonra yukarı doğru kaydırın. Her iki elinizi boyuna yakın bir şekilde sırtın ortasında tutun. Omurgaya dik açı oluşturacak şekilde, ellerinizle sürtme hareketi yaparak, boyundan kalçaya doğru hafif hafif kaydırarak tüm sırtını sıvazlayın. Daha sonra sırtında parmaklarınızın uçlarıyla küçük daireler çizin. Masajı tamamlamak için bebeğin sırtını boyundan aşağı doğru yavaşça okşayın. Böylece bebek o günkü masajın bittiğini anlayacaktır. Masajın bir rahatlama ve rahatlatma tekniği olduğunu hep hatırlayın. Bilinçli bir şekilde rahatlamayı öğrenmesi büyümenin yaratacağı zorluklarla başa çıkmasında bebeğinize yardımcı olacak çok önemli bir avantaj ve bu ilk günlerinde ona verebileceğiniz en değerli hediye olacaktır.
Pudra’nın tavsiyesi: Johnson’s Baby yağ
Johnson’s baby yağ bebek masajında kullanmak için idealdir. Ayrıca banyo durulama suyuna katılarak nemlendirme amacıyla da kullanılabilinir. Hassas bebek cildinde bile güvenle kullanabileceği klinik testlerle kanıtlanmıştır. 300 ml’lik yağın fiyatı 11 TL.
Johnson’s baby bedtime yağ ise doğal ve rahatlatıcı kokuların özel karışımı olan NaturalCalm aroması içerir. Bedtime Yağ, bebek masajının yanı sıra bebeğinizin cildini nemlendirmek için de idealdir. Islak cilde uygulandığında birçok losyon ve kreme göre cilde 10 kata kadar daha fazla nemi hapsettiği klinik testlerle kanıtlanmıştır. 300 ml’lik bedtime yağın fiyatı 10,90 TL.
Bebek bakımıyla ilgili diğer haberlerimizi okumak için tıklayın:
A’dan Z’ye bebek bakımı… Prof. Dr. Hilal Mocan, bebek bakımıyla ilgili her yeni annenin bilmesi gereken konuları açıklıyor.
Bebek için alışveriş listesi Bebeğinizin 1 yaşına kadar ihtiyaç duyduğu, evinizde bulunması gereken tüm malzemeler A’dan Z’ye pudra.com'da...
Bebekle evdeki ilk günler Aylardır beklediğiniz an geldi. Bebeğinizle birlikte hastaneden çıkıp evinize geldiniz. Şimdi sizi neler bekliyor?
Süt çocuklarında uyku düzeni Hemen her bebekte rastlanan uyku problemlerini çözüp, bebeğinize sağlıklı bir uyku düzeni sağlamanın yolları...
Bebeklerde bağışıklık sistemi Bağışıklık sisteminin en alt seviyede olduğu bebeklikte, bebeğinizi güçlendirecek önlemler alabilirsiniz.
Bebeğe emzik verilmeli mi? Bebeğinizin ağlamasını durdurmak için emzik vermek ne kadar doğru? Emzik ne zaman bırakılmalı?
Bebek kıyafeti nasıl seçilir? Bebeğinizin giysilerini seçerken, kullanırken, saklarken ve yıkarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
0-12 aylık bebeklere en uygun oyuncaklar Oyuncaklar bebeğimizin gelişiminde çok önemli rol oynar. İşte 0-12 ay bebekleri için oyuncak çeşitleri...