Pedagog İbrahim Töre, çocuklarımızın yeteneklerini geliştirmek için biz anne babaların neler yapacağını pudra.com'a anlatıyor.
Çocuğumuzun yetenekleri geliştirmek için neler yapabiliriz?
1. Okul ve ev eğitimini ayırmak çok doğru değil. Okul evi, ev de okulu desteklemeli. Okulda yapılan aktivitelerin ve uygulanan yöntemlerin, bire bir aynı olmasa bile, evde de uygulanması gerekiyor.
2. Eğer çocuğunuzun müzik yeteneği varsa bir enstrümana, resim yeteneği varsa resme yönlendirebilirsiniz. Çocukların gelişimini sekteye uğratmamak için okul öncesi eğitim kurumlarıyla ailelerin çok sıkı ve objektif ilişkilerinin olması gerekiyor. (Müziğin çocuk gelişimine etkisi yazımızı okumak için tıklayın...)
3. Çocuğun gelişimine destek olmak için evde onunla kaliteli ve yoğun zaman geçirmek de çok önemli.
4. Çocukla iletişim kurarken göz temasının aynı hizada olması, dil gelişimi ve sizin duygunuzun ona, onun duygusunun da size sağlıklı geçebilmesi için çok önemli. (İyi anne kime denir? Bu yazımızda Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin'in annelere tavsiyelerini izleyebilirsiniz.)
5. Çocuklar bizim çocuklarımız, ama onlar dokunulmaz haklarıyla doğuyorlar. Ve biz bunlara saygı duyup gelişim alanlarına uygun aktivitelerle tamamlamalıyız.
6. Tek yönlü, tek bir işlevi olan oyuncaklar almamak gerekiyor. Bunlar çocukların yaratıcılığını öldürüyor. Hayal gücünü geliştirmek için, özellikle uyuturken hikaye kitapları okumak gerekiyor. Bunlara dikkat edilirse çocuğun gelişimi sağlıklı bir şekilde ileri boyuta taşınabilir.
Yetenekli çocukların farklı bir eğitim alması mı gerekir?
Çocuğun yetenek düzeyi, varolan kriterlerin bir parça üzerindeyse çok özel kurumlara gidip eğitim alması çocuk için problem olabilir. Ama ciddi anlamda yaşıtlarından ileri olan çocukların özel eğitim alması gerekir.
Bu tip çocukların IQ’su 130’un üzerinde oluyor genelde. Her şeye farklı bakıp yorumluyorlar. Dil gelişimleri çok hızlı ilerlediği ve beyin de fiziksel gelişimden daha ileri gittiği için, yaşıtlarıyla iletişim problemi yaşayabiliyorlar. Çünkü yaşıtları, olaylara olması gerektiği gibi bakıyor. Onların farklı bakma biçimi ilişkilerini bozabiliyor. Bunu, bu çocukların hırçınlaşabilmelerinden, içine kapanıp ilişki kurmak istememelerinden ve yaşından büyüklerle zaman geçirmek istemelerinden anlıyoruz.
Çocuklar, zihinsel ve algı anlamında ne kadar ileride olurlarsa olsunlar, psikolojik gelişimleri yaşlarıyla beraber ilerliyor. Bu tür çocuklar aşırı hareketli olabiliyor, konsantrasyon problemi yaşayabiliyorlar. Bazen bulundukları konumu sevmeyip içine kapanabiliyorlar. Bu nedenle onun gibi düşünen, sınıfları ona göre kurgulanmış, yöntemi ve prensipleri ona göre belirlenmiş kurumlarda eğitim almaları daha sağlıklı.
Çocukların altın yılları, 0-6 yaş dönemi. Bu dönemde ciddi biçimde verdiklerinizi alıyorlar ve bu aldıkları, gelecekteki kişiliklerini ve bakma biçimlerinin temelini oluşturuyor. Bu zamanı geçirdiğiniz takdirde ileride vereceğiniz eğitimin çok katkısı olmayabiliyor. Onun için erken fark edilmeleri gerekiyor. Onların gelişiminden anlayan profesyonel insanların verdiği eğitimi alması ve kendi düzeyine yakın çocuklarla olması çok önemli.
Özgüvenli çocuk nasıl yetiştirilir? Bu yazımızda, çocuklara güven aşılamanın 10 yolunu açıklıyoruz. Okumak için tıklayınız...
'Çocuklarda yetenek gelişimi' yazımızı okudunuz mu? Çocukların hangi konularda yetenekli olduğu nasıl anlaşılır? Yetenekli çocukların özellikleri nelerdir? Cevapları pudra.com'dan okumak için tıklayın...
Çocuk nasıl yetiştirilmeli? Çocuğunuza disiplin uygularken, onu eleştirirken, onunla plan yaparken veya onu dinlerken; özetle çocuğunuzu yetiştirirken nelere dikkat etmeli? Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy'un önerileri pudra.com'da. Okumak için tıklayın....