New York Post’un aynı konu üzerine yaptığı bir haberde sarsıcı tanımlar yer alıyor. ABD’nin en iyi üniversitelerinden UCLA’nın Nörobilim Direktörü Dr. Peter Whybrow’un bu akıllı cihazlara verdiği isim “Elektronik Kokain”, Çinli araştırmacılarsa “Dijital Eroin” diye isimlendirmiş.
Hal böyleyken, dünyanın teknoloji üssü Silikon Vadisi’ndeki merhum Steve Jobs, Sergey Brin, Larry Page gibi ebeveynlerin çocuklarını teknolojiden uzak tutmaya çalıştıklarını ya da çocuklarını teknolojiden yalıtılmış okullara verdiklerini öğrenmek hiç de şaşırtıcı değil. Gayet iyi biliyorlar ki, çocukların bu aletlerle gereğinden fazla haşır neşir olması asosyalleşme, uyku bozuklukları, hareketsizlik ve obezite, dikkat eksikliği ve duygu durum bozukluklarına yok açtığını biliyorlar.
Peki ama bu aletleri tamamen çocukların hayatından söküp atmak mümkün mü ve bu doğru bir seçenek mi? Her iki sorunun yanıtı da hayır.
Ne derseniz deyin, dijital çağın tam göbeğinde yaşıyoruz. Kendi örneğimi anlatayım: Yüksek oranda bağımlılık yarattığını bildiğim Minecraft oyunu için kendi oğluma birkaç yıl izin vermedim. Bir gün eve elinde okulun kütüphanesinden aldığı Minecraft kitabıyla geldi. O minicik elleriyle sayfaları çevirerek bana aslında kötü bir oyun olmadığını, nasıl şehirler inşa edildiğini, içinde vahşet şiddet olmadığını anlattı. Son darbeyi de “Anne biliyor musun sınıfta Minecraft oynaması yasak olan tek erkek çocuk benim,” diyerek vurdu. Haliyle, yasak sona erdi.
Evet biliyorum zaman zaman adım yasakçı anneye çıkabilir. Ama benim kendimce geliştirdiğim metod şu: Hafta içi akıllı alet kullanımı yasak, hafta son ise günde 1 saatle sınırlı. Tatillerde ise her gün 45 dakika izin var. Tabii ki, misafir geldiğinde filan kurallar biraz esniyor ama genelde asayiş berkemal. Koyduğum yasakta tutarlı olmak için ben de sürekli elimde cep telefonu ile gezmemeye en azından o uyanıkken, cep telefonu kullanımımı en az seviyede tutmaya özen gösteriyorum. Ayrıca en başından beri cep telefonuma hiçbir oyun yüklemedim. Bu kuralları işin uzmanlarına da danıştım, doğru mu yapıyorum diye. Kesinlikle onay aldığımı söyleyebilirim.
Teknoloji ilgisini doğru yöne kanalize edin
Bunun dışında iPad’e duydukları sevginin avantajları da yok değil. Güzel eğitim programları gırla. AdaptedMind sitesine abone oldum ve düzenli olarak bu siteden oyunlu formatta matematik çalışabiliyor. Arada bir de internette bulduğumuz, gittiği sınıfa uygun Türkçe vs. testlerini yarım saati geçmeyecek zaman dilimlerinde çözüyoruz.
Oyun sevdasının gelebildiği bir diğer nokta ise kendi oyunlarını tasarlama, kodlama sevdası. Microsoft’un kendi oyunlarını tasarlamasına olanak sağlayan Kodu Game Lab sitesinde de aşama aşama ilerleme kaydediyor.
İstanbul'da teknolojiyle haşır neşir çocukların keyif alacağı pek çok etkinlik var. Mesela Kanyon’da 19 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Silikon Vadisi Kanyon etkinliği... Kod yazmadan programlamaya eğlenceli bir program. 1 saat sürüyor ve telefon açıp rezervasyon yaptırmanız yeterli.
Bu tür etkinliklerin düzenli gerçekleştiği kurumlar da söz konusu. Maker Çocuk bunlardan biri ve 24 Eylül Cumartesi günü 5-14 yaş gurubu için ücretsiz bir Maker Day düzenliyor. Ayrıca tüm yıla yayılan hafta sonu etkinliklerine göz gezdirmenizde büyük fayda var.
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Teknolojinin çocuk gelişimine etkileri
Teknolojik cihazlar, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor. Psikolog Yegan Sasık çocukların sağlıklı gelişimi için ebeveynlere öneriler verdi.
Teknolojik cihazlar çocukların uyku düzenini nasıl etkiliyor?
Cep telefonu, tablet ve elektronik oyunlardan yayılan beyaz ışık, beynimize uyku sinyallerinin gitmesini engelleyip çocukların uyku kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Mobil cihazların uyku düzenine etkileri Pudra.com’da.
Çocukları mobil cihazlardan uzak tutmak için 10 neden
Cep telefonu, tablet ve elektronik oyunlar çocukların sağlığına zararlı mı? Yapılan araştırmalar çocuklarımızı teknolojik cihazlardan uzak tutmamız gerektiğini doğruluyor.
Ergenlerin sosyal medyayı kullanmasına müdahale etmeli mi?
Sosyal medya kullanımının ergenlik çağındaki gençler üzerinde olumlu ve olumsuz sonuçları neler? Anne babalar çocuklarının sosyal medya kullanımını kısıtlamalı mı? Uzman Psikolog Yegan Sasık yanıtlıyor.