Besin alerjisi belirtileri nelerdir?
Besin alerjisi en sık çocuklarda görülen alerjik egzama diğer adıyla atopik dermatit ile kendini gösterir. Atopik dermatit çocuklarda alerjinin giriş kapısıdır diyebiliriz. Alerjik egzamayı takiben zamanla solunum yolunda ev tozu, polen gibi alerjilere bağlı astım ve alerjik nezlenin görülmesi sık rastlanan bir durumdur.
Bunun dışında çocuklarda gıda alerjisi sıklıkla mide bağırsak alerjileri ile seyreder. Çoğu zaman ilk bir yaşta fışkırır tarzda kusmalar ve/veya ishal söz konusu olabilir. Bu kusmaların özelliği, alerji yapıcı gıda diyetten çıkarıldığında şikayetlerin hemen düzelmesi, gıda verildiğinde de hemen tekrar başlamasıdır.
Daha nadir olmakla birlikte gıda alerjisine bağlı ürtiker (kurdeşen) denilen sinek ısırığını andıran, ciltte kabarık, kaşıntılı bir döküntü gelişebilir. Bu alerjik döküntüye bazı hastalarda anjioödem adı verilen yaygın vücut şişmesi eklenebilir.
Besin alerjisine bağlı en ağır ve en korkulan tepki anafilaksi olarak tanımlanır. Anafilaksi, ciltte ürtiker, şişme ve bunu takiben tansiyon düşmesi, nefes darlığı ve kalp durması gibi belirtilerin ortaya çıkışı haline verilen isimdir. Hayatı tehdit edici bir reaksiyondur. Acil müdahale gerektirir.