Geniz eti, burun boşluğunun arka kısmıyla yumuşak damağın, yani boğazın üst kısmında yer alır. Genellikle çocuklar 14 yaşına gelene kadar küçülür ve kaybolur.
Geniz etini büyüten nedenler arasında enfeksiyonlar gelir. Aşırı büyük olduğu zaman burun boşluğunun gerisini tıkar ve bu nedenle burunda soluk alıp vermeyi güçleştirir. Çocuklarda buna bağlı olarak burun tıkanıklığı ya da apne (uykuda solunumun kısa süreli durması hali) gibi bazı sorunlar ortaya çıkar.
Geniz etinin büyüdüğü nasıl anlaşılır?
Çocuğunuzun işitme azlığı, sık geçirilen orta kulak enfeksiyonu, sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi şikayetleri varsa geniz eti büyümüş olabilir.
Geniz eti tedavisinde ameliyat şart mı?
Geniz etinin neden büyüdüğü bu durumda önemlidir. Yapısal bir büyüme olabileceği gibi alerji ve geçirilen sık enfeksiyonlar nedeniyle de büyümüş olabilir. Bu durumda alerji belirtilerine yönelik birtakım tedaviler uygulanır. Ya da geçirilen sık enfeksiyonları azaltarak geniz etinde bir miktar küçülme beklenebilir.
Özellikle;
- Çocuğun ağız ve yüz gelişimini bozduğu,
- Müzmin orta kulak problemlerine neden olduğu durumlarda,
- Apne (uykuda solunumun kısa süreli durması hali) durumlarında ameliyat ediyoruz.
Geniz etinin alınması tehlikeli bir ameliyat mı?
Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da bazı riskler vardır. Başlıca risk, kanamadır. Çocuklarda özellikle dikkat edilmesi gerekir. Çocuk, ameliyat sonrası herhangi bir kanama esnasında bunu ifade edemeyebilir. Bunun için çocuk ameliyat sonrasında gece, hastanede gözetim altında tutulmalıdır.
Anesteziyle ilgili birtakım riskler vardır. Ama son dönemlerde anestezi ilaçlarındaki ve tekniklerdeki gelişimlerle bunlar oldukça azaldı. Önemli olan anestezi veya ameliyatın yaratacağı sorunlar değil, ameliyatın genel olarak uygun donanımlı hastanelerde yapılmasıdır.
Genellikle ameliyatı takip eden sonraki sabahta çocuk taburcu edilir. Çocuğun ameliyat sonrası dönemde çok hareketli olmaması, sıcak ve sert gıdalar almaması, daha çok soğuk veya ılık, sıvı ağırlıklı beslenmesi gerekir.
Ameliyat sonrası gerçekleşebilecek enfeksiyonlara karşı antibiyotikler ve ağrı kesiciler kullanılabilir.
Geniz eti operasyonu hangi yaşta yapılmalı?
Üç yaşın altında genellikle ameliyat etmemeye çalışıyoruz. Ancak çocuğun gelişimini engelleyecek düzeyde bir solunum sıkıntısı varsa ya da sonraki yaşantısını olumsuz etkileyecek bir durum söz konusuysa, çocuk doktoru ve anestezi uzmanıyla görüşülüp bu yaş daha erkene çekilebilir.
Genel olarak geniz eti yaş ilerledikçe kendiliğinden küçülüp kaybolduğu için, 14 yaşından sonra pek uygulamıyoruz bu ameliyatı. Ama bir asimetri varsa ya da tümörel bir durumdan şüpheleniyorsak yaş sınırı yoktur, geniz etinden biyopsi ya da geniz eti ameliyatı uygulanabilir.
Geniz eti büyüdüğü halde alınmazsa ne olur?
Sürekli ağız solunumu yapan çocukta yumuşak ve sert damak bölgesi gerektiği gibi gelişemez. Bu gelişmenin düzgün olabilmesi için dilin damağa uygun şekilde temas etmesi gerekir. Çocuk, ağız solunumu yaparsa bu gelişim tam olamaz ve yüksek bir damak meydana gelir. Ayrıca yüzün ve dişlerin yapısı da olumsuz etkilenir. Çocukta ifadesiz bir yüz görünümü oluşur. Ayrıca yine benzer orta kulak ve uyku problemleriyle çocuğun okul başarısı da olumsuz yönde etkilenir.
Çocuk sağlığı ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için tıklayın…
Çocuğunuz öksürüyorsa ciddiye alın Öksürük bir hastalık değil, başka rahatsızlıkların habercisidir. Çocuklarımızı korumak için neler yapmanız gerektiğini uzmanlar anlatıyor.
Çocuklarda astım Çocuklarda oldukça sık rastlanan bir hastalık olan astımla ilgili uzmanların verdiği bilgiler pudra.com’da…
Çocuk beslenmesinde altın kurallar Çocukların büyüme ve gelişme döneminde, almaları gereken günlük kalori miktarı ve alacakları besinlerin dengesi büyük önem taşıyor.
Çocuğunuzun sağlık kontrolleri tam mı? Çocuğunuza doğduğu andan 18 yaşına kadar yaptırmanız gereken sağlık kontrolleri, taramalar ve aşılar rehberi...
Çocuklarda dikkat eksikliğine dikkat! Çocuklarda dikkat eksikliği nedir, neden olur, nasıl ortaya çıkar? Pediatrik Nörolog Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin anlatıyor...
Çocuklarda ateşli havale Yüksek ateş ne zaman tehlikeli olur? Havale geçiren bir çocuğa ne yapmak gerekir?