Bunaltan sıcaklar, azalan iştah, artan vücut ısısı, aktiviteyle artan terlemeler ve tabii ki ailelerin korkulu rüyası, çocuklarda yaz ishalleri... Yazın çocuklar açısından en büyük tehlikelerin başında ishal geliyor. İshal ise her zaman sadece besin zehirlenmelerinden değil, birtakım virüs ve bakteriler nedeniyle de olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre Gökyar, çocukları yaz ishallerinden korumak için alınması gereken tedbirleri anlattı, ailelere önemli önerilerde bulundu.
Yazın enfeksiyon ishallerinin sık görülmesi nedeniyle ailelerin çocuk beslenmesine ekstra dikkat etmesi gerekiyor. Yaz aylarında özellikle süt, süt ürünleri, dondurma, pasta kreması, et-tavuk gibi gıdalarda zararlı virüs ve bakteriler çabucak üreyebildiğinden ishal riski yükseliyor. Bu nedenlerle, bu tip ürünlerin saklama koşulları ve tazeliği ilk dikkat edilmesi gereken konulardan biri.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre Gökyar, çocuklarınızı ishalden koruyacak temel önerileri de şöyle sıralıyor:
1. Açıkta satılan besin tüketmeyin
Sıcak hava yiyeceklerin çabuk bozulmasına neden olduğu için yaz aylarında açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesine özen gösterin.
3. Sebze ve meyvelerin çok iyi yıkandığından emin olun
4. Kremalı besinlerden mümkün olduğunca uzak durun
Kremalı yiyecekleri mümkün olduğunca bekletmeden taze taze tüketin. Dolapta 24 saatten fazla beklediyse tüketmeyin.
5. Et ve süt ürünlerini açıkta bırakmayın
Et, tavuk, balık ve süt gibi besinleri açıkta bırakmayın. Uygun koşullarda muhafaza edilmesini sağlayın.
6. El yıkama sıklığınızı artırın
Mikroplar eller yoluyla çocuk çabuk vücuda girer. O nedenle ellerini sık sık yıkaması için destekleyin ve özendirin.
ÇOCUKLARDA YAZ İSHALLERİNİN TEDAVİSİ
- Hafif ishal vakalarında tedavi evde yapılır. Anne sütü alan bebeklerde emzirmeye devam edilir. Anne sütü almayan 6 aylıktan büyük bebek ve çocuklara alışık oldukları sıvı gıdaların yanı sıra pirinç lapası, muz, elma püresi, yoğurt, ayran gibi gıdalar verilir. İshal geçene kadar lifli ve yağlı gıdalardan uzak durulur. Öğün aralarında su verilmesi önerilir.
- Orta ağırlıkta ishal vakalarında hastanede ağız yolu ile sıvı tedavisine başlanır (elektrolit solüsyonları). Tedaviye yanıt iyi ise 4-6 saat sonra beslenme başlanır ve hasta eve gönderilir. Kusma olursa tedaviye ara verilip tekrar denenir, aşırı kusma ve genel durumda bozulma durumunda damar yolu ile sıvı tedavisine geçilmesi gerekebilir.
- Ağır ishal vakalarında hastaya hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı tedavisi uygulanır.
- Dışkıda kan ve iltihap hücreleri varlığında veya ishalin 7 günde düzelmemesi durumunda dışkı kültürü alınmalı ve gerekiyorsa antibiyotik tedavisi başlamalıdır.
İLGİLİ HABERLERİMİZ:
Yaz aylarında çocuklar nasıl beslenmeli? İşte 10 temel kural!
Yazın açık havada daha çok vakit geçiren, spor yapan, denize giren ve bolca sosyalleşen çocukların beslenmesinde bazı konulara dikkat etmelisiniz.
Çene ve diş yaralanmalarında ilk müdahaleyi siz yapın, peki ama nasıl?
Vücut travmaları arasından kafa ve yüz travması, ekstremite yaralanmalarından sonra en sık görülen travma çeşidi. Özellikle yaz aylarında dışarıda çok daha fazla vakit geçiren ve sakarlıklara dah açok açık olan çocuğunuz için ilk müdahale nasıl olmalı?
Kuralları kendi koyan Alfa Jenerasyonunun 6 özelliği
2013-2030 yılları arasında doğanlardan oluşacak Alfa nesli teknoloji odaklı ve kuralları kendi koyan bir nesil olacak. İşte Alfaların 6 belirgin özelliği.
Çocuklarda yaz hastalıkları
Çocuğunuzla birlikte yazın tadını çıkarırken onun hastalığıyla tatiliniz kabusa dönüşmesin. Siz iyisi mi, yaz aylarında çocuğunuzda oluşabilecek hastalıklara karşı bilgi almak için bu yazıyı okuyun.