Aşerme; zamansız, akla gelmeyen yiyecekleri çok arzulamak anlamına gelmektedir.
Dr. Murat Emanetoğlu aşermenin hamileliğin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtiyor ve gebe kadınların yaklaşık yüzde 85’inin gebelik süresince en az bir yiyeceğe karşı aşırı istek duymuş olduğunu söylüyor. Bu yiyeceklerin sınıflandırılması pek mümkün değildir. Çünkü çok değişik şeyleri canınız isteyebilir. Peynire sardığınız turşu, kaşık kaşık sos veya pirzolanın yağları bunlar arasında yer alabilir. Tatlı, tuzlu, baharatlı veya ekşi tatlar gebelerin arzuladığı tatlardır.
Neden aşeririz?
Dr. Murat Emanetoğlu hamilelerin gebelik süresince yaşadığı aşırı hormonal değişikliklerin bu tat ve koku üzerinde ciddi etkileri olabileceğini söylüyor. Bu hormonal değişikliğin etkisi, aynı zamanda menopozda yaşanan iştah artışı veya azalışını da açıklayabilir. Ancak bazı uzmanlar buna şüpheyle yaklaşmaktadırlar. Çünkü gebelik her kadın vücudunda benzer değişiklikler yapmasına rağmen aşerme olayı kişiden kişiye değişen bir durumdur. Bu yüzden aşermenin nedeni halen tam olarak bilinmemektedir. Ya da en azından kesinleşmiş bir kanıtı yoktur.
Belli yiyeceklere karşı aşermenin belli anlamları olabilir. Örneğin, buz, sigara izmariti, temizlik malzemeleri gibi garip maddeleri yeme isteği varsa bu istek demir eksikliği ile ilgili olabilir. Dr. Kağan Kocatepe ise aşermenin pika adlı rahatsızlığının (toprak yeme durumu gibi) kansızlık veya beslenme bozukluğu habercisi olabileceğini belirtiyor. Bunun yanında B vitamini eksikliği, çikolata için aşermeyi başlatabilir denir. Dr. Murat Emanetoğlu “Ancak unutulmamalıdır ki, aşerilen maddelerle, gebe kadının vücudunun ihtiyaçları arasında her zaman bir paralellik yoktur” diyor. Eğer ihtiyacınız olan maddelere aşeriyorsanız bunlardan rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Neler aşeririz?
Genel olarak aşermelere bakıldığında; yapılmış olan bir araştırmada hamile kadınların yüzde 40’ının tatlı bir şeyler, yüzde 33’ünün ise tuzlu kraker aşerdiği ortaya çıkmış. Baharatlı yiyecekleri arzu edenlerin oranı ise yüzde 17 civarında; turunçgiller, yeşil elma ve diğer ekşi yiyecekler ise bunların ardından gelmekte.
Ne zaman aşeririz?
Op. Dr. Nevra Topalismailoğlu aşermenin daha çok gebeliğin ilk 3 ayında olduğunu belirtiyor. Eğer 5. Aydan sonra oluyor ise psikolojik sebeplerden kaynaklanabileceğini söylüyor.
Aşerme konusunda ne yapmalı?
Dr. Murat Emanetoğlu aşerdiğiniz şeyler sağlıklı yiyeceklerse bunlardan rahatlıkla tüketebileceğinizi söylüyor. Ancak değilse bunu bastırmaya çalışmalı veya daha iyisi başka bir yiyecekle yer değiştirmelisiniz. Örneğin canınız dondurma istiyorsa bunun yerine yağsız-donmuş yoğurt yiyebilirsiniz. Ayrıca dikkat etmeniz gerekenler:
- Her gün düzenli kahvaltı yapın. Kahvaltıyı atlamanız aşermenizi kötüleştirebilir.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Duygusal açıdan desteklendiğinizi hissedin. Çünkü gebeliğinizde duygusal gel-gitleriniz oluyorsa, duygularınızı yiyeceklere yönlendirip, gereksiz yiyeceklerle gidermeye çalışırsınız.
Op. Dr. Nevra Topalismailoğlu ise aşermeyi vücudumuzun sinyalleri ve isteği olarak değerlendirip, karşılamaya çalışmamız gerektiğini söylüyor. Bir şeyi aşeriyorsanız mutlaka yemeniz gerekir. Eğer bulamıyorsanız ise ona benzer bir yiyecek mutlaka yiyin. Örneğin canınız dondurma istediyse onun yerine sütlü bir tatlı veya çikolata yiyebilirsiniz.
Hamilelikle ilgili diğer haberlerimizi okumak için tıklayın:
Hamilelik sıkıntılarına pratik çözümler Mide bulantısı, kusma, bel ağrısı, yorgunluk gibi hamilelik şikayetlerini önleme yöntemleri...
Hamilelik çatlakları nasıl azaltılır? Hamilelikte çatlakları engellemek mümkün değil. Ama kozmetik ürünler veya evde hazırlayacağınız karışımlarla çatlakları azaltmak elimizde!
Çalışan kadınların hamilelik dönemlerinde iş yerindeki hakları İş kadınısınız ve hamile kaldınız… Doğum izni sürenizi ve diğer haklarınızı biliyor musunuz?
Gebelikte yaptırılması gereken testler Hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında yapılması gereken testler nelerdir? Bu testlerin sonuçları nasıl yorumlanır?
Hamilelikte kaç kilo alınmalı? Hamilelik döneminde tüm temel besin maddelerinden yeterince ve düzenli olarak alınması gerekiyor.
Hamilelikte 'stres' tehlikesi Hamilelikte stres bebeklerin erken ve düşük kilolu doğmasına neden oluyor...
Hamilelikte diş sağlığı Anne adayları hamilelik döneminde, diş sağlığına normal dönemlere göre daha fazla özen göstermelidir.
Hamilelikte kaç kilo alabilirim? Hamilelikte 9-12 kilo alınması normaldir. Ancak, alınacak kilo yaşa, hamilelik öncesi kiloya bağlı olarak değişebilir.
Hamilelikte kabızlık sorunu ve çözümleri Kabızlık gebelik döneminde birçok anne adayının sıkıntısıdır. Bunu önlemek için neler yapmalı?
Hamilelikte vitamin kullanmalı mısınız? Hamilelik ve emzirme döneminde vücudun folik asit, kalsiyum, demir, magnezyum ihtiyacının karşılanması gerekli.
Hamilelikte doğru beslenme Hamileyken kaç kilo almanız, hangi bitki çaylarından uzak durmanız, bulantı ve reflü için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Hamilelikte kaşıntı neden olur? Hamilelik döneminde yaşanan en büyük sıkıntılardan biri olan kaşıntıyı önlemek için nelere dikkat etmeliyiz?
Hamilelikte hangi testleri yaptırmalısınız? Gebelik öncesinde ve sırasında yaptırmanız gereken testleri biliyor musunuz?