Tüp bebek nedir?
Tüp bebek, doğal koşullarda kadının rahim tüplerinde gerçekleşen döllenme ve döllenme sonrası ilk birkaç günlük gelişim döneminin, laboratuvar ortamında gerçekleştirilmesi ve gelişen embriyoların rahim içerisine yerleştirilmesidir.
Tüp bebek tedavisinde ne gibi aşamalar vardır? Tedavi süreci nasıl gelişir?
Tüp bebek tedavisi dört temel aşamadan oluşur. Bunlar; yumurtalıkların uyarılması, yumurtaların toplanması, embriyoların geliştirilmesi ve embriyo transferidir. Yumurtalıkların uyarılması, çeşitli uyarı protokollerine göre yapılır. Genellikle kadının adet gördüğü tarihten itibaren ikinci veya üçüncü gün, günlük iğnelerin kullanımı ile tedaviye başlanır. Bu süreç, yumurtalıkların cevabına göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 10-12 gün devam eder.
Tedaviye, yumurtalıkların verdiği yanıtın görülmesi ve doz ayarı için birkaç gün aralıklarla ultrasonografik muayene yapılır ve bazı durumlarda bu muayenelere hormon testleri de eklenir. Yumurtalık içerisinde follikül olarak adlandırılan ve içerisinde yumurtaları da taşıyan yapılar, belirli bir boyuta ulaştığında ikinci aşamaya geçilir.
Bu aşama yumurtaların toplanmasıdır. Bu işlem ameliyathane koşullarında, genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilerek, kadın üreme hücreleri laboratuvar ortamına alınır. Aynı gün erkekten de üreme hücreleri alınır.
Üçüncü aşamada erkek ve kadın üreme hücreleri laboratuvar ortamında çeşitli yöntemlerle bir araya getirilerek döllenme sağlanır ve oluşan embriyo denilen yapıların gelişimi takip edilir.
Dördüncü aşamada gelişen embriyolar rahim içerisine yerleştirilir. Bu işleme “embriyo transferi” denilir.
Mikroenjeksiyonla tüp bebek arasındaki fark nedir?
Klasik tüp bebek yönteminde kadın ve erkek üreme hücreleri aynı ortamda bırakılır ve erkek üreme hücreleri kendi hareketleri ile yumurtalara ulaşarak döllenmeyi gerçekleştirir.
Mikroenjeksiyonda ise erkek üreme hücreleri mikroskop altında seçilerek, yine mikroskop altında kadın üreme hücrelerinin içerisine yerleştirilir. Bu yöntem erkek üreme hücrelerinin sayı, hareket ya da şekilsel olarak yetersiz olduğu durumlarda daha çok uygulanır.
Ne zaman tüp bebeğe ihtiyaç duyulur?
Kadınlarda tüplerin her ikisinin de tıkalı olduğu durumlar ile erkeklerde hiç sperm olmaması tüp bebek için kesin gerekli durumlardır. Buna ek olarak; hareketli erkek üreme hücresi sayısının belirli bir miktarın altında olması, kadının 38 yaş ve üzerinde olması, diğer tedavilere yanıt alınamadığı durumlar, ağır endometriosis (çikolata kisti) olarak tanımlanan hastalıklar gibi durumlarda tüp bebek uygulanabilir.
Tüp bebekte başarı hangi koşullara bağlıdır? Tedavi sırasında ne gibi sorunlar yaşanabilir, nasıl çözülür? Erkeğin spermini evden ya da dışarından getirmesi mümkün müdür? Tüp bebek başarısı neye bağlıdır? yazımız için tıklayın.
Yumurtalıklarda polip ya da miyom olması tüp bebek tedavisini olumsuz etkiler mi? Tüp bebekte çoğul gebelik ihtimali nedir? Bunu azaltmak için ne yapılıyor? Tüp bebekte düşük yapma ihtimali yüksek midir? yazımızı okumak için tıklayın.