Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ümit Göktolga Pudra.com için tüp bebek hakkında merak edilen soruları yanıtlıyor.
Polipler, miyomlar tüp bebek tedavisini nasıl etkiler?
Polipler ve miomların varlığında tüp bebek tedavisi olumsuz olarak etkilenebilir. Miyomlar için yaklaşım belirlenirken göz önünde bulundurulan iki önemli kriter, miyomun büyüklüğü ve rahim içerisi ile olan ilişkisidir. Belirli bir büyüklüğün üstündeki miyomlar, olası bir gebelikte komplikasyonlara yol açabileceği için, rahim içerisine baskı yapanlar ise embriyo yuvalanmasını engelleyebilecekleri ya da erken dönemde gebelik kaybına yol açabilecekleri için ameliyat edilmelidir. Polipler de belirli bir büyüklüğün üzerindeyse tedavi öncesi alınmalıdır.
Tüp bebekte çoğul gebelik ihtimali nedir? Bunu azaltmak için ne yapılıyor?
Tüp Bebekte çoğul gebelik ihtimali, çoğunlukla transfer edilen embriyo sayısıyla ilişkilidir. 6 Mart 2010 yılında çıkan Tüp Bebek Yönetmeliği ile tek embriyo transferi esası getirildi ve belirli koşullarda iki embriyo transferine izin verildi. Hiçbir koşulda ikiden fazla embriyo transfer edilemiyor. Bu nedenle tüp bebeğe bağlı üçüz ve üzeri çoğul gebelik oranları ileri derecede azaldı.
Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?
Kadına adetinin ilk günlerinde yumurtalık uyarılması ile başlanan tedavinin embriyo transferi ile sonuçlanması ortalama üç haftalık bir sürede tamamlanır. Bu süreçte kadının belirli aralıklarla kontrol ve tedavileri yapılırken, eşine sadece yumurta toplama gününde sperm elde etmek için ihtiyaç duyulur.
Tüp bebekle gerçekleşen hamilelik ile doğal yolla gerçekleşen hamilelik arasında dikkat edilmesi gerekenler açısından fark var mıdır?
Tüp Bebek yöntemiyle elde edilen gebeliklerde belirli gebelik dönemlerinde belirli ilaçlar kullanılır. Bu yaklaşım, zor ve karmaşık bir tedavi sonucu elde edilen gebeliklerin canlı doğum ile sonuçlanma ihtimalini artırmaya yönelik tedbirlerdir. Düşük tehdidi ya da erken doğum tehdidi gibi bazı özel durumlar dışında tüp bebek ile gebe kalan kadınların normal yaşamlarına devam etmelerinde sakınca yoktur.
Tüp bebekle gerçekleşen hamilelikte düşük ihtimali normal gebelikle aynı mıdır?
Tüp bebek yapılma nedenine bağlı olarak bazı kadınlarda düşük yapma ihtimali artar. Ancak bu artış, tüp bebek tedavisinin etkisi değil, tüp bebek tedavisine de yol açan diğer tıbbi durumların etkisidir. Normal yollarla oluşan gebelikler ile sadece kadınlarda tüplerin tıkalı olması nedeniyle yapılan tüp bebek tedavisiyle elde edilen gebelikler kıyaslandığında düşük oranları açısından anlamlı bir farklılık yoktur.
Tüp bebekte başarı hangi koşullara bağlıdır? Tedavi sırasında ne gibi sorunlar yaşanabilir, nasıl çözülür? Erkeğin spermini evden ya da dışarından getirmesi mümkün müdür? Tüp bebek başarısı neye bağlıdır? yazımız için tıklayın.
Tüp bebek tam olarak ne anlama geliyor? Mikroenjeksiyonun tüp bebekten farkı nedir? Adım adım tüp bebek aşamaları nelerdir? Yanıtları öğrenmek için Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır? yazımıza tıklayın.