02.08.2023

Hamile kalmak için yumurtlama günü nasıl hesaplanır?

Çocuk sahibi olmayı planlıyor veya gebelik için en uygun zaman nedir, bilmeniz gerekiyorsa, bunun için ovülasyon günlerinizi bilmeniz gerekir.

Gebelik için en uygun olduğu zamanlar bir kadının ovülasyon, yani yumurtlama dönemidir. Gebe kalmak isteyen kadınların eşleriyle bu dönemde birlikte olması uygun olur. Ancak tabii ki tıpkı kadınlar gibi erkeklerin de bir biyolojik saati var. Bu nedenle çocuk sahibi olan çiftlerin birlikte hareket etmesi gerekiyor.

Hamile kalmak için yumurtlama - ovülasyon günü nasıl hesaplanır?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tülin Gürel Kocatepe, hamile kalmak için verimliliğin en yüksek olduğu dönemin kadının yumurtlama gününe en yakın 3-4 günlük dönem olduğunu belirtiyor. Buna göre, 28 günde bir âdet gören bir kadında, yumurtlama günü âdetin 14’üncü gününde gerçekleşiyor. Âdetinizin başladığı günden itibaren sayarak 10 - 14 günleri arası, yumurtlamanın olduğu süreç olarak belirleniyor. Bu dönem gebelik için en uygun zaman.

Ancak her kadında yumurtlama dönemi 10-14. günlerde olmayabiliyor. Bu süreç, siklus olarak geçen âdet döngüsü uzunluğuna göre değişiyor. Örnek vermek gerekirse, 30 günde bir âdet gören birinde yumurtalama 16’ncı güne, 26 günde bir âdet gören bir kadında ise 12’nci güne kayar. İşte bu nedenle kendi âdet döngünüzü iyi hesaplamanız, her ay âdet olduğunuz günü not etmeniz gerekiyor.

ÂDET DÖNGÜSÜ NASIL BULUNUR?

Âdet döngünüzü bularak ovülasyon gününüzü kesin bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Bunun için öncelikle kendinize takvimi olan bir not defteri edinmenizi tavsiye ederiz. Dilerseniz PepaApp gibi uygulamalardan yardım alabilirsiniz. Bu tür uygulamalarda âdet dönemlerinizi, belirtilerinizi hesaplayabiliyorsunuz. Ayrıca jinekolojik kontrollerde elinizde bu tür bir uygulama olması, doktorunuzun da döngüyü daha kolay görmesini sağlayacaktır.

OVÜLASYON GÜNÜNÜ HESAPLAMA YOLLARI
  • Döngünüzü her ay başlangıç tarihi ile not edin.
  • Döngü, âdetin başladığı ilk günden bir sonraki âdet gününe kadarki süredir. Örneğin 28.
  • Bundan 14 çıkararak yumurtlama gününü kesin olarak hesaplayın.

Yumurtlamanın her zaman tam o gün olması garanti olmadığından, bu güne yakın son dört günlük aşama, yani 10-14 gün arası gebeliği yakalayabilmek için önemlidir. Bu dönemde hamile kalmak isteyen kadınların partnerleriyle daha sık cinsellik yaşaması tavsiye ediliyor.

ÂDET DÜZENSİZLİĞİ OLANLAR OVÜLASYON GÜNÜNÜ NASIL HESAPLAYABİLİR?

Düzensiz âdet görenlerin yumurtlama sürelerini kesin olarak belirlemeleri ne yazık ki zor. Çünkü kadınlarda âdet düzensizliğinin ana nedeni yumurtlama düzensizliğinden kaynaklanıyor. 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kocatepe, eczanelerde satılan Elisa yöntemiyle, idrarda LH adı verilen hormonun zirve yaptığı zamanı ölçen birtakım kitlerin olduğunu belirtiyor. Bu kitler ile düzenli idrar analizi yaparak, kadınlar kendi kendilerine yumurtlama günlerini tespit edebiliyorlar. Ancak bu kitlerin de güvenilirliğinin yüzde yüz olmadığını belirten Op. Dr. Kocatepe, bu kitlerden bazal vücut ısısı ölçümüyle beraber yararlanılmasının hastalar açısından kolaylık olacağını belirtiyor. 

BAZAL VÜCUT ISISI NE ANLAMA GELİR?

Henüz yataktan kalmadan, herhangi bir aktivitede bulunmadan ölçülen vücut ısısına “bazal vücut ısısı” adı veriliyor. Bazal vücut ısısı ölçümü hassas bir dereceyle yapılıyor. Bu ısı, yumurtlamanın hemen ardından artıyor. Fakat vücut ısısı, geçirilen enfeksiyonlardan, uykusuzluktan, aktivitelerden etkilenebileceği için, sadece buna dayanarak yumurtlamayı belirlemek her zaman çok güvenilir olmayabilir.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​Hamile kalma yöntemleri
Çocuk sahibi olmaya karar verdiyseniz veya hamile kalamıyorsanız, hamile kalma yöntemleri hakkında hazırladığımız kapsamlı rehberimize mutlaka göz atın!

Çocuk sahibi olmak için erkeğin de biyolojik saati var
Uzmanlar, tıpkı kadınlar gibi biyolojik saati olan erkeklerin 40'lı yaşları beklemeden baba olmasını öneriyor. İşte erkek yaşının baba olmaya etkileri...

Doğurganlığı artırmak için anne adayları nasıl beslenmeli?
Tüp bebek tedavisinde doğurganlığı artıran besinler ve uzak durulması gereken besin grupları hakkında detaylı bilgi için Pudra.com'daki yazımıza göz atın!

Kilo sorunları kısırlığa yol açabiliyor
Artan obezite sorunları kadınlarda ve erkeklerde kısırlık riskini artırıyor. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, gebeliğin önündeki kilo engellerini açıkladı.

Kimler tüp bebek tedavisi yaptırabilir?
Tüp bebek tedavisiyle ilgili bilgilerimizi tazeliyoruz. Doç. Dr. Ümit Göktolga, tüp bebek uygulamasının anlamı, amacı ve zamanlamasıyla ilgili Pudra.com’a açıklama yaptı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER