Sindirim sistemi dostu: Enginar
"Çok değerli bir sebze olan enginarın besin değeri çok yüksektir. Birçok sebze türünden farklı olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içerir. Vitamin ve mineral açısından da çok zengin bir sebze olan enginarın hazmı kolaydır ve düşük yağ içeriğinden dolayı kilo dostudur.
İshali önler
En sert maddelerin bile sindirilmesine yardımcı olan 'sinarin' isimli madde enginarda bulunur; karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Yağların sindirimin ve absorbe edilmesini de sağlayan enginar, adeta bağırsakları yıkayarak temizler ve ishali önler.
Kalbiniz için enginar yiyin
A, D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar, beyin yorgunluğunu giderir. Yüksek protein içeriği nedeniyle kalp adalelerini kuvvetlendiren enginar, üre ve kolestrolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Kandaki şekeri düşeren bu değerli sebze, şeker hastaları için de çok faydalıdır. Mide ve bağırsakları dezefenkte eder, vücuda canlılık verir.
Enginarın faydaları
- Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar.
- Böbrek ve bağırsakların düzenliçalışmasına yardımcı olur.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür.
- Vücuda dinçlik verir.
- Kalp sağlığı için faydalıdır.
- İshali keser.
- Kanı temizler.
Doğal ödem çözücü: Kuşkonmaz
Vücut sisteminde detoks etkisi gösteren kuşkonmaz, K vitamini, B vitamini (folat), C vitamini ve A vitamini açısından oldukça zengindir. Folat dışında B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri de bulunan kuşkonmaz, lif, manganez, bakır, fosfor, potasyum ve protein için iyi bir kaynaktır.
Kuşkonmazda yüksek miktarda bulunan B vitamini (folat), sağlıklı bir kalp damar sistemi için çok önemlidir. Folat seviyesinin düşmesi kalp hastalıkları riskini artırır. Bir porsiyon kuşkonmaz, günlük B vitamini ihtiyacının yüzde 66’sını karşılar. Sodyum içeriği oldukça düşük olan kuşkonmaz, potasyum açısından da zengindir. Mineral profili, içerdiği aktif aminoasitle birleşince diüretik bir etki oluşturur. Bu nedenle, özellikle adet döneminde vücudunda su toplanması (ödem) oluşan kadınlara iyi gelir. Bağırsakları korur.
Kuşkonmazda 'inüln' adlı özel bir karbonhidrat vardır. Bu karbonhidrat, bağırsakta iyi bakterilerin gelişimini ve aktivitesini artırır. Bu da zararlı bakterilerin bağırsakta tutunmasını zorlaştırır.
Böbrek ve gut hastaları tüketmemeli!
Böbrek sorunu veya gut problemleri olan kişilerin kuşkonmaz gibi pürin içeren yiyecek tüketimlerini kısıtlamaları veya kesmeleri gerekir. Pürinden çabuk etkilenen kişilerin bu maddeyi çok almaları sağlık sorunlarına yol açar. Vücutta fazla pürin birikimi fazla ürik asit birikimine yol açar. Ürik asitle bağlantılı sorunların iki örneği ise gut hastalığı ve böbrek taşı oluşumudur.
Kuşkonmazın faydaları
- Kalp hastalıkları riskini azaltır.
- Detoks etkisi yapar.
- Bağırsakları korur.
- Yaşlanma karşıtı özelliği vardır.
- Ağrıyı iltihabı azaltır.
- Afrodizyak etkisi gösterir.
Kuşkonmaz yiyenler, iyotlu besinler ya da iyotlu tuzu almayı ihmal etmemelidir."
Dr. Ayça Kaya
İç Hastalıkları Uzmanı