Teflon kaplar
“PFAO (Perflurooctanoic Acid) maddesi içeren yapıştırmayan tavalar pek çok sağlık riski taşıyor. Amerikalı çevre kuruluşu EPA (Environmental Protection Agency), PFAO maddesini muhtemel kanserojenler arasında sayıyor. ABD’de kadın, erkek ve çocukların yüzde 95’inin kanında bu kimyasal bulundu. Bazı araştırmalar, bu kimyasalın pankreas, karaciğer, testis ve meme kanseri ile hamilelikte düşük riskini artırabileceğine işaret ediyor. PFAO maddesi; kilo kaybı, tiroit problemleri, bağışıklık sisteminde zayıflık gibi farklı sorunlarla da ilişkilendiriliyor.”
Alüminyum kaplar ve alüminyum folyo
“Alüminyum kaplar kullanıldığında, alüminyum maddesi yüksek ısıda yiyeceğin içine geçiyor. Günümüzde alüminyum başta Alzheimer ve kanser olmak üzere birçok hastalığın oluşumunda suçlanıyor. Alüminyum kapların kullanımı son yıllarda iyice azaldı, fakat alüminyum folyo kullanımı arttı. Alüminyum folyoyu tamamen koruma amaçlı olarak kullanmanın, yani yiyeceği sarıp buzdolabına koymanın fazla bir zararı yok. Ancak saklanacak gıdanın ıslak, çok tuzlu ya da limonlu olmaması gerekiyor. Alüminyum folyoya ısıtma işlemi uygulamak, balık gibi yiyecekleri folyoya sarıp fırında pişirmek son derece sakıncalı. Bu gibi durumlarda alüminyum folyo yerine mumlu kağıdı tercih etmek gerekiyor.”
Düdüklü tencere
“Her tencere yemeği, pişirildikçe az ya da çok besinsel değerinden bir şeyler kaybediyor. Kaybı en aza indirgemek ve daha fazla lezzet elde etmek için yemekler ağır ağır pişirilmeli. Geleneksel yöntemler (buğulama, düdüklü tencere ile buharda pişirme) yanında turbo fırınlar da kullanılabilir. Böylece besin öğeleri fazla zarar görmez. Hızlı pişirme (mikrodalga gibi) besin kayıplarına yol açar, ayrıca kanserojen olabilir.”
En sağlıklı kaplar hangileri?
“En sağlıklı pişirme alternatifleri toprak güveçler ve cam kaplardır. Bunların yanı sıra çelik, dökme demir ve kalaylı bakır kaplar tercih edilmeli.”
Taş Devri diyetiyle ilgili detaylı bilgi almak için Taş Devri diyeti nedir? yazımıza tıklayın.