1- Porsiyonları küçültün: Kendinize yasaklar koymak yerine her şeyden küçük miktarlarda tüketin.
2- Çayı ve kahveyi şekersiz için: Günde 5 şeker 100 kalori enerji verir. Her gün sadece 100 kaloriden vazgeçerek yılda 36 bin 500 kalori tasarruf eder, yıl sonunda 5 kg zayıflarsınız.
3- Salatanın yağına dikkat: 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterlidir. Bundan fazlası 50 kalori demektir.
4- Haftada 1 - 2 kez kurubaklagil: Mercimek, nohut, kuru fasulyeyi ihmal etmeyin. Haşlayıp salatalarınıza katabilir, çorbasını yapabilirsiniz.
5- Doymuş yağ tüketimini azaltın: Hayvansal besinlerin; süt, yoğurt, peynir ve etlerin yağsız olanlarını tercih edin.
6- Alkol tüketimini sınırlandırın: Alkol seviyorsanız tercihiniz şarap olsun. Rakı, votka ve viski yüzde 45-50 oranında alkol içerirken, şarapta bu oran yüzde 12-15’tir.
7- Her sabah aynı kahvaltıyı etmeyin: Bazı günler yeme biçiminizi değiştirin. Tek yönlü beslenmeyerek farklı tatları deneyin.
8- Haftada 1 - 2 gün yumurta yiyin: 1 yumurta sarısı ile 3 yumurta beyazını karıştırın. Böylece daha az yağ ve kolesterol daha çok protein ve kalsiyum alırsınız.
9- Fiziksel açlık ile duygusal açlığı ayırın: Cesaretinizi yitirmeyin, hep pozitif düşünün.
10- Öğün atlamayın: Çünkü atlanan her öğünden sonra, diğer öğündeki besin tüketimi daha fazla olmaktadır.
11- Çeşitli beslenin: Hiçbir besin tek başına mucizevi bir özelliğe sahip ve hiçbir besin tek başına suçlu değildir. Hedefiniz hep ölçülü beslenmek olsun.
12- Kalori saymayın, dengeli beslenin: Her öğün, beş temel besin grubundaki yiyecekleri birlikte tüketin. Bu şekilde beslenme, besin öğeleri arasında dengeyi sağlarsınız.
13- Etiket okumaya başlayın: Doğru besini ararken, mutlaka etiketleri okuyun. Besinlerin kalori, yağ ve tuz değerlerini, son kullanma tarihlerini inceleyin.
14- Yaşam biçiminizi ve düşünce şeklinizi yenileyin: Dengeli beslenme ve iyi yaşamı hayatınızın bir parçası haline getirin ve etrafınıza da bunu anlatın.
15- ‘Ya hep ya hiç’ demeyin: Diyetiniz bazı günler veya öğünler bozulabilir. Sakın “Battı balık yan gider” demeyin. Bu düşünce, küçücük bir çikolata veya biraz patates kızartmasından daha çok zarar verir.
Dilara Koçak, Milliyet Cadde