Araç tutması nedir, neden olur?
Araç tutması özellikle gemi ve araba yolculuklarında ortaya çıkan, baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, el ve ayaklarda üşüme gibi sıkıntılarla seyreden bir rahatsızlık. Otonom sinir sistemi içinde yer alan vagüs sinirine ait bir dengesizlikten dolayı ortaya çıkıyor. Araç tutması sırasında yaşanan, bitkinliğe hatta ileri boyutlarında bilinç kaybına bile yol açabilen bulantı, baş dönmesi gibi sıkıntılar aslında vagüs sinirinin şiddetli bir biçimde uyarılmasından kaynaklanıyor.
Araç tutması nasıl önlenir?
Bu sıkıntıyı yaşayan pek çok insan mide bulantısını, araç tutmasını önleyen ilaçlara başvuruyor. Bu da bir çözüm tabii ama ilaçların etkisi geçince sıkıntılar yeniden ortaya çıkabiliyor. Bu da eğer uzun bir yolculuğa çıkacaksanız birden fazla ilaç almanız gerektiği anlamına gelir. Oysa basit bir-iki noktaya dikkat ederek, araç tutmasının yol açtığı sıkıntıları önleyebilir, en azından etkilerini hafifletebilirsiniz.
- Öncelikle yolculuktan önceki akşam yediklerinize dikkat edin. Hafif ve yağsız yiyecekleri tercih edin ve mutlaka uykunuzu alın.
- Yolculuğa çıkmadan önce mutlaka bir şeyler yiyin. Aç karnına seyahat etmek sadece araç tutması problemi yaşayanların değil birçok insanın midesinin bulanmasına yol açar.
- Yolculuk edeceğiniz aracın pek sallanmayan yerini kendinize ayırın. Eğer otomobil ile seyahat edecekseniz ön koltuğa, gemi ise orta kısmına, trendeyse gidiş yönünde bir koltuğa oturun.
- Kendinize içine çok az şeker kattığınız bir su hazırlayın. Yolculuk süresince bu suyu az az ama sık sık yudumlayın.
- Sigara, kahve ve tuzlu yiyeceklerden dolaşım sisteminizi bozacağından uzak durun durun!
- Aracı düzenli olarak havalandırın; eğer aracınız otomobilse camı sık sık açarak temiz havayı içinize çekin, eğer gemi ile yolculuk ediyorsanız güverteye çıkın. Temiz hava ve serinlik iyi gelecektir.
- Başınızı hızlı ve çok hareket ettirmemeye çalışın, hatta mümkünse uzak ve sabit bir noktaya bakmaya çalışın.
- Araç tutmasından kaynaklanan sıkıntılar ortaya çıkmaya başladığında vücudunuzun belirli noktalarına masaj yapın. Göğsünüzün altı ile midenizin üstünde, yani göğüs kemiğinin alt ucunu göbeğe bağlayan hattın tam ortasına elinizle çok hafifçe ama uzun süre bastırın. Her iki dizinizin 3 parmak aşağısında yer alan noktaya yine hafifçe bastırarak masaj yapın.
- Taşıt sizi tutuyorsa kitap okumayın ve gözlerinizle takip edeceğiniz uğraşlardan uzak durun.