Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz,hangi hastalıkların kilo vermenize engel olduğunu anlatıyor...
1) Kansızlık
Özellikle kadınlarda sık görülen kansızlıkta, vücutta demir düşükken, metabolizmanın taleplerini karşılayacak kadar enerji toplamak daha zor oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz bunun sonucunda yorgunluk, uyuşukluk ve sinirlilik problemleri gelişebildiğini belirterek,
"Yorgunluk nedeniyle fiziksel hareketlerde azalma, enerjiyi arttırmak için de daha fazla gıda tüketimi olabiliyor. Bu durum da kilo artışına yol açabiliyor" diyor.
Metabolizma nedir? Neden kilo aldırır?
Metabolizma hızını kontrol altına alarak zayıflamak ve zayıf kalmak mümkün… Peki, metabolizma hızı nasıl hesaplanır?
2) Hormonel bozukluklar
Tiroit ve insülin hormonunun dışında leptin hormonu, büyüme hormonu, aldesteron, progesteron, prolaktin, kortizol, ghrelin gibi hormonlar vücudun denesini sağlıyorlar. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz bu hormonlarla ilgili bir bozukluğun ortaya çıkması halinde metabolizma etkileneceği için diyet yapılsa bile kilo vermenin güçleşebileceğine işaret ederek ekliyor,
- Anormal iştah artışları
- Açlık- tokluk mekanizmasında bozukluklar
- Âdet düzensizlikleri
- Sağlıksız besin tercihleri
- Uyku bozuklukları,
- Vücutta şişlikler ve ağrılar
gibi sorunlar görülebiliyor. Bunlar diyet sürecini olumsuz etkilediği gibi kilo kaybını da önleyebiliyor.
3) Polikistik Over Sendromu
Polikistik Over Sendromu, doğurganlık çağındaki kadınlar arasında sık görülen hormonal bir bozukluktur. Âdet döngüsünde düzensizlik veya uzamış periyodlar, tüylenmede artış, akne ve obezite bu sendromda sıklıkla görülen problemlerdendir.
Polikistik Over Sendromu'nun kilo artışına etkilerinden biri insülin direnciyle meydana geliyor. İnsülin direncine ek olarak yumurtalıklarda üretilen testosteronun artması da kilo artışını etkiliyor.
Polikistik Over Sendromu diyeti
Kadınların şikayetçi olduğu konulardan biri olan Polikistik Over Sendromu’nda beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz?
4) Hipotiroidi
Tiroit, boynun ön kısmında bulunan, metabolizmayı doğrudan kontrol eden farklı hormonları üreten ve salan küçük bir bezdir. Hipotiroidi hastalığında tiroit bezi düzgün çalışmıyor. Sonuç olarak, yetersiz miktarlarda tiroit hormonu üretiliyor ve metabolizma yavaşlıyor. Metabolizma yavaşlarsa zayıflamak oldukça güçleşiyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz bu nedenle hipotiroidi hastalığı olan kişilerin genellikle kilo aldıklarını söyleyerek, "Depresyon, yorgunluk, eklem ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, azalmış tat, kırılgan saç ve tırnaklar hipotiroidinin diğer belirtilerini oluşturuyor." diyor.