22.12.2017

Kilo vermeyi engelleyen hastalıklar

Haftalardır diyet yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız, dikkat! Beslenme Uzmanı Ayça Güleryüz, hangi hastalıkların kilo vermeyi engellediğini açıklıyor.

Bazı hastalıklar kilo vermeyi önleyebiliyor veya hızla kilo almaya sebep olabiliyor. Eğer altta yatan neden bir hastalıksa doktorunuzun önerdiği ilaçlar, diyetisyeninizin size özel oluşturmuş olduğu tıbbi beslenme programı ve düzenli sporla hem sağlıklı hem de daha hızlı kilo verebilir, diyet yapmıyorsanız kilonuzu koruyabilirsiniz. 

Kilo vermeyi engelleyen hastalıklar

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz,hangi hastalıkların kilo vermenize engel olduğunu anlatıyor...

1) Kansızlık 

Özellikle kadınlarda sık görülen kansızlıkta, vücutta demir düşükken, metabolizmanın taleplerini karşılayacak kadar enerji toplamak daha zor oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz bunun sonucunda yorgunluk, uyuşukluk ve sinirlilik problemleri gelişebildiğini belirterek,

"Yorgunluk nedeniyle fiziksel hareketlerde azalma, enerjiyi arttırmak için de daha fazla gıda tüketimi olabiliyor. Bu durum da kilo artışına yol açabiliyor" diyor.

Metabolizma nedir? Neden kilo aldırır?
Metabolizma hızını kontrol altına alarak zayıflamak ve zayıf kalmak mümkün… Peki, metabolizma hızı nasıl hesaplanır?
yorgunluk
2) Hormonel bozukluklar
Tiroit ve insülin hormonunun dışında leptin hormonu, büyüme hormonu, aldesteron, progesteron, prolaktin, kortizol, ghrelin gibi hormonlar vücudun denesini sağlıyorlar. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz bu hormonlarla ilgili bir bozukluğun ortaya çıkması halinde metabolizma etkileneceği için diyet yapılsa bile kilo vermenin güçleşebileceğine işaret ederek ekliyor,

- Anormal iştah artışları
- Açlık- tokluk mekanizmasında bozukluklar
- Âdet düzensizlikleri
- Sağlıksız besin tercihleri
- Uyku bozuklukları,
- Vücutta şişlikler ve ağrılar

gibi sorunlar görülebiliyor. Bunlar diyet sürecini olumsuz etkilediği gibi kilo kaybını da önleyebiliyor.
sisman
3) Polikistik Over Sendromu
Polikistik Over Sendromu, doğurganlık çağındaki kadınlar arasında sık görülen hormonal bir bozukluktur. Âdet döngüsünde düzensizlik veya uzamış periyodlar, tüylenmede artış, akne ve obezite bu sendromda sıklıkla görülen problemlerdendir.

Polikistik Over Sendromu'nun kilo artışına etkilerinden biri insülin direnciyle meydana geliyor. İnsülin direncine ek olarak yumurtalıklarda üretilen testosteronun artması da kilo artışını etkiliyor.

Polikistik Over Sendromu diyeti
Kadınların şikayetçi olduğu konulardan biri olan Polikistik Over Sendromu’nda beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz?
kilo verememek
4) Hipotiroidi
Tiroit, boynun ön kısmında bulunan, metabolizmayı doğrudan kontrol eden farklı hormonları üreten ve salan küçük bir bezdir. Hipotiroidi hastalığında tiroit bezi düzgün çalışmıyor. Sonuç olarak, yetersiz miktarlarda tiroit hormonu üretiliyor ve metabolizma yavaşlıyor. Metabolizma yavaşlarsa zayıflamak oldukça güçleşiyor.
 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz bu nedenle hipotiroidi hastalığı olan kişilerin genellikle kilo aldıklarını söyleyerek, "Depresyon, yorgunluk, eklem ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, azalmış tat, kırılgan saç ve tırnaklar hipotiroidinin diğer belirtilerini oluşturuyor." diyor.
hipotiroidi
5) Cushing Sendromu
Cushing Sendromu, kortizolün aşırı üretilmesi veya kortizolün anormal regülasyonu ile karakterize edilen metabolik bir hastalık. Vücutta çok fazla kortizol olması, özellikle vücudun orta bölümünde, yüzde, sırt üstünde ve omuzlar arasında aşırı kiloya neden olabiliyor.

Cushing Sendromu kilo vermeyi zorlaştırmanın dışında ek olarak yara iyileşmesinde gecikme, yorgunluk, kaslarda güçsüzlük ve baş ağrısı gibi problemlere de sebep olabiliyor.

Cushing hastalığı nedir?
Daha çok 20-50 yaş grubunda görülen Cushing hastalığı tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hastalığın tanısını koyan Dr. Cushing’in doğumgünü olan 8 Nisan, her yıl Dünya Cushing Hastalığı Farkındalık Günü olarak kabul ediliyor.
Cushing Sendromu
6) İnsülin direnci
Kan dolaşımında glikoz azaldığında, pankreastan insülin salınımı durduruluyor. İnsülin direnciniz varsa, hücreler insülin hormonun hareketine iyi yanıt vermiyor. Sonuç olarak, bu hücreler glikozu düzgün şekilde almıyor ve kan dolaşımındaki glikoz seviyeleri yüksek kalıyor. Sürekli yüksek glikoz seviyeleri de pankreastan insülinin sürekli salınmasını tetikliyor. Bu durum kan dolaşımında ve enerji açlığı olan hücrelerde yüksek insülin ile glukoz düzeylerine neden oluyor. Sonuç, kilo kaybını engelleyebilecek açlık artışı ve alınan kilolar...

Çağın hastalığı: İnsülin direnci
Kilolu kişilerde daha fazla görülen insülin direnci, çok hızlı kilo alıp çok zor kilo vermeye yol açar. İşte, insülin direnciyle ilgili bilmeniz gereken her şey...
kilo verememek
İlgili yazılarımız:

Çocuğunuzun kilosuna dikkat edin
"Okul öncesi dönemdeki çocukların şişmanlığından anne-babalar ve bakıcılar sorumludur" diyen Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, çocuğun kilosunu kontrol altında tutmak için dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor...

Stres kilo aldırır mı?
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, stresin kilo sorununda önemli bir payı olduğuna dikkat çekiyor.

Kilo verememenizin 5 gerekçesi
Siz de kilo vermekte güçlük çekiyorsanız gerekçeleriniz, uzmanların tespitlerinde gizli. İşte, bu beş hatayı aklınıza yerleştirin ve onları değiştirmek için bugün bir adım atın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER