Korkulduğu gibi, bu operasyonlarda kanama gerçekleşmez, ağrı görülmez ve iyileşme süreçleri oldukça kısadır. Müdahale, gözün damarsız bir dokusu olan korneaya yapılır ve damla anestezisi kullanılarak hiçbir ağrı hissedilmez.
Günümüzde üç jenerasyon Lazer yöntemi bulunmaktadır. Bunlar:
1) Yüzeysel yöntem olan Notouch-PRK –LASEK- Epilasik: İnce kornealarda tercih edilen ve kişiye özel Wavefront teknolojisiyle uygulanan bir yöntemdir. Operasyondan 3 gün sonra hasta normal yaşantısına devam edebilir.
2) Lasik: Korneadan ince bir flep kaldırılarak yapılan bir yöntemdir. I - Lasik femtosaniye lazer ile kaldırılan flepin altına, kişiye özel yani WaveFront teknolojisi ile müdahale yapılıyor. Son 20 yıla damgasını vuran bu yöntem, Wavefront teknolojisi sayesinde kişilerin %90’ında gözlükten daha iyi görmelerini sağlıyor.
3) Smile yöntemi: Hiç flep kaldırmadan çok özel bir fentosaniye lazer yöntemi ile yapılan, korneadaki lentikül denilen ince dokunun çıkarılarak gözün görme kusurlarının düzelmesini sağlayan yöntemdir. Hiç flep oluşturmaması, sinirleri kesmemesi ve bu yüzden kuruluk riskinin daha az olması başlıca avantajlarıdır.
Bu üç yöntemden hangisi size daha uygunsa doktorunuzla beraber seçerek lazer ile gözlüklerinize veda edebilirsiniz. Ayrıca lazerin ardından hastalar, ilerleyen dönemlerde katarakt gibi farklı göz hastalıklarının tedavilerini de olabiliyor.
Operasyon öncesi muayene önemli
Lazer operasyonlarında en önemli noktanın, cerrahi müdahale öncesinde yapılacak olan muayene olduğunu belirten Op. Dr. Efekan Coşkunseven, “Lazer operasyonu, her göze uygulanamayabiliyor ve ameliyat olmak isteyen kişilerin sadece %50’sinin gözleri tedaviye uygun bulunuyor.” diyor.
Peki, hastalarda aranan özellikler nelerdir?
- 18 yaş üzerinde olması,
- Göz derecelerinin operasyon öncesindeki 1 yıllık süreçte 0,50 diyoptriden fazla değişmemiş olması,
- -10 diyoptriye kadar miyop, -6’ya kadar astigmat ve +4 diyoptriye kadar hipermetrop bulunması,
- Kornea doku kalınlığının yeterli olması,
- Diyabet, romatizma benzeri sistematik hastalıkların bulunmaması,
- Gözlerde başka herhangi bir hastalık olmaması ve göz yapısının muayene sonucunda lazer operasyonuna uygun bulunması şeklinde sıralanabilir.
Lazerin ardından hastalar, ilerleyen dönemlerde katarakt gibi farklı göz hastalıklarının tedavilerini de gönül rahatlığı ile gerçekleştirebilirler.
Tedavi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler
Lazer tedavilerinin ardından hastalar, genellikle ertesi gün işe gidebiliyor. İlk birkaç saatlik süreçte, hafif bir batma hissi ve sulanma yaşanması olabiliyor ama bu durum normal görülüyor. İlaçların, doktorun tavsiye ettiği gibi düzenli bir şekilde kullanılmasını ve güneş ışınlarına karşı ilk günlerde güneş gözlüğü takılmasını tavsiye ediliyor. Ayrıca ilk 24 saatlik süreçte, hastaların banyo yapmaması ve tedavi edilen gözle oynamaması da enfeksiyon riskinden dolayı önemlidir. Uygulamadan sonra belli aralıklarla doktor kontrollerine gitmenin de faydalı olduğu söyleniyor.