Pudra.com 14.06.2011

Meme kanseri teşhisinde önemli buluş!

Mamografide çığır açan sistem SOFIA Türkiye'de! Artık, radyasyonsuz, acı vermeyen, sıkıştırma yapmayan bu yöntemle meme kanserinde kontrol ve erken teşhis çok daha kolay.

Meme kanserinde kontrol ve erken teşhis için kullanılan yöntemler elle muayene, ultason ve mamografi idi. Özellikle mamogafinin acı vermesi, erken yaşlarda önerilmemesi ve radyasyon vermesi hastalarda korkuya yola açıyor. Bu nedenler erken teşhis edilemeyen vaka sayısının artmasına neden olabiliyor.


Pudra.com olarak meme kanserinde erken teşhisin önemini biliyor ve zaman zaman bu konudaki yazılarımızla bu konuyu sizlerle paylaşıyoruz. Bu yazımızda da Türkiye'ye yeni gelen, kontrol amaçlı ve erken teşhis amaçlı kullanılan SOFIA isimli cihazla ilgili bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyoruz:

Her yıl meme kanseri yüzünden dünyada 465.000 kadın hayatını kaybediyor. Bu hızla ilerleyen tehlikeye dur demenin tek çaresi ise Erken Teşhis. Fakat kadınların büyük kısmı rutin meme taramalarını ihmal ediyor. Bazıları mamografinin verdiği acıdan korkuyor, bazıları radyasyondan, bazıları ise hala bunun önemini bilmiyor. Ama bir de çok büyük bir kısım var ki onlara uygulanan tarama tekniği etkili olmadığı için kendilerini sağlıklı zannettikleri sırada bu hastalığa yakalandıklarını görüyorlar.

Genç popülasyon da ise durum daha belirsiz; mamografi uygulamasında radyasyon olduğu için 40 yaşını geçmiş kadınlara öneriliyor. Gençler bu nedenle gerek duymayıp, ileride de ihmal ederek kontrollerini yaptırmıyorlar.

Lütfen kısa bir zamanınızı ayırıp bu hayati konu ile ilgili vereceğimiz bilgileri ve yeni bir teknolojinin size sunduğu pratik çözümü inceleyin. Hem huzurlu, hem de güvencede olacaksınız.


Yoğun meme dokusu neden önemli?
Yoğun meme dokusuna sahip kadınlarda mamografinin sadece %30 oranla sonuç verdiği ve menopoz öncesindeki kadınların 3’te 2’sinin, menopoz sonrasındaki kadınların ise 4’te 1’inin yoğun meme dokusuna sahip olduğu dünyada yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Korkutucu bir başka veri ise Yoğun Meme Dokusuna sahip olan kişilerin yağlı dokuya sahip olanlara göre 5 kat daha fazla meme kanseri riski altında olmalarıdır. Akdeniz Ülkeleri, biz ve orta doğu kuşağında bu riskler daha yüksektir.

Yoğun meme dokusu olan kadınlarda tarama
Meme yapısının önemi kesinleştikten sonra bu doğrultuda geçtiğimiz sene Amerika’da 'Yoğun Meme Dokusu' taramaları için ayrı bir yasa çıkartılmıştır. Bu yasa ile doktorların hastalarını Yoğun Meme Dokusuna karşı uyarmaları ve Ultrasonografi ile tarama yaptırmalarını tıbbi olarak tavsiye etmelerini zorunlu hale getirilmiştir. (Amerikan toplumu bu konuyu çok ciddi takip ediyor ve yaptırımlar uyguluyorlar.) Meme dokusundaki yoğunluk genellikle yaş ilerledikçe azalmalı ve yerini yağ dokularına bırakmalıdır. Ama son alınan veriler 50 yaş üstü bayanlarda da artık Yoğun Meme Dokusunun çok sık rastlanan bir durum olduğunu açıkça göstermektedir.

Meme kanseri artıyor...
Günümüzde meme kanseri 40 yaş altı popülasyonu da ciddi şekilde tehdit etmektedir. Hatta 20’li yaşlarda birçok kadındakanser oluşumları tespit edilmektedir. Bu demektir ki hormon faaliyetleri ile ergenlik döneminin sonu risk başlangıcı olmuştur. Buna birçok sebep sayılabilir. Stres, kötü beslenme, Çernobil etkisi başta gelmektedir. Bu yıldan sonra Japonya’da meme kanserinde büyük artış beklenmektedir.

Türkiye'de meme kanseri yaygınlaşıyor...
Özellikle Türkiye’de 40 yaş altındaki bayanların kansere yakalanma oranlarının Avrupa’dakilerden 4 kat daha fazla olduğu bu yıl açıklanmıştır. Bilindiği gibi mamografi vücutta radyasyon birikimi oluşturması tehlikesi nedeni ile 40 yaş altı bayanlara ve hamilelere uygulanmaz. Bu kişilere eğer gerek görülürse manual ultrasonografi taraması yapılır. Bu prosedür ise el ile uygulanan ve standardı olmayan bir tarama yöntemi olduğundan oluşumların kaçırılması ile erken teşhis şansının kaybolması çok sık rastlanan bir durumdur. Diğer problem ise el ile yapıldığından tüm ayrıntılara bakabilmek için en az yarım saat sürmesi gereken bu taramanın hasta yoğunluğu yüzünden çok hızlı bir şekilde yapılmasıdır.

Tüm bunlara ek olarak dünyada son yıllarda çok popüler olmuş bir başka tartışma konusu ise meme kanseri taramalarının sonucunda gereksiz biyopsi tetkiklerine gidilmesi, hastalara işkence doktorlara ise zaman kaybı yaratmasıydı. Ama geçtiğimiz yıl üzerinde detaylı araştırmalar yapılan, onayları alınıp radyologlar tarafından kullanılmaya başlanan Ultrason/ Elastografi tekniği ile bu konuda da çok olumlu gelişmeler kaydedilmiştir. Bu teknik sayesinde iyi huylu ve kötü huylu oluşumların ayrımı biyopsiden önce Ultrasonografi ile yapılabilmektedir. Bu tekniği kullananlar sayesinde gereksiz biyopsilerde azalma olmuştur.


Otomatik tüm meme görüntüleme cihazı
Sonuçta ise tüm bu gelişmeleri erken teşhise götüren Amerika’da SOFIA isimli FDA onaylı CE belgeli Ultrason/3D Renkli Doppler ile radyasyonsuz çalışan OTOMATİK TÜM MEME GÖRÜNTÜLEME CİHAZI kullanıma girmiştir. Tomografik görüntüler sağlayan, sıkıştırma ve acı vermeyen, hastanın rahatlığına ve mahremiyetine önem veren, otomatik çekimi her bir meme için 3dk içerisinde tamamlayan, daha da önemlisi dünya üzerindeki tüm yöntemlerle karşılaştırıldığında erken teşhis için en iyi yöntem olan bu cihaz geliştirilmiştir.

Toplam 10 dakika içinde görülmeyen hiçbir nokta kalmayacak şekilde her birinden 120 Adet imaj alarak iki meme de göğüs kafesine kadar görüntülenmektedir. Ayrıca, bu cihazla otomatik rutin meme kanseri taramasının yanında Doppler uygulaması ve bulunan kitlenin kanser olup olmadığını gösteren Elastografi tekniği de kombine olarak tam otomatik yapılmaktadır. Bu teknikleri el ile yapmak yerine SOFIA cihazı ile uygulamanın sağlayacağı güven ve rahatlık cihazın otomatik olmasından, her kontrol taramasında aynı standardı kullanmasından, el ile yapıp göz ile takip yerine tüm memeyi bir nokta bile atlamadan görüntülemeyi sağlamasından ve pratik oluşundan kaynaklanmaktadır.

Bu güne kadar manuel olarak el ile yapılan Ultrasonografide ERKEN TEŞHİSİ engelleyen ne varsa SOFIA’da bunlar ortadan kaldırılmıştır. Böylece erken teşhis ile hayatlar kurtulacağı gibi, Elastografi tekniğini de el ile uygulamadan çıkarıp otomatik görüntüleme yapmayı sağlaması sayesinde gereksiz yapılan biyopsiler de haliyle azaltılacaktır.

Sistemin tam ismi
SOFIA / AUTO WHOLE BREAST IMAGING SYSTEM
(Tomographic Auto 120 Slices Volumetric Tomosonography & 3D Color US / Doppler) ‘dir. Kısaca SOFIA olarak anılmakta ve bu şekilde hatırda kalması tercih edilmektedir.

SOFIA Türkiye'de!
SOFIA 2011 itibari ile ülkemize de getirilmiştir. Önümüzdeki aydan itibaren İstanbul başta olmak üzere kademeli olarak birçok ilimizde kullanılmaya başlayacaktır. Doktorlarınızdan meme taramalarınız için SOFIA cihazını siz talep edebilir ve bunu araştırmasını isteyebilirsiniz. Çünkü bu tüm kadınların problemidir.

Yaşadığınız şehirde sesinizi duyurmak yoluyla, resmi ve özel sağlık kuruluşlarının bu konuda dikkatlerini çekebilir “Artık Kadınlar Meme Kanserinden Ölmesin“ kampanyası başlatabilir, yani kendimize sahip çıkabiliriz.

Amerika’lı kadınlar mahallelerinde bir araya gelerek bunu yaptılar ve hala da devam ediyorlar. Bunun için bir dernek veya vakıf olması gerekmiyor. Fikir önderleri ile 10–15 kişilik açık hava toplantıları düzenliyor, ellerinde pankartlarla konuşmalar yapıyor, hem basın kuruluşlarının dikkatini çekiyor hem de MEME KANSERİNİ sürekli gündemde tutuyorlar. Böyle sonuç alıyorlar.

Eda SÜMEN, Medical Group Turkiye

Önemli not:
Sağlığınız için kendinize en uygun tekniği doktorunuz ile görüşerek siz belirleyin.
Tedaviniz için uygulanacak yöntemlerin onay belgelerini sormayı ihmal etmeyin.

SOFIA hakkında detaylı bilgi almak için:
www.ugemedicalgroup.com.tr


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER