Ne yazık ki tatlı ihtiyacımızı sağlıklı bir şekilde karşılamanın çaresi beyaz şekerden yapılmış şeylerden değil, doğal şekerden zengin yiyecekleri sofralarımıza konuk etmemizden geçiyor. Kısacası tatlı ihtiyacımızı meyve, bal, pekmez gibi doğal yiyeceklerden karşılamamız daha doğru bir yol.
ŞEKERLE İLGİLİ HASTALIKLAR
Günümüz dünyasının en önemli sağlık sorunları olan kilo probleminin ve bununla bağlantılı olarak şeker hastalığı, kalp damar hastalığı, hipertansiyon ve benzeri sağlık sorunlarının bu kadar önemli problemler haline gelmesinin arkasında şeker tüketiminin kontrolsüz bir şekilde artışı var. 1850’lerde ortalama yılda 5-10 kilo şekeri rüyasında görse inanmayacak olan insanoğlu bugün bazı ülkelerde yılda 200 kilodan fazla şeker tüketir hale gelmiş durumda.
Bir kez daha altını çizmemizde fayda var: Son yıllarda sağlık gündemimizi işgal eden kilo sorununun, hipertansiyon, şeker hastalığı, koroner kalp hastalığı, inme, hipoglisemi ve benzeri pek çok sağlık probleminin büyük bir hızla yayılması da şeker tüketimindeki artışın ciddi bir katkısı vardır. Son yıllarda yaptığımız üç önemli beslenme yanlışından biri sanayi şekeri tüketimini arttırmamızdır.
Kendimizi de çocuklarımızı da daha az şekerli bir hayata hazırlamanızda fayda var. Sağlıklı bir hayat sürmek için buna mecburuz.
Meşrubatlardaki şekere dikkat edin!
Kolalı veya kolasız meşrubatlar gereksiz ve fazla şeker tüketiminin en önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Bazı meşrubatların bir kutu veya şişesinde neredeyse 8-10 kesme şekere eşdeğer şeker var.
Meşrubat üretiminde kullanılan şekerin “fruktoz şurubu” kökenli olması daha da önemli bir konu. Özellikle çocuk obezitesinin yaygınlaşmasında meşrubat tüketimi ve fruktoz şurubu kullanımı ciddi bir problem olarak gösteriliyor. Çocuklarının kilo almaya başladığını görerek endişelenen ailelerin onların tükettikleri meşrubat miktarını takip etmelerini tavsiye ederim. Çocukların meşrubat yerine tam meyve suyu (taze sıkılmış veya yüzde 100 meyve suyu) ya da ayran içmeye teşvik edilmelerinde yarar var. Amerika’da gittikçe yoğunlaşan obezite savaşı sürecinde aşırı meşrubat tüketimi konusu çok ama çok önemseniyor. Yakında başlatılacağı ilan edilen “obezite ile savaş programı” sürecinde umarım bu konuda dikkate alınacaktır.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ve Yaşasın Hayat Ekibi, Hürriyet