Pudra.com 17.03.2014

Diş ağrınız varsa ne yapmalısınız?

Diş ağrısı neden olur? Diş ağrısını önlemek için ne yapmak gerekir? Hangi durumda diş hekimine başvurulmalı? Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu yanıtlıyor.

Neredeyse her insanın, hayatının bir döneminde yaşadığı diş ağrısı sorununun farklı birçok nedeni var. Diş minesinin aşınması, diş çürüğü, iltihaplanan diş etleri ya da buna benzer nedenler diş ağrısına neden olur.

Diş ağrınız varsa ne yapmalısınız?

Genellikle hafif diş ağrıları önemsenmez ve dayanılmayacak boyuta gelene kadar diş hekimine başvurulmaz. Bu da diş ve diş eti hastalıklarının ileri boyuta gelmesine yol açar.

Oldukça rahatsız edici bir ağrı olan diş ağrısı genellikle zonklama şeklinde duyulur. Gittikçe şiddetlenen ağrı bazen dayanılmaz bir hal alır. Diş ağrısı yaşayan bir kişide sıcak-soğuk hassasiyeti artarken, dişe bastırınca hassasiyette artar. Dişlerde kırılmalar görülebilir. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu diş ağrısının önemini ve nedenlerini şöyle anlatıyor:

Diş çürüğü ve diş minesinin aşınması

"Diş ağrısı nedenlerinin başında diş çürüğü gelir. Bu durum, yetersiz ve kötü şekilde yapılan ağız bakımından kaynaklanır. Özellikle şekerli yiyecekler ağız içinde asit oluşturur ve dişin koruyucu tabakasını zedeleyerek çürük oluşumuna neden olur.

Diş ağrılarının diğer bir nedeni de diş minesinin aşınmasıdır. Diş minesi bazı besinlerin fiziksel ve kimyasal etkilerine karşı koruyan, dişi çepeçevre saran ve içteki tabakaların zarar görmesini engelleyen yapıdadır. Diş minesinin çok sert bir yapısı vardır ancak fiziksel ve kimyasal etkenlerden zarar görebilir. Sert kabuklu yiyecekler, diş sıkma, gıcırdatma, asitli içecekler, diş minesinin zarar görmesine neden olur. Diş minesindeki aşınmalar, dişin sıcak-soğuk uyaranlara karşı hassas olmasına neden olur. Diş ağrıları da aşınmadan kaynaklanan nedenler arasında yer alır.

Diş eti iltihabı ve gömük dişler

Diş eti iltihabı da ağrı oluşumuna neden olan bir diğer problemdir. Bunun nedeni ise diş ve diş eti çevresinde oluşan, yumuşak, yapışkan ve renksiz bakteri filmi olarak tanımlanan plaktır. Plak toksinler üreterek dişeti dokusunu tahriş eder. Bu da diş eti iltihabına neden olur. İyi bir ağız bakımıyla plak ve tartar oluşumu önlenmezse ciddi diş eti problemleri oluşabilir.

Ağızda en son çıkan ve en fazla soruna neden olan 20 yaş dişleri genellikle 17–25 yaşları arasında çıkmaya başlar. Çenede yeterli alan olmadığı durumlarda gömük kalan 20 yaş dişleri şiddetli ağrılara neden olur. Her zaman tartışma konusu olan 20 yaş dişlerinin doğru pozisyonda çıkması ve çevre dokulara zarar vermemesi halinde yerinde kalmasında bir sakınca yoktur. Çene kemiği ile kaynaşmış ve anormal pozisyonlu bir dişin ileride yol açacağı sıkıntılar göz önüne alınarak dişin röntgen sonrası çekimine karar verilebilir."

Diş ağrınız varsa ne yapmalısınız?


  • Dişlerinizde bulunan gıda birikintilerini diş fırçası ve diş ipi ile temizleyin.
  • Ağrıyan diş üzerine ağrı kesici ya da aspirin uygulamak yanlış.
  • İltihaptan dolayı yüzde oluşan şiş bölgeye soğuk kompres uygulamalısınız.
  • Diş ağrısı tedavi gerektirdiği için acilen diş hekimine başvurmalısınız.


  • POPÜLER GALERİLER
    gelinlik modelleri pudra
    mac mbfwi pioneering designersi 10
    lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
    korean beauty kore guzellik sirlari
    new york fashion week 26
    paris fashion week pudra 12
    mac mbfwi pioneering designersi 10
    oleg cassini collection 2117 2
    EN YENİLER