Kanada’daki Queen’s Üniversitesi araştırmacıları, orta-yüksek arası seviyede yapılacak egzersizin, toplamda 150 dakika olmasının metabolik sendrom gelişme riskini azaltmada yeterli olduğunu ortaya koydu. Bu 150 dakikayı kısa sürelere bölüp haftanın hemen hemen her günü yapmak ya da uzun sürelere bölüp daha az günde yapmak size kalmış. Araştırmacılar asıl önemli olanın, egzersizin kaç gün yapıldığı değil, toplam süresi olduğunu söylüyor.
Metabolik sendrom nedir?
Metabolik sendrom, kalp hastalıkları ve diyabet için bir risk olarak biliniyor. Özellikle yüksek tansiyona, yüksek kolesterole ve yüksek bir bel ölçüsüne sahip kişilerin bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor.
18-64 yaş arası iki bin 324 Kanadalı yetişkinle yapılan araştırmada, fiziksel olarak aktif olan ve olmayan katılımcılar olarak iki gruba ayrıldı. Aktif olan grubun haftanın beş ila yedi gününde en az 30 dakika süreyle orta-yüksek seviyede egzersiz yapması ve bir ila dört gün arasında 30 dakika ya da daha fazla egzersiz yapması planlanarak gözlemlendi.
Araştırmacılar, fiziksel olarak aktif olan gruptan haftanın en az beş günü ya da daha fazla egzersiz yapan birinin, bir ila dört gün yapandan daha düşük metabolik sendrom riski taşımadığını tespit ederek, egzersiz sıklığının metabolik sendrom riskini düşürmeyle birebir bağlantılı olmadığı sonucunu kanıtladılar.