Vücudunuzu sağlıklı tutmak ve hastalıklardan uzak kalmak, pozitif olmanızı ve kendinizi her zaman iyi hissetmenizi sağlar. Örneğin, besinlerden aldığınız anahtar besin öğeleri, seratonin gibi iyi hissetmeyi sağlayan hormonu artırır. Modunuzu yükseltmenin en iyi yollarından biri, yüksek lifli ve düşük doymuş yağlı beslenmektir. Yüksek yağ ve glisemik indeksli besinleri tüketmek, bireyin kendini kısa bir süre iyi sonra kötü ve uykulu hissetmesine yol açar. Aşağıdaki gıdaları tüketmeye özen gösterin.
B12 vitamini ve folik asit bakımında zengin besinler (folat): Somon balığının yanında haşlanmış brokoli, ıspanaklı az yağlı omlet, etli kurufasulye ve ızgara tavuklu salatanın ortak yanları, hem folik asit hem de B12 vitaminini beraber içermeleri. Bu iki vitamin, santral sinir sistemi hastalıklarını, duygu durum bozukluklarını ve demansı önlemeye yardımcı. Japon erkekler üzerinde yapılan çalışmalar; folat içeren besinleri yüksek oranda almanın, depresyon belirtilerini azalttığını gösteriyor.
Meyve ve sebzeler: Meyve ve sebzeler, anti-oksidan depolarıdır, yani bizlere sağlıklı bir hayat sunarlar. Bir çalışmaya göre, günde iki porsiyondan fazla meyve ve sebze tüketmek, sağlığınıza yüzde 11 oranında katkı sağlamak demek. Meyve ve sebzeleri sıklıkla tüketen kişiler aynı zamanda kendilerini daha sağlıklı hisseder.
Selenyum açısından zengin gıdalar: Selenyum minerali, vücutta anti-oksidan olarak görev yapar. Anti-oksidanlar, kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Araştırmacılar, orta yaş grubundaki bireylerde, beyinde oluşan oksidatif stresin depresyon kaynağı olabileceğini gösteriyor.Bir çalışmada, orta yaş grubundakilerin depresyon skorları ölçüldü. 200 mg. takviye alan grupla almayan grup karşılaştırıldı ve selenyum alanların daha az depresyon semptomları gösterdiği gözlendi.
D vitamini: Güneş ışınlarına kısa bir süre maruz kalmanız bile kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor mu? Çeşitli çalışmalara göre, vücuttaki düşük D vitamini seviyesi; PMS, duygu durum bozukluğu ve depresyona yol açabilir. Günde 1000-2000 IU D vitamini alarak bu sorunlardan korunabilirsiniz. Günlük öneri, 70 yaşına kadar günde 600 IU, daha sonrasındaysa 800 IU. Somon, okinos, peynir, yumurta D vitamini içerir. Bunun yanında D vitaminiyle zenginleştirilmiş sütler, meyve suları ve kahvaltılık gevrekler var.
Çikolata: Ilımlı miktarda bitter çikolata tüketimi, modunuzu hızlıca yükseltir. Bitter çikolata, beyindeki endorfin seviyesini yükseltir. Hollanda’da yapılan bir çalışma, günde 30 gr. bitter çikolata tüketiminin kan basıncını düşürdüğünü ve kalp hastalıkları riskini azalttığını gösterdi.
Günde en azından 55 mcg. selenyum almaya özen gösterin. Tam tahıllar, selenyumun mükemmel kaynaklarından. Yulaf, tam buğday ekmeği ve kepekli pirinç gibi tam tahılları tüketerek günde 70 mcg. selenyum alabilirsiniz. Baklagiller, balık, ay çekirdeği, soğan, turp, sarımsak, mantar, yumurta da diğer kaynaklar arasında.
Balık: Yapılan birçok çalışmada özellikle omega-3 bakımından zengin yağlı bir balık olan somon tüketiminin yüksek olmasının, depresyon riskini azalttığı bulundu. Balıktan gelen omega-3, var olan depresyon semptomlarını da azaltıyor. Somon, orkinos, sardalye ve uskumru, omega-3’ün iyi kaynaklarından.
Dilara Koçak